ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η λέξη παχυσαρκία είναι μια σύνθετη λέξη, η οποία προέρχεται από την Ελληνιστική Κοινή, τη διάλεκτο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων κατά την ελληνιστική περίοδο. Προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων «παχύς» και «σάρκα» και είναι εύκολο να καταλάβουμε από την ετυμολογία της πως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτός ακριβώς είναι μέχρι και σήμερα ο ορισμός της παχυσαρκίας και ενώ είναι αρκετά απλός και ευνόητος, η πάθηση που περιγράφει αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες ασθένειες της σύγχρονης εποχής.
Τι είναι η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Περιλαμβάνεται στη Διεθνή Κατάταξη Παθήσεων (International Classification of Diseases – ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος την αναγνωρίζει επίσημα ως νόσημα.
Ταξινόμηση της Παχυσαρκίας
Εναλλακτικός ορισμός της παχυσαρκίας είναι εκείνος που σχετίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I.). Πρόκειται για έναν αναγνωρισμένο από τον Π.Ο.Υ. δείκτη υπολογισμού της παχυσαρκίας, ο οποίος χρησιμοποιεί το ύψος και το σωματικό βάρος του ατόμου.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο τύπος υπολογισμού του BMI, καθώς επίσης και η ταξινόμηση των ασθενών ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Τύπος Μέτρησης | Αξιολόγηση αποτελεσμάτων |
ΔΜΣ=
|
ΔΜΣ < 18 à Λιποβαρής 18.1 < ΔΜΣ < 24,9 à Φυσιολογικό σωματικό βάρος 25 < ΔΜΣ < 29,9 à Υπέρβαρος 30 < ΔΜΣ < 34,9 à 1ου βαθμού Παχυσαρκία 35 < ΔΜΣ < 39,9 à 2ου βαθμού Παχυσαρκία ΔΜΣ ≥ 40 à 3ου βαθμού Παχυσαρκία
|
Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;
Αν και ο μηχανισμός εξέλιξης της ασθένειας δεν είναι απολύτως κατανοητός, είναι επιβεβαιωμένο πως η αύξηση του σωματικού βάρους συμβαίνει όταν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει την κατανάλωσή τους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ισοζύγιο μεταξύ προσλαμβανόμενης και δαπανώμενης ενέργειας.
Γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες φαίνεται να συμμετέχουν στη γένεσή της ενώ τα τελευταία χρόνια εξετάζεται και η σχέση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με την ασθένεια. Συγκεκριμένα, αν και παλαιότερα το χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο συνδεόταν με μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας (πιθανώς λόγω της έλλειψης τροφής), σήμερα φαίνεται να συμβαίνει το αντίστροφο. Άνθρωποι χαμηλότερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια λόγω κακής ποιότητας διατροφής και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα και ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας
Πολυάριθμες μελέτες έχουν ερευνήσει και αποδείξει τη συσχέτιση της νόσου με το θάνατο από χρόνιες ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία.
Ποιες είναι αυτές;
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Υπερλιπιδαιμία
- Υπέρταση
- Αποφρακτική υπνική άπνοια
- Καρδιαγγειακή νόσος
- Άσθμα
- Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων
- Ουρική αρθρίτιδα
- Χολολιθίαση
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Διάφορες μορφές καρκίνου
- Αναπνευστικά προβλήματα
Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Παρά του ότι υπάρχουν 2 επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η συντηρητική και η χειρουργική, μόνο η δεύτερη φαίνεται να έχει αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έναντι της νόσου.
Οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, γνωστές και ως βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν τροποποιηθεί με το πέρασμα των ετών. Σήμερα διαθέτουμε εξαιρετικές χειρουργικές επιλογές, κατάλληλες για κάθε παχύσαρκο ασθενή.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος εφαρμόζει επί σειρά ετών όλες τις επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και πλέον διαθέτει ένα εκτεταμένο αρχείο ασθενών που κατάφεραν να νικήσουν την παχυσαρκία.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας που εφαρμόζονται από το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο είναι οι εξής:
- Γαστρική πτύχωση
- Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι / sleeve)
- Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass)
- Γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (mini γαστρικό bypass)
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή
Επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.)