Categories
Blog

Αφαίρεση Θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή): Πότε πρέπει να υποβληθώ στην επέμβαση;

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή) είναι μία συχνή αλλά απαιτητική χειρουργική επέμβαση που προϋποθέτει χειρουργική εμπειρία για την αποφυγή πρόκλησης επιπλοκών και μόνιμων βλαβών. Η επέμβαση περιλαμβάνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την αφαίρεση όλου του αδένα (ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή) και σπανιότερα την αφαίρεση τμήματος (υφολική θυρεοειδεκτομή) ή ενός μόνο λοβού του αδένα (λοβεκτομή).

Πότε πρέπει να κάνω εγχείρηση θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ενδοκρινείς αδένες του σώματός μας. Βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας και είναι απαραίτητες για όλα τα όργανα και ιστούς.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαταραχές στη λειτουργία ή/και την μορφολογία του αδένα και επί συγκεκριμένων ενδείξεων, απαιτείται η αφαίρεσή του. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται κυρίως σε ασθενείς με παρουσία ενός ή περισσοτέρων όζων επί του θυρεοειδούς αδένα, με ή χωρίς αύξηση του μεγέθους του, μία κατάσταση που ονομάζεται οζώδης ή πολυοζώδης βρογχοκήλη, όταν αυτή δημιουργεί συμπτώματα ή κοσμητικά προβλήματα και φυσικά σε περιπτώσεις καρκίνου ή όζων που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Γενικότερα, οι συνηθέστερες ενδείξεις αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα είναι:

  • Κακοήθεις ή ύποπτοι για κακοήθεια όζοι: Αν μετά από εξετάσεις ή παρακέντηση του όζου υπάρχει επιβεβαίωση ή ισχυρή υποψία για κακοήθεια, υπάρχει απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Οζώδης ή πολυοζώδης βρογχοκήλη: Όταν αυτή δημιουργεί συμπτώματα (πόνος, δυσκολία κατά την κατάποση ή την αναπνοή) ή είναι καταδυόμενη (ο θυρεοειδής αδένας εισέρχεται εντός του θώρακα)
  • Αναποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως υπερλειτουργίας του αδένα (υπερθυρεοειδισμός / τοξική βρογχοκήλη ή αδένωμα), που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα χορηγούμενα φάρμακα, απαιτείται χειρουργική θεραπεία.
  • Καρκίνος Θυρεοειδούς: Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινώματος στο θυρεοειδή αδένα είναι σημαντική όπως επιβεβαιώνεται από πληθώρα περιστατικών που χειρουργούνται και εμφανίζουν εστίες μικροκαρκινώματος στη βιοψία του αδένα. Η πολύ μικρή θνητότητα ωστόσο του καρκίνου του θυρεοειδούς, αποδεικνύει σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των βλαβών δεν είναι θανατηφόρα. Η ανησυχία συνύπαρξης κακοήθους εστίας σε μία οζώδη βρογχοκήλη, είναι ένας από τους λόγους που οι ασθενείς συχνά επιλέγουν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

Τι να αναμένω μετά το χειρουργείο;

Με την πρόοδο της χειρουργικής επιστήμης, η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και διενεργείται διαμέσου μιας πολύ μικρής τομής, υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής έχει ελάχιστο πόνο και παραμένει στο νοσοκομείο μία ή το πολύ δύο ημέρες.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει αγωγή υποκατάστασης με θυροξίνη ώστε να αναπληρώσει τις θυρεοειδικές ορμόνες που δεν μπορεί πλέον να παράγει αυτόνομα. Επιπλέον, στην περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς, έξι εβδομάδες μετά την εγχείρηση γίνεται χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 6833193. Ο  Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι στη διάθεσή σας.

Καλεστε μας