ΒΛΕΝΝΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

Τι είναι η βλέννα στα κόπρανα ;

Στο παχύ έντερο, η βλέννα αποτελεί μία κολλώδους σύστασης ουσία που αποτελείται από νερό και γλυκοπρωτεΐνες. Η βλέννη (βλέννα) φυσιολογικά εντοπίζεται στα κόπρανα καθώς παράγεται από το έντερο και συμβάλλει στην προώθηση των κοπράνων. Ωστόσο, η αυξημένη παρουσία βλέννας (μύξας) στα κόπρανα αποτελεί σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών παθήσεων.

 

Πώς προκαλείται η βλέννα στα κόπρανα ;

Η αυξημένη παρουσία βλέννας στα κόπρανα αποτελεί ένα σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν αυξημένη έκκριση βλέννας είναι οι εξής :

 

  • Αιμορροϊδοπάθεια: Η αιμορροϊδοπάθεια τρίτου και τέταρτου βαθμού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυξημένης βλέννας στα κόπρανα.

 

  • Βακτηριακές λοιμώξεις: Ο ερεθισμός του εντέρου από κάποιο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κράμπες, διάρροια με περιεχόμενη βλέννη και εμέτους

 

  • Νόσος Crohn : Είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος που σχετίζεται με πόνο, διάρροια και συχνά αιματηρές, βλεννώδεις κενώσεις

 

  • Ελκώδης κολίτιδα: Αποτελεί μία αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου, προκαλώντας συχνά υπερπαραγωγή βλέννας

 

  • Πολύποδες παχέος εντέρου : Οι πολύποδες εντέρου έχουν συνδεθεί με την αυξημένη έκκριση βλέννας στα κόπρανα

 

  • Καρκίνος εντέρου: Ο καρκίνος παχέος εντέρου αναπτύσσεται στο βλεννογόνο (εσωτερική επιφάνεια) του παχέος εντέρου. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένη έκκριση βλέννας που αποτελεί συχνά και πρώιμο σημάδι γαστρεντερικού καρκίνου

 

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει την αυξημένη έκκριση βλέννας

 

Πόσο σοβαρή είναι η παρουσία βλέννας στα κόπρανα ;

Η αιτία που προκαλεί αυξημένη έκκριση βλέννας στα κόπρανα μπορεί να είναι απλή ή μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή πάθηση.  Σε κάθε περίπτωση, βλέννα στα κόπρανα μαζί με κοιλιακό πόνο, αίμα και μη φυσιολογικό χρώμα είναι συμπτώματα που πρέπει άμεσα να εξετάζονται από εξειδικευμένο ιατρό.  Η κλινική δακτυλική εξέταση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια κολονοσκόπησης αποτελούν τις πιο σημαντικές διαγνωστικές επιλογές.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο ασθενής με υπερέκκριση βλέννας στα κόπρανα ;

Στην περίπτωση που η παρουσία βλέννας οφείλεται σε εντερικές λοιμώξεις, η θεραπεία γίνεται συντηρητικά. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού και του εντέρου, εφαρμόζεται συνήθως χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική επιλογή σε περιπτώσεις κακοήθειας και πλέον, μέσω της εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής, η χειρουργική διαδικασία είναι γρήγορη, ασφαλέστερη και περισσότερο ανώδυνη.

Ο  Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος  είναι διαθέσιμος να αξιολογήσει την κλινική σας εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους πριν από την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας καθοδηγήσει εξατομικευμένα και με ασφάλεια στη λύση του δικού σας προβλήματος.