Ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης

Βουβωνοκήλη ονομάζεται η παθολογική κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει πρόπτωση τμήματος ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή λιπώδους ιστού εκτός του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς. Από όλα τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (ομφαλοκήλη, μηροκήλη, επιγαστρική κήλη, κήλη των αθλητών, μετεγχειρητική κήλη), η βουβωνοκήλη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό, με ποσοστό που φτάνει έως και το 75%.

Η ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης, με εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βουβωνοκήλη;

Πού οφείλεται;

Η δημιουργία της βουβωνοκήλης συνήθως οφείλεται στη μυϊκή αποδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος της περιοχή, σε συνδυασμό με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης εξαιτίας κάποιου  – συνήθως εξωτερικού –  παράγοντα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πίεση στη εσωτερικό της κοιλιάς;

  • Η άρση μεγάλου βάρους
  • Η παχυσαρκία
  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Ο χρόνιος & έντονος βήχας
  • Η υπερτροφία του προστάτη
  • Η συγκέντρωση υγρού στην κοιλιά

Είναι επικίνδυνη η βουβωνοκήλη;

Η εμφάνιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος δεν θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Παρόλα αυτά η βουβωνοκήλη, καθώς και κάθε άλλη μορφή κήλης, συνοδεύεται από την πιθανότητα περίσφιξης του περιεχομένου της. Η περίσφιξη βουβωνοκήλης συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία χρήσει άμεσης ιατρικής αρωγής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη της βουβωνοκήλης είναι η ορατή διόγκωση που δημιουργείται στη βουβωνική περιοχή όταν ο ασθενής είναι όρθιος και συνήθως εξαφανίζεται όταν ξαπλώνει. Επιπλέον συμπτώματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασθενής είναι μια ελαφριά περιοδική ενόχληση κι ένα αίσθημα καύσου ή «ηλεκτρικού ρεύματος» στην περιοχή.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη οφείλεται σε κάποια ανατομική βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος, επομένως δεν επιδέχεται συντηρητικής αντιμετώπισης, αλλά απαιτεί χειρουργική επιδιόρθωση.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Σε αντίθεση με τη λαπαροσκοπική τεχνική, κατά την οποία ο χειρουργός χειρίζεται τα ενδοσκοπικά εργαλεία με τα χέρια, κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης βουβωνοκήλης, τα εργαλεία φέρονται στους αρθρωτούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Ο Χειρουργός βρίσκεται καθισμένος μπροστά από μια υπερσύγχρονη ρομποτική κονσόλα και χειρίζεται τα εργαλεία απομακρυσμένα. Οι ρομποτικοί βραχίονες του συστήματος αναπαράγουν τις κινήσεις του ιατρού, με απόλυτη ακρίβεια, ενώ ταυτοχρόνως αποσβένουν και το φυσιολογικό τρόμο (τρέμουλο) των χεριών του, για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων.

Οι βραχίονες του ρομποτικού συστήματος μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες εντός του χειρουργικού πεδίου, γεγονός που δίνει στο χειρουργό μεγάλη ελευθερία κινήσεων καθώς και τη δυνατότητα να προσεγγίσει με ευκολία, σημεία στα οποία δεν ήταν δυνατό να έχει πρόσβαση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, πλέον μπορούν να διενεργηθούν με χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής βουβωνοκήλης;

Η ρομποτική χειρουργική βουβωνοκήλης παρέχει πλήθος πλεονεκτημάτων στο χειρουργό για την εκτέλεση της επέμβασης, τα οποία συνεπάγονται σε σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

  • Δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου έως και 15 φορές, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία χρονισμού διπλής εικόνας (focus – free technology) και του τρισδιάστατου φάσματος φακών 3D
  • Δυνατότητα λήψης καθαρής και λεπτομερούς εικόνας των εσωτερικών δομών του ασθενούς χάρη στην κάμερα υψηλής ευκρίνειας, την οθόνη υψηλή ανάλυσης καθώς και τη χρήση ανοσοφθορίζουσας όρασης.
  • Δυνατότητα λεπτομερούς ενδοσκοπικής εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης (TEP & eTEP) της βουβωνοκήλης στο στενό χώρο ανάμεσα στο κοιλιακό τοίχωμα και τον υμένα που περιβάλει τα σπλάχνα της κοιλιάς. Με αυτόν τον τρόπο τα χειρουργικά εργαλεία δεν εισέρχονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, γεγονός που μειώνει το τραύμα και διευκολύνει σημαντικά την αποκατάσταση του ασθενούς.
  • Μείωση πιθανοτήτων υποτροπής – βελτιωμένη αποκατάσταση
  • Αποφυγή μεγάλων τομών και τραυματισμών των παρακείμενων ιστών, άρα μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι πιστοποιημένος Χειρουργός για τη διενέργεια προηγμένων ρομποτικών επεμβάσεων, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί την πιο εξελιγμένη μορφή του συστήματος παγκοσμίως, τη Ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi®. Έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και εκπαιδευτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν εκ των κορυφαίων ρομποτικών Χειρουργών στην Ευρώπη.