Ρομποτική χειρουργική κηλών

Κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ονομάζεται η κλινική οντότητα που προκαλείται όταν κάποιο τμήμα ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως τμήμα εντέρου) ή λιπώδους ιστού προπίπτει εκτός του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη δημιουργία ενός εξογκώματος κάτω από το δέρμα, το οποίο είναι εμφανές όταν ο ασθενής είναι όρθιος και εξαφανίζεται όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία αποτελεί την πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

 

Πώς δημιουργείται μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Τα αίτια δημιουργίας μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος σχετίζονται κυρίως με παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη ινών του μυϊκού τοιχώματος, σε κάποιο ευένδοτο σημείο του και τελικά τη δημιουργία του χάσματος, από όπου βρίσκει δίοδο το σπλάχνο.

Οι παράγοντες που ευθύνονται συνήθως για την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι:

  • Άρση μεγάλου βάρους
  • Χειρωνακτική εργασία
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνιος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ύπαρξη υγρού στην κοιλιά
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερτροφία του προστάτη

Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να προκαλέσουν είτε τη δημιουργία είτε την επιδείνωση μιας προϋπάρχουσας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ασθενών, για τους οποίους δεν ισχύει κανένας από τους παραπάνω λόγους δημιουργίας της κήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πάθηση αποδίδεται σε γενετική προδιάθεση, η οποία σχετίζεται με κακή συνδεσμολογία των μυών του τοιχώματος, επικουρούμενη από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος.

 

Ποια είναι τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους, οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Βουβωνοκήλες

Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται κατά πλειοψηφία στους άνδρες, με σημείο εντόπισης τη βουβωνική χώρα, ακριβώς πάνω από τα γεννητικά όργανα.

Ομφαλοκήλες

Μία ομφαλοκήλη εντοπίζεται στον ομφαλό ή στην περιοχή γύρω από αυτόν (παραομφαλοκήλη). Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της κύησης. Αποτελεί το 10% του συνολικού ποσοστού κηλών του ενήλικου πληθυσμού.

Μηροκήλες

Είναι μία όχι και τόσο συχνή μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται κατά πλειοψηφία στο γυναικείο πληθυσμό. Το σημείο εντόπισης της μηροκήλης είναι η μηροβουβωνική χώρα, ακριβώς κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο.

Επιγαστρικές κήλες

Μια επιγαστρική κήλη εμφανίζεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του κοιλιακού τοιχώματος, εκείνης δηλαδή που ενώνει το στέρνο με τον ομφαλό. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Μετεγχειρητικές κήλες

Πρόκειται για τη μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται μετά από κάποια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, πάνω στην τομή ή πέριξ αυτής. Είναι αρκετά συχνή μορφή κήλης, καθώς εμφανίζεται στο 15-20% των ανθρώπων που έχουν χειρουργηθεί στην περιοχή.

 

Είναι επικίνδυνες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια εν δυνάμει επικίνδυνη πάθηση εξαιτίας της πιθανότητας περίσφιξης.

Περίσφιξη κήλης ονομάζεται η συχνότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, κατά την οποία συμβαίνει μόνιμος εγκλωβισμός του σπλάχνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίς δυνατότητα ανάταξής του πίσω στην κοιλιά. Μια περισφιγμένη κήλη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από γενικό χειρουργό, καθώς σταδιακά σταματάει η φλεβική απορροή και τελικά η αιμάτωση του σπλάχνου, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να οδηγείται σε καθολική ισχαιμία και νέκρωση.

 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται μία κήλη;

Η αντιμετώπιση μίας κήλης πραγματοποιείται πάντοτε με χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσης της πάθησης ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές.

Η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος περιλαμβάνει αρχικά την ανάταξη του περιεχομένου της. Στη συνέχεια ακολουθεί η αποκατάσταση της ασυνέχειας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος και η ενίσχυσή του με τη χρήση ειδικού πλέγματος.

 

Ρομποτική χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη της εποχής μας στον τομέα της χειρουργικής. Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνική, η οποία υπάγεται στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, όπως και η λαπαροσκοπική τεχνική.

Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος δίνει πλέον τη δυνατότητα αντιμετώπισης κηλών κάθε μεγέθους, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της θεραπείας και εκμηδενίζοντας την ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Μία ρομποτική χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης κήλης, πραγματοποιείται από Ειδικό Χειρουργό, πιστοποιημένο στη χρήση ρομποτικού χειρουργικού. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους χειρουργούς στη χώρα μας, που έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση, από το κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Ταυτοχρόνως έχει διακριθεί στη χειρουργική κηλών από τον πλέον έμπιστο και αυστηρό οργανισμό χειρουργικής αριστείας SRC (Surgical Review Corporation), λαμβάνοντας τον τίτλο: Master Surgeon in Hernia Surgery.

 

Ρομποτική χειρουργική κηλών: Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, ο Χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα και όχι πάνω από τον ασθενή κρατώντας με τα χέρια του τα χειρουργικά εργαλεία. Μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία είναι ενσωματωμένα στις άκρες των τριών ρομποτικών βραχιόνων του ρομποτικού συστήματος. Στον τέταρτο βραχίονα φέρεται μια μικροσκοπική κάμερα τελευταίας τεχνολογίας και μοναδικής ευκρίνειας, η οποία προσφέρει λεπτομερή, τρισδιάστατη, μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Με αυτόν τον τρόπο ο Ιατρός, αν και απομακρυσμένα από τον ασθενή, έχει λεπτομερή εικόνα όλων των εσωτερικών δομών και πραγματοποιεί την επέμβαση με ακρίβεια κινήσεων που δεν μπορεί να επιτευχθεί με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

 

Ρομποτική χειρουργική κηλών: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

  • Υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης σύνθετων αποκαταστάσεων, εντός του κοιλιακού τοιχώματος, που είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθούν με χρήση άλλης χειρουργικής μεθόδου.
  • Σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποίηση χειρουργικού τραύματος, συνεπώς και μετεγχειρητικού πόνου
  • Επιτάχυνση μετεγχειρητικής αποκατάστασης και επιστροφής του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Μεγάλη ελευθερία κινήσεων, καθώς τα χειρουργικά εργαλεία έχουν τη δυνατότητα περιστροφής 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω των μικρότερων τομών
  • Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών

 

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Τέλος ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, έχοντας λάβει τη ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθηγητή Xειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti και οργανωτή τον Dr. Paolo Pietro Bianchi, έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς στην Ευρώπη.

  • Βουβωνοκήλες
  • Ομφαλοκήλες
  • Μηροκήλες
  • Μετεγχειρητικές κήλες
  • Επιγαστρικές κήλες

 

Η κήλη που εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα οφείλεται κυρίως στην έντονη ενδοκοιλιακή πίεση. Οι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Άρση βαρέων αντικειμένων
  • Χρόνιος και επίμονος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Χειρωνακτική εργασία

 

Μέσω της ρομποτικής χειρουργικής, η οποία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει κήλες οποιουδήποτε μεγέθους, εκμηδενίζοντας τα ποσοστά υποτροπής.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γενικός χειρουργός χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει τις απαιτούμενες εντολές στους τρεις ρομποτικούς βραχίονες και στην μικροσκοπική κάμερα, με την οποία μπορεί να διακρίνει λεπτομερώς τις εσωτερικές δομές.

 

Διότι, διαθέτει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως είναι οι εξής:

  • Δυνατότητα σύνθετων αποκαταστάσεων εκτός της κοιλιακής χώρας και εντός του κοιλιακού τοιχώματος
  • Ελάχιστη έως και μηδενική απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχεία ανάρρωση και αποκατάσταση
  • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών