Η βρογχοκήλη δεν αποτελεί συγκεκριμένη πάθηση αλλά πρόκειται για την κλινική εκδήλωση αρκετών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα, με ποικίλη αιτιολογία και διαφορετικό, συχνά, τρόπο αντιμετώπισης.
Τι είναι όμως η βρογχοκήλη;
Η βρογχοκήλη είναι μια διόγκωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού λόγω της προβολής του διογκωμένου θυρεοειδή αδένα. Η παρουσία της βρογχοκήλης δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται για να εντοπίζεται το αίτιο εμφάνισής της και στη συνέχεια να προγραμματίζεται η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.
Ποιοι είναι οι τύποι της βρογχοκήλης;
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βρογχοκήλης, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ως εξής:
- Ενδημική (κολλοειδής) βρογχοκήλη: προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης ιωδίου στη διατροφή. Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.
- Σποραδική (μη τοξική) βρογχοκήλη: τα αίτια εμφάνισης αυτού του τύπου βρογχοκήλης δεν είναι απολύτως κατανοητά. Σύμφωνα όμως με έρευνες, έχει συσχετιστεί με ορισμένα φάρμακα (π.χ. λίθιο) και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.
- Πολυοζώδης βρογχοκήλη: ο συγκεκριμένος τύπος βρογχοκήλης εμφανίζεται όταν σχηματίζονται όζοι στον θυρεοειδή αδένα σε συνδυασμό με την αύξηση του μεγέθους του. Οι όζοι αυτοί μπορεί να μην επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του αδένα ή να προκαλούν υπερθυρεοειδισμό λόγω των ορμονών που υπερπαράγουν (πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη).
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η βρογχοκήλη;
Η βρογχοκήλη, σε αρχικά στάδια, είναι ασυμπτωματική και ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία της. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπτωση που το μέγεθος της αλλάξει και η βρογχοκήλη αρχίσει να μεγαλώνει. Όταν συμβεί αυτό, λόγω πίεσης παρακείμενων οργάνων, μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:
- Αίσθηση πίεσης στον αναπνευστικό σωλήνα
- Δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση
- Εμφανής διόγκωση στο λαιμό
- Βήχας
- Βράχος της φωνής
Πώς γίνεται η διάγνωση της βρογχοκήλης;
Σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη μιας διόγκωσης στον λαιμό του και κανονίζει μια ιατρική επίσκεψη για να προσδιοριστεί η αιτιολογία της. Ο ιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέταση για να οδηγηθεί στη διάγνωση της βρογχοκήλης. Για να προσδιορίσει την αιτία εμφάνισης της βρογχοκήλης αλλά και για να λάβει επιπλέον σημαντικές πληροφορίες, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει κάποιες από τις παρακάτω εξετάσεις:
- Εξετάσεις αίματος
- Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
- Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
- Μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH)
- Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία
- Παρακέντηση των όζων εφόσον υπάρχουν
- Βιοψία
Θεραπεία βρογχοκήλης
Η θεραπευτική προσέγγιση της βρογχοκήλης ποικίλλει και εξαρτάται από την αιτία εμφάνισής της. Συνεπώς, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από την απλή παρακολούθηση της διόγκωσης, τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής έως και τη χειρουργική επέμβαση ολικής ή υφολικής θυρεοειδεκτομής.
Η θεραπεία αποσκοπεί στην επαναφορά των θυρεοειδικών ορμονών στα φυσιολογικά όρια και την αποφυγή περαιτέρω εξέλιξης της θυρεοειδικής διόγκωσης.
Σε κάθε περίπτωση τη διάγνωση της βρογχοκήλης θα πρέπει να αναλαμβάνει ένας έμπειρος ιατρός, ο οποίος είναι σε θέση να προσδιορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προτείνει την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, θα οργανώσει το ενδεικνυόμενο διαγνωστικό και θεραπευτικό πλάνο ώστε να επιτευχθεί η οριστική αντιμετώπιση της κάθε μορφής θυρεοειδοπάθειας.