Categories
Blog

Σκωληκοειδίτιδα, τα πρώτα συμπτώματα

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας?

Η σκωληκοειδίτιδα, έχει συσχετιστεί με ορισμένα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων, πρέπει να μας παρακινεί να προχωράμε σε περαιτέρω έλεγχο και να αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια:

  1. Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή της κοιλιάς είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας. Ο πόνος αυτός εντείνεται σταδιακά και συνήθως ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται προς τη δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς.
  2. Ανορεξία: Αφού προηγηθεί πόνος στην κοιλιά, είναι πολύ συχνό να ακολουθεί μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για εμετό.
  3. Πόνος ή βάρος κατά την ούρηση: Αυτού του είδους ο πόνος, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα στα οποία η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται χαμηλά στην πυελική χώρα.
  4. Πυρετός: Όταν η εμφάνιση του πυρετού συνδυάζεται και χαρακτηριστικά ακολουθεί τον πόνο στην κοιλιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται η σκωληκοειδίτιδα
  5. Δυσκολία στην κίνηση: Είναι σύνηθες, η σκωληκοειδίτιδα να προκαλεί πόνο στον ασθενή, όταν αυτός προσπαθεί να κινηθεί. Ο ασθενής προτιμά να κάθεται ακίνητος, αφού κάθε κίνηση επιδεινώνει τον πόνο του.
  6. Φούσκωμα στην κοιλιά (μετεωρισμός): Σε πολλές περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας συχνά υπάρχουν συμπτώματα όπως η δυσκολία απελευθέρωσης αερίων και η γενικότερη διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου.

Η άμεση αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια έκτακτη ιατρική κατάσταση, η οποία απαιτεί έγκαιρη χειρουργική διάγνωση και αντιμετώπιση. Εάν αισθανθείτε  πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, με τη συνοδεία κάποιων επιμέρους συμπτωμάτων, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον χειρουργό σας. Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση, πλέον με τη λαπαροσκοπικη ή ρομποτική προσπέλαση, εξασφαλίζει ελάχιστες έως καθόλου επιπλοκές στον ασθενή. Αντιθέτως, η παραμέληση της νόσου, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, όπως τη δημιουργία αποστήματος ή περιτονίτιδας.

Η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης από διάφορα αίτια (κοπρόλιθοι, υπολείμματα τροφής, λοιμώξεις) οδηγεί στη φλεγμονή του οργάνου και την εμφάνιση της  σκωληκοειδίτιδας.

  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα στην κοιλιά
  • Πυρετός
  • Ανορεξία
  • Πόνος ή βάρος κατά την ούρηση

Πολλές φορές τα συμπτώματα παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και εκτίμηση από έμπειρο κλινικό ιατρό. Πραγματοποιείται κλινική εξέταση σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις όπως αιματολογικές, ουρολογικές, υπέρηχος ή αξονική τομογραφία.

Η οριστική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση σε κάθε περίπτωση διενεργείται πλέον με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής ή της ρομποτικής προσέγγισης. H αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται άμεσα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών (περιτονίτιδα, περιτοναϊκό απόστημα).

Καλεστε μας