Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πεπτικό σύστημα: από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί;
Το πεπτικό σύστημα είναι ζωτικό για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού καθώς μέσα από τη λειτουργία της πέψης προσλαμβάνονται όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος διασφαλίζει συνολική υγεία και μακροζωία.
Πεπτικό σύστημα
Το πεπτικό σύστημα παρομοιάζεται συχνά ως το «χημικό διυλιστήριο» του οργανισμού. Η βασική λειτουργία του είναι να προσλαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές, οι οποίες μετά από ειδική επεξεργασία μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πέψη. Συνοπτικά, η σημαντικότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι:
- H πέψη για τη διάσπαση της προσλαμβανόμενης τροφής στα βασικά συστατικά της
- Η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και η είσοδός τους στο κυκλοφορικό σύστημα
- Η κάθαρση και απομάκρυνση τοξικών και άχρηστων ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα
Πώς διαμορφώνεται το πεπτικό σύστημα;
Το πεπτικό σύστημα διακρίνεται σε τρία μέρη:
- Ανώτερη γαστρεντερική οδός: Περιλαμβάνει το στόμα, φάρυγγα, οισοφάγο, στόμαχο και δωδεκαδάκτυλο
- Κατώτερη γαστρεντερική οδός: Απαρτίζεται από το λεπτό και παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτό.
- Συμπαγή όργανα: Συμπεριλαμβάνονται το ήπαρ, πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη με τα χοληφόρα σωληνάρια.
Η ανώτερη και κατώτερη γαστρεντερική οδός σχηματίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Πεπτικό σύστημα: Ανώτερη γαστρεντερική οδός
Το πεπτικό σύστημα ξεκινά από την ανώτερη γαστρεντερική οδό και συγκεκριμένα τη στοματική κοιλότητα. Η λειτουργία της στοματικής κοιλότητας είναι η ύγρανση της τροφής και ο θρυμματισμός της. Μετά τη σχολαστική μάσηση, η τροφή οδηγείται στον φάρυγγα και τελικώς στον οισοφάγο και το στομάχι. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος αποτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Στο στόμαχο, η τροφή αναμειγνύεται με το οξύ που φυσιολογικά παράγεται από τα γαστρικά κύτταρα και δημιουργείται ο γαστρικός χυλός που προωθείται στο δωδεκαδάκτυλο.
Πεπτικό σύστημα: Κατώτερη γαστρεντερική οδός
Η κατώτερη γαστρεντερική οδός είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της πέψης και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μετά το δωδεκαδάκτυλο ξεκινά το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, η νήστιδα, όπου, με το υγρό του παγκρέατος και τη χολή, πραγματοποιείται η διάσπαση της τροφής και οι σημαντικότερες διεργασίες της πέψης. Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ και σε φάση που o οργανισμός είναι νηστικός αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.
Το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου λέγεται τυφλό και στη βάση του βρίσκεται η σκωληκοειδής υπόφυση. Το παχύ έντερο αποτελείται από το δεξιό, εγκάρσιο και αριστερό κόλον, το σιγμοειδές παχύ έντερο, το ορθό και, στο τέλος, τον πρωκτικό σωλήνα.
Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος ;
. Οι πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση (ΓΟΠ)
- Οισοφαγίτιδα
- Οισογάγος Barret
- Πεπτικό έλκος
- Σπαστική κολίτιδα (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)
- Παθήσεις χολής (πέτρα στη χολή)
- Σκωληκοειδίτιδα
- Νόσος Crohn
- Εκκολπωμάτωση
- Δυσκοιλιότητα
- Κακοήθειες (π.χ. καρκίνος στομάχου, καρκίνος παχέος εντέρου)
Οι παραπάνω παθήσεις συνήθως εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άλλοτε ήπια ή σοβαρά, καθώς καθορίζονται από τη σοβαρότητα και το είδος της πάθησης. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, καούρα, εμετό, φούσκωμα και αλλαγές στην κένωση.
Το πεπτικό σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Στην περίπτωση που παρουσιάζετε χειρουργικές ανωμαλίες σχετιζόμενες με το γαστρεντερικό σύστημα, αναζητήστε τη βοήθεια του Γενικού Χειρουργού, Δρ. Χαράλαμπου Σπυρόπουλου.
Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος κατέχει μακρόχρονη εμπειρία στη διάγνωση και αποκατάσταση χειρουργικών παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Έχει ειδική εκπαίδευση στο κέντρο αριστείας της Ρομποτικής Χειρουργικής, στο Νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας και διενεργεί λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις. Επικοινωνήστε μαζί του για να σας καθοδηγήσει στην επίλυση του προβλήματός σας.