Βουβωνική χώρα

Βουβωνική χώρα

Η βουβωνική χώρα αποτελεί την περιοχή όπου το κατώτερο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος συνδέεται με το ανώτερο τμήμα των μηρών.

 

Βουβωνική περιοχή

Η βουβωνική περιοχή επιτρέπει τη διασύνδεση του κορμού με τα κάτω άκρα. Λειτουργώντας ως δίοδος, περιλαμβάνει σημαντικές δομές του σώματος, όπως αγγεία, νεύρα, μυικές δομές και τένοντες. Κάποια από τα σημαντικότερα ανατομικά σημεία της βουβωνικής περιοχής είναι τα εξής :

  • Βουβωνικός πόρος : είναι ένα λοξός σωλήνας που εντοπίζεται στην βουβωνική χώρα και στις δύο πλευρές της ηβικής σύμφυσης.
  • Μυικοί και τενόντιοι σχηματισμοί: (π.χ. βουβωνικός σύνδεσμος)
  • Αγγεία (μηριαία αρτηρία και φλέβα, σπερματικά αγγεία)
  • Νεύρα
  • Δομές του αναπαραγωγικού συστήματος (π.χ. σπερματικός πόρος)

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις της βουβωνικής περιοχής ;

Η πολύπλοκη ανατομική δομή της βουβωνικής χώρας αναδεικνύει και την πολυπλοκότητα των παθήσεων της περιοχής. Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο βουβωνικός πόνος. Το άλγος συνήθως σχετίζεται με κάποιο τραυματισμό ή την παρουσία κήλης. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις της βουβωνικής περιοχής:

  • Βουβωνοκήλη
  • Μηροκήλη
  • Φλεγμονή των αρθρώσεων
  • Υδροκήλη
  • Πέτρες στον ουρητήρα
  • Φλεγμονή του όρχι (ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα)
  • Μυϊκή θλάση
  • Τενοντίτιδα
  • Οστεϊίτιδα

 

Πώς εκδηλώνεται ο πόνος στη βουβωνική περιοχή ;

Στην περίπτωση που ο πόνος της βουβωνικής χώρας οφείλεται στην παρουσία βουβωνοκήλης ή μηροκήλης, συνήθως συνυπάρχει και το χαρακτηριστικό εξόγκωμα της κήλης. Η ενόχληση ή ο πόνος συνήθως ενισχύονται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, λόγω της εμφάνισης βήχα ή της έντονης σωματικής άσκησης.

 

Πώς αντιμετωπίζονται  οι κήλες της βουβωνικής περιοχής ;

Η χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών της βουβωνικής περιοχής αποτελεί το μοναδικό τρόπο αποκατάστασης. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποτελούν σήμερα την πρώτη επιλογή αντιμετώπισης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

  • Ενδοσκοπική μέθοδος TEP: Η επέμβαση απαιτεί τη δημιουργία τριών μικρών τομών από τις οποίες διέρχεται το λαπαροσκόπιο (μικρή κάμερα). Η κάμερα συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας η οποία αναμεταδίδει λεπτομερώς την εικόνα της πάσχουσας περιοχής. Η τεχνική TEP πραγματοποιείται σε έναν μικρό χώρο του κοιλιακού τοιχώματος, δίχως να έρχεται σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά όργανα. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, εκμηδενίζει το μετεγχειρητικό πόνο και συμβάλλει στην ταχύτατη ανάρρωση.
  • Ρομποτική Χειρουργική: Η επέμβαση πραγματοποιείται με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci®, όπου τα χειρουργικά εργαλεία είναι τοποθετημένα σε τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες. Ο χειρουργός μέσα από τον χειρισμό των βραχιόνων αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια και εμβέλεια στις κινήσεις, γεγονός που επιτρέπει την λεπτομερή και αρμονική αποκατάσταση του προβλήματος.

 

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ενόχληση παρουσιαστεί στην περιοχή της βουβωνικής περιοχής πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ιδιαίτερα όταν εντοπιστεί κήλη στην περιοχή, η αποκατάσταση πραγματοποιείται χειρουργικά. Για τον λόγο αυτόν αποτελούν ύψιστης σημασίας, η εμπειρία και οι γνώσεις του Χειρουργού. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έχει λάβει δύο πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Εάν έχετε παρουσιάσει οποιαδήποτε σύμπτωμα  και δεν είστε σίγουροι από που προέρχεται, επικοινωνήστε με τον ιατρό για να σας κατευθύνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.

Η πιο συχνή παθολογική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί στη βουβωνική περιοχή είναι η βουβωνοκήλη. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται από την πρόπτωση κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου έξω από την κοιλιακή κοιλότητα, μέσω του βουβωνικού πόρου.

Το άλγος στη βουβωνική χώρα επί βουβωνοκήλης εκδηλώνεται συνήθως λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Ο πόνος τις περισσότερες φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις και τον βήχα. Εάν στην κλινική εξέταση τεθεί διάγνωση της βουβωνοκήλης, τότε ο ασθενής θα πρέπει να προβεί στην άμεση αντιμετώπισή της.

Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης ή της μηροκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο χειρουργικά με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων.  Η χειρουργική επέμβαση της κήλης στη βουβωνική περιοχή διενεργείται με εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας

Το εξόγκωμα της κήλης στη βουβωνική περιοχή μπορεί να μετακινείται, μπορεί δηλαδή να ανατάσσεται. Στην ανατάξιμη βουβωνοκήλη, είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στην κοιλιά. Ωστόσο, μία ανατάξιμη κήλη μπορεί να εμφανιστεί και πάλι. Στις μη ανατάξιμες βουβωνοκήλες, η επέμβαση είναι η μοναδική επιλογή