Τι είναι οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση);
Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση ή λίθοι στη χολή) είναι πρακτικά συσσωματώματα διαφόρων ουσιών που εμπεριέχονται στη χολή και τα οποία λαμβάνουν τη μορφή μικρών ογκιδίων στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη περιέχει τη χολή, δηλαδή το υγρό που παράγεται από το συκώτι και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο κατά τη διαδικασία της πέψης. Είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, ενώ αποτελεί μία από τις παθήσεις της χολής.
Πέτρες στη χολή – αίτια
- Διαταραχή της σύστασης της χολής
- Υψηλή χοληστερόλη (υπερκορεσμός χοληστερόλης στη χολή): δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά και πτωχή σε φυτικές ίνες
- Υψηλή χολερυθρίνη στη χολή (υπερκορεσμός χολερυθρίνης στη χολή): Η χολερυθρίνη αποτελεί μία χημική ουσία προερχόμενη από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ορισμένα προβλήματα υγείας όπως η κίρρωση του ήπατος, η λοίμωξη των χοληφόρων οδών και διαταραχές του αίματος, αυξάνουν την παραγωγή χολερυθρίνης, γεγονός που συμβάλλει στο σχηματισμό λίθων στη χολή.
- Δυσκινησία της χοληδόχου κύστης (η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά): Σε περιπτώσεις που η χοληδόχος κύστη δεν λειτουργεί φυσιολογικά, το περιεχόμενο της χολής συμπυκνώνεται, προκαλώντας το σχηματισμό πετρών.
- Ορμονικοί παργάγοντες (οιστρογόνα)
- Γενετικοί παράγοντες
Πέτρες στη χολή - Συμπτώματα
Πέτρες στη χολή - Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν τις πέτρες στη χολή είναι τα παρακάτω:
- Κοιλιακό άλγος. Ο πόνος της χολολιθίασης μπορεί να είναι ήπιος, περιστασιακός και να εντοπιστεί στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς, δηλαδή κάτω από τις πλευρές. Συχνά, ο πόνος είναι πιο έντονος και μπορεί να έχει χαρακτήρα κωλικού (αυξάνεται σε ένταση σταδιακά, σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο και στη συνέχεια υποχωρεί πάλι σταδιακά). Ο πόνος συχνά εμφανίζεται έπειτα από κάποιο γεύμα και μπορεί να εντοπίζεται και στην περιοχή του στομάχου ή να αντανακλά στη μέση ή στο δεξιό ώμο.
- Ναυτία / τάση προς έμετο / έμετος. Η ναυτία μπορεί να σχετίζεται με πολλά και διαφορετικής φύσης προβλήματα. Ωστόσο, αν η αίσθηση της ναυτίας εκδηλώνεται, συχνά μαζί με τάση προς έμετο, μετά από ένα λιπαρό γεύμα, τότε πιθανότατα να οφείλεται σε ύπαρξη λίθων (πέτρες) στη χολή.
- Μετεωρισμός (φούσκωμα). Άλλο ένα άτυπο σύμπτωμα που πολλές φορές αποδίδεται λανθασμένα σε διαταραχή του στομάχου ή του ευερέθιστου εντέρου (που βέβαια μπορεί να συνυπάρχει) είναι η αίσθηση του μετεωρισμού (φούσκωμα στην άνω κοιλιά). Δεν είναι σπάνιο η μοναδική αρχική ένδειξη για παρουσία λίθων στη χολή να είναι απλώς τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας.
- Πόνος και πυρετός. Εάν ο πόνος που σχετίζεται με πέτρες στη χολή δεν υποχωρήσει, αλλά αντίθετα εμμένει και συνοδευτεί από πυρετό, έμετο και γενική καταβολή, τότε είναι πιθανή η ανάπτυξη οξείας φλεγμονής της χοληδόχου κύστης λόγω απόφραξής της από πέτρες, μία κατάσταση γνωστή ως οξεία χολοκυστίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση σε έκτακτη βάση.
- Ίκτερος. Εάν παρατηρήσετε ένα ελαφρύ κιτρίνισμα (ίκτερος) στο δέρμα αλλά και στο λευκό των ματιών (βολβός), τότε τίθεται ισχυρή υποψία όχι μόνο χολολιθίασης αλλά και χοληδοχολιθίασης (εισόδου δηλαδή λίθων και στα σωληνάκια της χολής), μία κατάσταση που απαιτεί ειδικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές.
Πέτρες στη χολή και διατροφή
Είναι σαφής και επιβεβαιωμένη η άρρηκτη σχέση μεταξύ διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και χολολιθίασης (πέτρες στη χολή). Επιπρόσθετα, τόσο η παχυσαρκία όσο και η απότομη απώλεια βάρους ενθαρρύνει τη δημιουργία λίθων.
Για να ελαττώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πετρών στη χολή, θα πρέπει να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και υδατάνθρακες. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τηγανιτά, ανθυγιεινά σνακ, αλλά και αλκοόλ.
Πέτρες στη χολή – Μέγεθος
Το μέγεθος μιας πέτρας στη χολή μπορεί να καθορίσει και την επικινδυνότητά της, έως ένα βαθμό. Πέτρες μικρές σε μέγεθος (διαμέτρου χιλιοστών) μπορούν δυνητικά να εισέλθουν στον κυστικό και ακολούθως στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι της χολής) με μεγαλύτερη ευκολία. Όταν συμβεί αυτό, οι πέτρες, ακολουθώντας τη ροή της χολής ενδέχεται να ενσφηνωθούν στην κοινή εκβολή του χοληδόχου πόρου με τον παγκρεατικό πόρο (σωληνάκι του παγκρέατος) και να προκαλέσουν ερεθισμό στο πάγκρεας ή ακόμη και οξεία παγκρεατίτιδα.
Οι μεγαλύτερες πέτρες, παρόλο που συνήθως αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, αποτελούν εξίσου σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς καθώς μπορεί να ενσφηνωθούν στην είσοδο της χοληδόχου κύστης και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία σοβαρής φλεγμονής του οργάνου (οξεία χολοκυστίτιδα).
Σε κάθε περίπτωση, επί ύποπτων συμπτωμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον έμπειρο γενικό χειρουργό για μια σωστή εκτίμηση του προβλήματος αλλά και τον προγραμματισμό οριστικής αντιμετώπισης με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής. Επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, με πολυετή εμπειρία και μετεκπαίδευση στη λαπαροσκοπική μέθοδο, για μία εξατομικευμένη διάγνωση, καθώς και την οριστική θεραπεία της πάθησης.
Πέτρες στη χολή – χειρουργική θεραπεία
Πέτρες στη χολή – ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας
Οι ενδείξεις για τη χειρουργική θεραπεία των λίθων στη χολή είναι κατά κύριο λόγο οι εξής:
– Παρουσία συμπτωμάτων όπως πόνος, φούσκωμα και δυσπεψία
– Χολολιθίαση χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη συμπτωμάτων σε ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από άλλα συνοδά προβλήματα.
– Μικρολιθίαση (μικρό μέγεθος λίθων) χοληδόχου κύστης ή μέγεθος λίθων > 2 εκ (ακόμη και χωρίς συμπτώματα)
– Χολολιθίαση που έχει οδηγήσει σε αποφρακτικό ίκτερο ή οξεία παγκρεατίτιδα
– Οξεία χολοκυστίτιδα με πόνο και υψηλό πυρετό
Διαδικασία λαπαροσκοπικής χειρουργικής για πέτρες στη χολή
Η διαδικασία λαπαροσκοπικής χειρουργικής (χολοκυστεκτομή) αποτελεί την καθιερωμένη μέθοδο θεραπείας για τις πέτρες στη χολή, έναντι της κλασικής ανοιχτής επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια της αναισθησίας στον ασθενή, ο γενικός χειρουργός πραγματοποιεί 3-4 μικρές τομές λίγων μόνο χιλιοστών στην περιοχή.
Έτσι, ο ιατρός μπορεί να εκτελέσει τις απαραίτητες ενέργειες για την επέμβαση με πλήρη ασφάλεια.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής για πέτρες στη χολή
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αντιμετώπισης της χολολιθίασης είναι πολλά, καθιστώντας τη ως τη μοναδική επιλογή στη θεραπεία της πάθησης.
– Το χειρουργικό τραύμα είναι εξαιρετικά μικρό, λόγω των μικρών τομών που διενεργούνται, αφήνοντας άριστο αισθητικά αποτέλεσμα, χωρίς σημάδια ή ουλές.
– Αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή μέθοδο, με κίνδυνο επιπλοκών χαμηλότερο του 1%.
– Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
– Έχει σύντομη διάρκεια, από 30 έως 50 λεπτά.
– Η διάρκεια νοσηλείας είναι μονάχα μία ημέρα, ενώ αμέσως μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
– Σε ένα διάστημα περίπου 3 ημερών -αναλόγως φυσικά με την περίπτωση-, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Αν κι εσείς πάσχετε από πέτρες στη χολή, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για μία εξατομικευμένη προσέγγιση και διάγνωση. Ο ιατρός, με πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική, μπορεί να σας προσφέρει οριστική λύση στην πάθησή από την οποία πάσχετε, ανώδυνα, ασφαλώς και με άμεση επάνοδο στην καθημερινότητά σας.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους;
- Υψηλή χοληστερόλη
- Υψηλή περιεκτικότητα χολερυθρίνης στη χολή
- Ορμονικοί παράγοντες
- Γενετικοί παράγοντες
- Μη φυσιολογική λειτουργία της χοληδόχου κύστης
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία
- Φούσκωμα
- Ίκτερος
- Έντονος πόνος και πυρετός
Οι πέτρες στη χολή σχετίζονται με τη διατροφή;
Ναι, καθώς τόσο οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά όσο και η παχυσαρκία μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία λίθων.
Πώς αντιμετωπίζεται η συγκεκριμένη πάθηση;
Η μοναδική οριστική λύση είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία (λαπαροσκοπική / ρομποτική χολοκυστεκτομή).
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής / ρομποτικής χειρουργικής για τις πέτρες στη χολή;
- Δεν αφήνει στο σημείο ιδιαίτερα σημάδια και ουλές
- Ο κίνδυνος επιπλοκών βρίσκεται κάτω από το 1%
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Έχει σύντομη διάρκεια
- Η διάρκεια νοσηλείας είναι μόνο 1 ημέρα
- Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά μου μετά από 3 ημέρες