πέτρα στη χοληδόχο κύστη χωρίς συμπτώματα

Πέτρα στη Χοληδόχο Κύστη («Χολή») χωρίς Συμπτώματα: Πρέπει να Χειρουργηθώ;

Πέτρες στη Χοληδόχο Κύστη

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση) ή πέτρες στη χολή όπως αναφέρεται στην καθομιλουμένη, είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις, η χολολιθίαση είναι ασυμπτωματική. Δηλαδή ο ασθενής δεν έχει κάποια ενόχληση, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ότι πάσχει. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ατόμων θα το ανακαλύψει τυχαία, κατά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος της άνω κοιλίας για κάποιον άλλο λόγο.

Είναι πολύ σημαντικό, πριν δεχθούμε ότι η χολολιθίαση είναι ασυμπτωματική, να βεβαιωθούμε πως ακόμη και άτυπα συμπτώματα που ενδεχομένως υπάρχουν, δε σχετίζονται με αυτήν. Και τούτο γιατί πολύ συχνά, άτυπα ενοχλήματα  μπορεί να σχετίζονται στην πραγματικότητα με την ύπαρξη λίθων στη χοληδόχο κύστη. Αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία, πόνος ή βάρος στην περιοχή του στομάχου ή πόνος στη ράχη ή στο θώρακα,

Πέτρα στη Χοληδόχο Κύστη Χωρίς Συμπτώματα

Όταν η πάθηση δεν έχει όντως συμπτώματα, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αλλαγή της διατροφής (μείωση των λιπαρών τροφών) του ασθενούς. Ενίοτε και με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (μειώνει την περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερίνη).

Η χρήση τεχνικών διαδερμικής λιθοτριψίας που αναπτύχθηκε στο παρελθόν, ουσιαστικά είναι άσκοπη. Στην πραγματικότητα, οι λίθοι μέσα από τη χοληδόχο κύστη σχεδόν ποτέ δεν μπορούν να εξαφανιστούν από μόνοι τους. Αν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση του προβλήματος με διενέργεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

Πέτρα στη χοληδόχο κύστη χωρίς συμπτώματα: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χειρουργηθώ;

Μετά την τυχαία διάγνωση της χολολιθίασης και παρόλο που δεν έχετε συμπτώματα από τις πέτρες στη χολή, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να διενεργηθεί εκλεκτικά (προληπτικά) σε ορισμένες περιπτώσεις:

  1. Έχετε λίθους μεγαλύτερους από 2 εκ σε διάμετρο
  2. Έχετε πολύποδες μεγαλύτερους από 0.7 εκ σε διάμετρο
  3. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της χοληδόχου κύστης (οικογενειακό ιστορικό, επασβεστωμένη «πορσελανοειδής» χοληδόχος κύστη)
  4. Έχετε κάποιο αιματολογικό νόσημα (sickle cell disease)
  5. Πρόκειται να υποβληθείτε σε μεταμόσχευση οργάνου (π.χ. μεταμόσχευση νεφρού)

Επιπλέον των ανωτέρω περιπτώσεων, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη σας αν θέλετε να μείνετε έγκυος και είχατε εμφανίσει κάποιο σχετικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων ή και φλεγμονής του οργάνου στη νέα εγκυμοσύνη, γεγονός που μπορεί να απειλήσει το έμβρυο.

Τέλος, η χοληδόχος κύστη μπορεί να αφαιρεθεί προληπτικά κατά τη διάρκεια μιας βαριατρικής επέμβασης, ακόμα και αν ο ασθενής δεν εμφανίζει παθολογία, λόγω της αυξημένης (πάνω από 30%) πιθανότητας εμφάνισης λίθων κατά τη φάση της μετεγχειρητικής απώλειας βάρους.

Αν και στο παρελθόν σε άτομα που έπασχαν από διαβήτη και είχαν πέτρες στη χοληδόχο κύστη, προτεινόταν η πραγματοποίηση προφυλακτικής χολοκυστεκτομής ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η οδηγία αυτή πλέον έχει τροποποιηθεί.

Εντούτοις, λόγω της άμβλυνσης των συμπτωμάτων από το διαβήτη, απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση μετά την πρώτη εμφάνιση ακόμη και ελαχίστων συμπτωμάτων, ώστε να αποφευχθούν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές από τη χοληδόχο κύστη.

Ανάλογα προσεκτική πρέπει να είναι και η παρακολούθηση παιδιών με χολολιθίαση ή ατόμων που πάσχουν από κίρρωση ήπατος.

Είναι ασφαλής η χολοκυστεκτομή;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι απολύτως ασφαλής επέμβαση. Διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα (ελαχίστων χιλιοστών) και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα. Έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επανέρχεται τάχιστα στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από το άγχος εμφάνισης επιπλοκών από την ύπαρξη των λίθων.

Αν έχετε οποιονδήποτε προβληματισμό ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση της χολολιθίασης και την επέμβαση της χολοκυστεκτομής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ιασώ General και πιστοποιημένο μέλος του Κολεγίου Χειρουργών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Λαπαροενδοσκοπικής Εταιρίας, είναι στη διάθεσή σας.

Πώς δημιουργείται η πέτρα στη χολή;

Η πέτρα στη χολή δημιουργείται όταν διαταράσσεται η ισορροπία στη σύσταση της χολής μεταξύ των χολικών αλάτων, της χολερυθρίνης και της χοληστερόλης, προκαλώντας το σχηματισμό χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη,. Η χολή είναι ένα υγρό που ο οργανισμός παράγει στο συκώτι, αποθηκεύεται στη συνέχεια στη χοληδόχο κύστη και καταλήγει στο λεπτό έντερο, με στόχο τη διάσπαση και την πέψη των τροφών.

Οι πέτρες που σχηματίζονται είναι πιθανόν να παρεμποδίσουν ή να αποφράξουν τη φυσιολογική ροή της χολής προς το έντερο, ιδίως ύστερα από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής, συχνά μετά πυρετού αλλά κυρίως με την αίσθηση οξέος πόνου.

Τι είναι η χολή;

Αν και η χολή θεωρείται ευρύτερα σαν το όργανο που πάσχει, στην πραγματικότητα είναι το υγρό που ρέει από το συκώτι προς τη χοληδόχο κύστη. Συγκεκριμένα, η χολή είναι ένα πράσινο ελαιώδες υγρό, που ενισχύει την πέψη και τη διάσπαση / απορρόφηση των λιπών. Αντίθετα, η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος.

Ποια τα συμπτώματα της πάθησης (χολολιθίασης);

Αν και η πάθηση είναι συχνά ασυμπτωματική, συνήθη συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξή της είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά: Ο πόνος παρουσιάζεται ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα, στο σημείο όπου βρίσκονται το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη, ενώ συνήθως είναι ήπιος και περιστασιακός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ο πόνος ακτινοβολεί και στην πλάτη. Ο ασθενής παρατηρεί πόνο μετά την κατανάλωση γεύματος, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι πλούσιο σε λιπαρά. Ο πόνος παρατηρείται έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, ενώ μπορεί να οφείλεται σε άλλα αίτια όταν γίνεται αισθητός κατά τη διάρκεια του γεύματος.

  • Ναυτία: Η ναυτία αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα της πάθησης, το οποίο συχνά προκαλεί και τάση προς έμετο, ιδιαίτερα έπειτα από την κατανάλωση ενός παχυντικού γεύματος.
  • Δυσπεψία: Ορισμένα ήπια συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν την αίσθηση «φουσκώματος», δυσκολίας στην πέψη και ρέψιμο. Πολύ συχνά, συμπτώματα που λανθασμένα αποδίδονται στο στομάχι, ουσιαστικά οφείλονται στη «λανθάνουσα» ύπαρξη λίθων στη χολή.

Ποιες επιπλοκές προκαλούνται από πέτρα στη χολή;

Πέραν των τυπικών συμπτωμάτων, δεν είναι λίγες οι φορές που η πάθηση προκαλεί επιπλοκές, ορισμένες εκ των οποίων θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες.

  • Η χολοκυστίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία προκαλεί έντονο πόνο και πυρετό.
  • Ίκτερος: προκαλείται από διαταραχή της ροής της χολής στα χοληφόρα σωληνάρια. Ο ίκτερος προκαλεί ελαφρύ κιτρίνισμα στο δέρμα και το λευκό των ματιών, ενώ παράλληλα ευθύνεται για σκουρόχρωμα ούρα και λευκόχροα κόπρανα.
  • Η παρεμπόδιση της ροής της χολής εντός του χοληδόχου πόρου λόγω λίθων μπορεί να προκαλέσει, εκτός του ικτέρου, μία βαριά λοιμώδη επιπλοκή που λέγεται χολαγγειίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σημαντική ηπατική βλάβη.
  • Σε περίπτωση απόφραξης από λίθους και στον παγκρεατικό πόρο («σωληνάκι παγκρέατος»), μπορεί να προκληθεί παγκρεατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του παγκρέατος. Η κατάσταση αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πως τίθεται η διάγνωση της πάθησης;

Για τη διάγνωση της πάθησης απαραίτητη είναι σε πρώτη φάση η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Ο ιατρός θα εντοπίσει πιθανή ευαισθησία στην κοιλιακή περιοχή και θα μελετήσει τα συμπτώματα που θα αναφερθούν από τον ασθενή.

Εν συνεχεία, για την ακριβέστερη διάγνωση της πάθησης συνίσταται η διεξαγωγή των παρακάτω εξετάσεων:

  • Υπερηχογράφημα: Αποτελεί την πιο συνηθισμένη εξέταση για την ανεύρεση των χολόλιθων.
  • Αιματολογικές εξετάσεις για την ανεύρεση της φλεγμονής και μελέτη για τυχόν αυξημένες τιμές στα παρακάτω:
  • Τρανσαμινάσες
  • Χολερυθρίνη
  • Αλκαλική φωσφατάση
  • Γ-γλουταμινική τρανσφεράση
  • Αμυλάση

Πέτρες στη Χολή και Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης για τις πέτρες στη χολή (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή). Η μέθοδος προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στον ασθενή, έναντι των παλαιότερων τεχνικών:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άμεση αποκατάσταση και επάνοδος στην καθημερινότητα
  • Άμεση έξοδος από το νοσοκομείο
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα εξαιτίας των εξαιρετικά μικρών τομών
  • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών

Αν κι εσείς έχετε πέτρες στη χολή ή παρατηρείτε μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλο. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπισή ακόμη και των πιο σύνθετων περιπτώσεων αποκλειστικά με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

Επικοινωνία