Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλευρη αυτόνομη νόσος που από μόνη της εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ίδιο το άτομο αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Πέρα από τις αισθητικές ανησυχίες που προκαλεί, η παχυσαρκία είναι βαθιά συνδεδεμένη με σοβαρά προβλήματα υγείας που, αν εξελιχθούν, είναι συχνά απειλητικά για τη ζωή. Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Στο παρόν άρθρο θα απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την παχυσαρκία και τις συ-νοσηρότητές της.
Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι συνώνυμη με πολυάριθμα προβλήματα υγείας τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τη γενική κατάσταση του παχύσαρκου ασθενή. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν όλοι οι ασθενείς τα προβλήματα αυτά.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με την παχυσαρκία:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Υπερλιπιδαιμία
- Υπέρταση
- Αποφρακτική υπνική άπνοια
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων
- Ουρική αρθρίτιδα
- Χολολιθίαση
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Διάφορες μορφές καρκίνου
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Υπογονιμότητα
- Οστεοαρθρίτιδα
Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία;
Οι συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας μπορεί να γίνουν αρκετά επιβαρυντικές και δυνητικά επικίνδυνες για τον παχύσαρκο ασθενή. Οι συνέπειες μπορεί να είναι είτε άμεσες είτε συνηθέστερα αθροιστικά μακροπρόθεσμα επιβαρυντικές, όσο η παχυσαρκία δεν αναστρέφεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σοβαρής συν-νοσηρότητας της παχυσαρκίας είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις οι οποίες αποτελούν από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί ο διαβήτης τύπου 2, μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως η νεφροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια, οι συχνές και σοβαρές λοιμώξεις ή ο ακρωτηριασμός άκρων σε πολύ σοβαρά περιστατικά.
Η παχυσαρκία σχετίζεται και με προβλήματα στην ψυχική υγεία;
Όταν μία νόσος εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα ολοένα και θα πολλαπλασιάζονται. Η συνεχιζόμενη και άνιση συνήθως μάχη του ατόμου με την πάθηση και η τεράστια καταβολή προσπάθειας ώστε να διατηρήσει το σώμα του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, είναι φυσιολογικό να οδηγήσει σε ανισορροπία και της ψυχικής του υγείας. Συγκεκριμένα, είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται στενά με την κατάθλιψη, το άγχος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά παραμένουν όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται οριστικά και μακροπρόθεσμα..
Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Όταν η παχυσαρκία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικών μεθόδων όπως είναι οι αλλαγές στη διατροφή και η άσκηση, τότε για την αντιμετώπισή της απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος > 35. Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι η ηλικία και τα συνοδά τους νοσήματα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου δεν θα οδηγήσει μόνο στην απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, αλλά μέσω ειδικών μηχανισμών θα βελτιώσει ή θα θεραπεύσει οριστικά και την πλειοψηφία των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι ακόλουθες:
-
- Γαστρική πτύχωση
- Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι)
- Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass)
- Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB)
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI
Οι επεμβάσεις πλέον διενεργούνται μέσω σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών όπως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική προσπέλαση. Ωστόσο, για την ασφαλή διενέργειά τους απαιτείται η κατάλληλη γνώση και εμπειρία του Χειρουργού. Για εξατομικευμένες πληροφορίες ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.) με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη, βρίσκεται στη διάθεσή σας.