Πότε κάποιος θεωρείται υπέρβαρος και πότε παχύσαρκος;
Με ποιο τρόπο η παχυσαρκία επηρεάζει την υγεία μας;
Η παχυσαρκία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο γνωρίζει ραγδαία αύξηση και πλέον, στη σύγχρονη εποχή, αναγνωρίζεται ως χρόνια πάθηση. Η άγνοια ή η αδιαφορία για τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων, διεθνώς. Με βάση πρόσφατες μελέτες, περισσότεροι από 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση λίπους σε διάφορα όργανα (όπως στο συκώτι, στην καρδιά, στους μύες), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη συνολική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία ενοχοποιείται για πρόκληση πλήθους σοβαρών ασθενειών όπως:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Υπέρταση
- Αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Καρδιοπάθεια
- Εγκεφαλικό
- Αρκετές μορφές καρκίνου
- Αναπνευστικά προβλήματα, σύνδρομο υποαερισμού, αποφρακτική άπνοια
- Χολολιθίαση / Παγκρεατίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Υπογονιμότητα
Πώς προσδιορίζεται ο βαθμός παχυσαρκίας ώστε κάποιος να οριστεί ως υπέρβαρος ή παχύσαρκος;
Ένας εύκολος, αλλά όχι πάντα πλήρως αντιπροσωπευτικός, τρόπος κατάταξης της παχυσαρκίας, προκύπτει από τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI).
- Ο υπολογισμός του ΔΜΣ προκύπτει ως εξής:
ΔΜΣ= Μάζα σε kg / (Ύψος σε m)2
- Ο δείκτης μάζας σώματος είναι εκείνος που ορίζει το βαθμό της παχυσαρκίας σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:
Κάτω του 18 Ελλιποβαρής
18-25 Φυσιολογικός
25-30 Υπέρβαρος
30-35 Παχύσαρκος
35-40 Σοβαρή μορφή παχυσαρκίας
Άνω του 40 Πολύ βαριά μορφή παχυσαρκίας
Άνω του 50 Υπερ-παχύσαρκος
Επιπρόσθετες μετρήσεις που διενεργούνται, όπως η λιπομέτρηση, προσδιορίζουν το βαθμό παχυσαρκίας, ενίοτε με σαφέστερα αποτελέσματα. Υπολογίζεται έτσι, το ακριβές ποσοστό λίπους, η μυϊκή μάζα και ο βασικός μεταβολισμός σε θερμίδες.
Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι αναγκαίες, ώστε ο υπέρβαρος ή ο παχύσαρκος άνθρωπος να προσπαθήσει να επαναφέρει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, σταδιακά. Είναι μία μακρόχρονη διαδικασία στην οποία χρειάζεται πρόγραμμα, υπομονή και επιμονή. Ωστόσο αν και τα πρώτα κιλά χάνονται εύκολα, το σημαντικότερο ποσοστό λίπους συνήθως είναι να ανέφικτο να απωλεσθεί.
Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η παχυσαρκία είναι μία νόσος και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία για την παχυσαρκία;
Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με εξατομικευμένο πλάνο χειρουργικής θεραπείας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από ένα έμπειρο, γενικό χειρουργό. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όπως και των συνοδών νοσημάτων είναι επομένως εφικτή και απολύτως αναγκαία! Όλες οι επεμβάσεις διενεργούνται με τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική μέθοδο, με αποτέλεσμα ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, απουσία πόνου και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.
Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με την εξειδίκευση του στη χειρουργική της παχυσαρκίας, αναφέρει τις σημαντικότερες επεμβάσεις:
Μην αδιαφορείτε για την παχυσαρκία. Είναι πάθηση, δυνητικά σοβαρή και όπως κάθε ασθένεια, έτσι και αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.