Παχυσαρκία θεραπεια: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Με την παχυσαρκία να έχει λάβει πλέον μορφή επιδημίας, τα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων -ιδίως στο δυτικό κόσμο- αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μάλιστα, έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι το 2018 οι υπέρβαροι ενήλικες ξεπέρασαν το 1,5 δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το ποσοστό των παχύσαρκων, που άγγιξε τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως 1 στους 4 ενήλικες είναι υπέρβαρος.

Σαφώς, η παχυσαρκία αποτελεί μία πάθηση που επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, προκαλώντας πληθώρα συνοδών παθήσεων. Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, γενικός χειρουργός, Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος, η νόσος σχεδόν πάντα συνοδεύεται από:

  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Αρτηριακή Υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Αναπνευστικές διαταραχές

και προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Μορφές καρκίνου
  • Αρθρίτιδα και φλεβική ανεπάρκεια
  • Κατάθλιψη
  • Αγγειακά προβλήματα
  • Υπογονιμότητα

Ποια τα αίτια της παχυσαρκίας;

Τα αίτια εμφάνισης της παχυσαρκίας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, κάνοντας σημαντική τη διερεύνησή τους, με στόχο ένα πιο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

  1. Γενετικοί παράγοντες: Συχνά, γενετικοί παράγοντες ενέχονται στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι κοινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής που μοιράζονται τα μέλη μίας οικογένειας, δυσχεραίνει την αναγνώριση της επίδρασης γενετικών παραγόντων.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις ορμονικές αλλαγές, που πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου. Τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα και τα κορτικοστεροειδή θεωρούνται συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες επιδείνωσης της νόσου.
  3. Ψυχολογικοί παράγοντες: Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η λύπη ή ο θυμός, αποτελούν συχνά αίτιο εμφάνισης της παχυσαρκίας, αφού το άτομο «καταφεύγει» στο φαγητό για εξομάλυνση των συναισθημάτων του.
  4. Εξωτερικοί παράγοντες: Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το σωματικό βάρος του ατόμου, μεταξύ των οποίων είναι:
    • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
    • Αριθμός και μέγεθος γευμάτων
    • Κατανάλωση πολλών λιπαρών, υδατανθράκων, ζάχαρης και junk food
    • Μειωμένες ώρες ύπνου

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία της παχυσαρκίας;

Σύμφωνα με τον Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλο, η προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθιστώντας σημαντικό το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.

Δυστυχώς, κατά το πλείστο, ιδιαίτερα σε κλινικά σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας, η διενέργεια δίαιτας και σωματικής άσκησης μόνον, σπάνια μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα.

Αν και μπορεί να επιτευχθεί μία μικρή απώλεια κιλών, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος υποτροπιάζει και κυρίως συνεχίζει να είναι επικίνδυνη για την υγεία και ευζωία του ασθενούς.

Παχυσαρκία και χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική οριστική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, προσφέροντας ριζική αλλαγή στον ασθενή και αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης. Παράλληλα, θεραπεύονται πλήρως ή βελτιώνονται σημαντικά πληθώρα συνοδών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Πλέον, η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει διάφορα είδη επεμβάσεων, οι οποίες διενεργούνται με απόλυτη ασφάλεια, με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών.

Ανάμεσα των συχνότερων και πιο ενδεδειγμένων μεθόδων περιλαμβάνονται οι εξής:

  1. Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Η επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι πραγματοποιείται με αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου, περίπου το 85% αυτού. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η απουσία ξένου σώματος (όπως π.χ. στο γαστρικό δακτύλιο) καθώς και η μετεγχειρητική ισορροπία του μεταβολισμού.
  2. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Η γαστρική παράκαμψη αποτελεί μία από τις συχνότερες επιλογές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού κρίνεται ως μία εκ των ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων μεθόδων. Πιο συγκεκριμένα, εκτελείται παράκαμψη του αρχικού τμήματος του γαστρεντερικού συστήματος, επιτυγχάνοντας περιορισμένη λήψη τροφής και μειωμένη απορρόφηση θερμίδων.
  3. Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (μίνι γαστρική παράκαμψη): Εξελίσσεται ως η χρυσή επιλογή στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιείται διαχωρισμός του στομάχου με δημιουργία ενός επιμήκους γαστρικού θυλάκου. Η παράκαμψη και αναστόμωση του λεπτού εντέρου στο νέο μικρότερο στόμαχο, επιτρέπει την είσοδο της τροφής άπεπτης στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανορεξίας και την ελάχιστη απορρόφηση θερμίδων.
  4. Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Αποτελεί μία πιο ισχυρή δυσαπορροφητικού τύπου τεχνική που προσφέρει εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, υφίσταται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών, μεταξύ των οποίων οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, κάνοντας απαραίτητη τη συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση.
  5. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί να μην αποβεί πετυχημένη ή τα αποτελέσματά της δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Οι επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας δίνουν τη δυνατότητα οριστικής θεραπείας της νόσου με την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, βάσει των μοναδικών αναγκών κάθε ασθενούς.

Είναι σαφές ότι η παχυσαρκία αποτελεί μία νόσο που ενέχει πληθώρα κινδύνων και εμφάνισης συνοδών παθήσεων, ελαττώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης του ατόμου

Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος, με άρτια εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία της νόσου, κρίνοντας ποια είναι η κατάλληλη χειρουργική τεχνική για τη δική σας περίπτωση.

Ο Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος, διευθυντής χειρουργός της Κλινικής Ελάχιστα Χειρουργικής Αντιμετώπισης Παθήσεων Πεπτικού Συστήματος/ Παχυσαρκίας και Διαβήτη του νοσοκομείου Metropolitan General, θα σας συμβουλεύσει αναλυτικά για το ευρύ φάσμα επιλογών στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία