Πέτρες στη χολή

Πέτρες στη χολή

Τι είναι οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση);

Οι πέτρες στη χολή (λίθοι στη χοληδόχο κύστη) είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, τα συμπτώματά της ενίοτε είναι άτυπα και μπορούν να μιμηθούν άλλες παθήσεις. Αποτελεί μία από τις παθήσεις της χολής . Επομένως, πότε ένας πόνος στην κοιλιά είναι ένδειξη για πιθανή παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη (στη χολή);

Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν τις πέτρες στη χολή;

Τα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν τις πέτρες στη χολή είναι τα παρακάτω:

  • Κοιλιακό άλγος. Ο πόνος της χολολιθίασης μπορεί να είναι ήπιος, περιστασιακός και να εντοπιστεί στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς, δηλαδή κάτω από τις πλευρές. Συχνά, ο πόνος είναι πιο έντονος και μπορεί να έχει χαρακτήρα κωλικού (αυξάνεται σε ένταση σταδιακά, σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο και στη συνέχεια υποχωρεί πάλι σταδιακά). Ο πόνος συχνά εμφανίζεται έπειτα από κάποιο γεύμα και μπορεί να εντοπίζεται και στην περιοχή του στομάχου ή να αντανακλά στη μέση ή στο δεξιό ώμο.
  • Ναυτία / τάση προς έμετο / έμετος. Η ναυτία μπορεί να σχετίζεται με πολλά και διαφορετικής φύσης προβλήματα. Ωστόσο, αν η αίσθηση της ναυτίας εκδηλώνεται, συχνά μαζί με τάση προς έμετο, μετά από ένα λιπαρό γεύμα, τότε πιθανότατα να οφείλεται σε ύπαρξη λίθων (πέτρες)  στη χολή.
  • Μετεωρισμός (φούσκωμα). Άλλο ένα άτυπο σύμπτωμα που πολλές φορές αποδίδεται λανθασμένα σε διαταραχή του στομάχου ή του ευερέθιστου εντέρου (που βέβαια μπορεί να συνυπάρχει) είναι η αίσθηση του μετεωρισμού (φούσκωμα στην άνω κοιλιά). Δεν είναι σπάνιο η μοναδική αρχική ένδειξη για παρουσία λίθων στη χολή να είναι απλώς τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας.
  • Πόνος και πυρετός. Εάν ο πόνος που σχετίζεται με πέτρες στη χολή δεν υποχωρήσει, αλλά αντίθετα εμμένει και συνοδευτεί από πυρετό, έμετο και γενική καταβολή, τότε είναι πιθανή η ανάπτυξη οξείας φλεγμονής της χοληδόχου κύστης λόγω απόφραξής της από πέτρες, μία κατάσταση γνωστή ως οξεία χολοκυστίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση σε έκτακτη βάση.
  • Ίκτερος. Εάν παρατηρήσετε ένα ελαφρύ κιτρίνισμα (ίκτερος) στο δέρμα αλλά και στο λευκό των ματιών (βολβός), τότε τίθεται ισχυρή υποψία όχι μόνο χολολιθίασης αλλά και χοληδοχολιθίασης (εισόδου δηλαδή λίθων και στα σωληνάκια της χολής), μία κατάσταση που απαιτεί ειδικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές.

Πέτρες στη χολή και διατροφή

Είναι σαφής και επιβεβαιωμένη η άρρηκτη σχέση μεταξύ διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και χολολιθίασης (πέτρες στη χολή). Επιπρόσθετα, τόσο η παχυσαρκία όσο και η απότομη απώλεια βάρους ενθαρρύνει τη δημιουργία λίθων.

Για να ελαττώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πετρών στη χολή, θα πρέπει να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και υδατάνθρακες. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τηγανιτά, ανθυγιεινά σνακ, αλλά και αλκοόλ.

Πέτρες στη χολή και μέγεθος

Το μέγεθος μιας πέτρας στη χολή μπορεί να καθορίσει και την επικινδυνότητά της, έως ένα βαθμό. Πέτρες μικρές σε μέγεθος (διαμέτρου χιλιοστών) μπορούν δυνητικά να εισέλθουν στον κυστικό και ακολούθως στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι της χολής) με μεγαλύτερη ευκολία. Όταν συμβεί αυτό, οι πέτρες, ακολουθώντας τη ροή της χολής ενδέχεται να ενσφηνωθούν στην κοινή εκβολή του χοληδόχου πόρου με τον παγκρεατικό πόρο (σωληνάκι του παγκρέατος) και να προκαλέσουν ερεθισμό στο πάγκρεας ή ακόμη και οξεία παγκρεατίτιδα.

Οι μεγαλύτερες πέτρες, παρόλο που συνήθως αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, αποτελούν εξίσου σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς καθώς μπορεί να ενσφηνωθούν στην είσοδο της χοληδόχου κύστης και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία σοβαρής φλεγμονής του οργάνου (οξεία χολοκυστίτιδα).

Σε κάθε περίπτωση, επί ύποπτων συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον έμπειρο γενικό χειρουργό για μια σωστή εκτίμηση του προβλήματος αλλά και τον προγραμματισμό οριστικής αντιμετώπισης με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, με πολυετή εμπειρία και μετεκπαίδευση στη λαπαροσκοπική μέθοδο, για μία εξατομικευμένη διάγνωση, καθώς και την οριστική θεραπεία της πάθησης.

Δείτε επίσης… 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ