Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πολύποδες Χολής (χοληδόχου κύστης): Πώς αντιμετωπίζονται;
Οι πολύποδες χολής, ή πολύποδες χοληδόχου κύστης όπως είναι η σωστή τους ονομασία, είναι μικρές προσεκβολές στο εσωτερικό του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.
Από τις παθήσεις χολής, οι πολύποδες αποτελούν μια αρκετά συχνή πάθηση. Είναι συνήθως ασυμπτωματική και ανευρίσκεται κυρίως κατά τη διεξαγωγή κάποιου τυχαίου υπερηχογραφήματος.
Συνήθως, οι πολύποδες είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις. Ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας ενός πολύποδα στη χοληδόχο κύστη αποτελεί το μέγεθός του, με τις πιθανότητες για κακοήθεια να αυξάνονται όσο αυξάνεται και αυτό.
Πολύποδες Χολής – Διάγνωση
Για να μπορέσει ο χειρουργός να εκτιμήσει τη σημασία ενός χολικού πολύποδα, θα βασιστεί σε έναν συνδυασμό απεικονιστικών εξετάσεων.
Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις που εντοπίζουν τους πολύποδες χολής και αξιολογούν τα χαρακτηριστικά τους είναι οι ακόλουθες:
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική τομογραφία
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) (σπανιότερα)
Πιο αναλυτικά, με το υπερηχογράφημα, ο γιατρός μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται πραγματικά για πολύποδα ή πέτρα στη χοληδόχο κύστη. Η αξονική τομογραφία επιτρέπει τον εντοπισμό ακόμα και μικρών σε μέγεθος πολυπόδων ενώ σε συνδυασμό με το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) εκτιμά και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.
Πότε αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι πολύποδες χολής;
Για τη θεραπεία των χολικών πολυπόδων, ο χειρουργός θα λάβει υπόψη του αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του πολύποδα, τη συνύπαρξη χολολιθίασης και τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων.
Το μέγεθος ενός αληθούς πολύποδα, λόγω της πιθανότητας εξαλλαγής σε καρκίνο, είναι σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.
- Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι μεγαλύτερη από 7 mm, συνιστάται η διενέργεια χολοκυστεκτομής. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατή η συντηρητική παρακολούθηση με αυστηρό υπερηχογραφικό έλεγχο ανά εξάμηνο.
- Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής (πιθανή παρουσία ψευδοπολυπόδων), είναι επίσης επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα (ελαχίστων χιλιοστών). Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επανέρχεται τάχιστα στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από το άγχος εμφάνισης επιπλοκών από την ύπαρξη του πολύποδα.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης και τη χειρουργική τους αντιμετώπιση με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.