Η είσοδος της ρομποτικής τεχνολογίας στον τομέα της χειρουργικής έχει ανατρέψει ή αναθεωρήσει δεδομένα πολλών ετών σχετικά με την τεχνική αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων. Η χρήση των εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων έχει τύχει ευρείας εφαρμογής στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Μεταξύ αυτών, μία μορφή κήλης της οποίας η διόρθωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, είναι η μετεγχειρητική κήλη. Η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης, αποτελεί μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ασθενή.
Τι ονομάζεται όμως μετεγχειρητική κήλη;
Μετεγχειρητική κήλη ονομάζεται η κήλη που δημιουργείται σε ένα σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στο οποίο είχε διενεργηθεί τομή στο παρελθόν για κάποια χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης εμφανίζεται όταν ένα εδοκοιλιακό όργανο προπίπτει από τη φυσιολογική του θέση, μέσω του αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος, στο σημείο της χειρουργικής τομής. Πρόκειται για μια συχνή μορφή κήλης δεδομένου ότι εμφανίζεται περίπου στο 15-20% των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.
Ποια είναι τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της μετεγχειρητικής κήλης;
Το αίτιο εμφάνισης της μετεγχειρητικής κήλης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Εντούτοις, τα σημαντικότερα αίτια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της, είναι τα εξής:
- Αδυναμία επούλωσης/ φλεγμονή του αρχικού τραύματος
- Τεχνικό σφάλμα στην αρχική επέμβαση
- Υπερβολική καταπόνηση της πάσχουσας περιοχής
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη
- Χρόνιος, έντονος βήχας
- Κάπνισμα
- Ανοσοτροποποιητικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Τι συμπτώματα εμφανίζει;
Το κύριο σύμπτωμα της μετεγχειρητικής κήλης, όπως και κάθε άλλης μορφής κήλης, είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος (προβολής) στην κοιλιακή περιοχή. Το εξόγκωμα αυτό εμφανίζεται στο σημείο στο οποίο είχε διενεργηθεί η παλαιότερη χειρουργική επέμβαση. Χαρακτηριστικά, η προβολή αυτή διογκώνεται όταν ο ασθενής βήχει ή προσπαθεί να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο. Πέραν αυτού, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ως σύμπτωμα ένα αίσθημα δυσφορίας το οποίο εμφανίζεται μετά το βήχα ή μια απότομη κίνηση.
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Για την ορθή διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης απαιτείται η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, η κλινική εξέτασή του και συνήθως απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση θα προσπαθήσει να εντοπίσει το ακριβές σημείο του εξογκώματος ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της πάθησης και θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την τοπογραφία της κήλης.
Ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης: Οφέλη
Η ρομποτική χειρουργική έχει πραγματικά ανατρέψει πλήρως τη μέχρι τώρα χειρουργική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης. Τα οφέλη είναι πολυάριθμα και σημαντικά:
- Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να προκληθούν κακώσεις στους γύρω ιστούς.
- Εκμηδενίζεται η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
- Μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος λόγω της ελαχιστοποίησης του τραυματισμού των παρακείμενων ιστών τη στιγμή του χειρουργείου.
- Παρέχεται τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου που οδηγεί σε μεγαλύτερη ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων.
- Δίνεται η δυνατότητα ολικής ανασύνθεσης του κοιλιακού τοιχώματος μέσω ειδικών τεχνικών (τεχνικές eTEP-TAR).
- Παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης μεγαλύτερων πλεγμάτων σε καταλληλότερες ανατομικά περιοχές, χωρίς επαφή αυτών με τα σπλάγχνα του ασθενούς.
- Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μελλοντικής υποτροπής.
- Επιτρέπεται η ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Εξασφαλίζονται καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, χάρη στις μικρότερες τομές.
Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης;
Η ρομποτική επέμβαση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης στέκεται μπροστά από τη ρομποτική κονσόλα και όχι πάνω από τον ασθενή, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες μεθόδους. Από εκείνο το σημείο ο χειρουργός παρακολουθεί το χειρουργικό πεδίο σε τρισδιάστατη εικόνα μέσω μιας ειδικής κάμερας η οποία τοποθετείται στο ρομποτικό σύστημα. Παράλληλα, από το ίδιο σημείο χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία τα οποία βρίσκονται επίσης τοποθετημένα στο ρομποτικό σύστημα. Το ρομποτικό σύστημα παρέχει σημαντική βοήθεια στο χειρουργό, αφού αντιγράφει τις κινήσεις του με απόλυτη ακρίβεια, ενώ παράλληλα του δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία του ασθενή σε πραγματικό χρόνο.
Η ρομποτική τεχνολογία αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια επαναστατική προσθήκη στο οπλοστάσιο του χειρουργού για τη διενέργεια σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός, πιστοποιημένος στη διαχείριση του ρομποτικού συστήματος και εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Παράλληλα, έχει εξειδικευτεί στη ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος στο νοσοκομείο Anne Arune Medical Center, στην Annapolis, ΗΠΑ, δίπλα στον παγκοσμίως πρωτοπόρο χειρουργό κηλών Dr Igor Belyansky. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη ρομποτική χειρουργική θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης, επικοινωνήστε μαζί του για να ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.
Ποια αίτια συμβάλουν στην εμφάνισή της;
- Παχυσαρκία
- Χρόνιος βήχας
- Εγκυμοσύνη
- Καταπόνηση της πάσχουσας περιοχής
- Αδυναμία επούλωσης
- Τεχνικό σφάλμα κατά την αρχική συρραφή
- Κάπνισμα
- Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης;
Ο ασθενής εμφανίζει ένα εξόγκωμα στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η εγχείρηση στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη προβολή διογκώνεται όταν αναπτύσσεται αυξημένη πίεση στην ενδοκοιλιακή χώρα, σε συνδυασμό με αίσθημα δυσφορίας.
Πώς αντιμετωπίζεται οριστικά;
Οι μετεγχειρητικές κήλες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα πλεονεκτημάτων:
- Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών και τραυματισμού των ιστών
- Νέες, ελάχιστα επεμβατικές εξωκοιλιακές προσπελάσεις
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Μικρότερο ποσοστό απώλειας αίματος κατά την επέμβαση
- Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
- Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
- Λεπτομερή και τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής
Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Κατά τη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός μέσω της ρομποτικής κονσόλας ελέγχει όλη τη διαδικασία. Οι εντολές, μέσω ειδικών χειριστηρίων, δίνονται στους ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι εκτελούν και αντιγράφουν τις κινήσεις του χειρουργού με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.