Χοληδοχολιθίαση
Η χοληδοχολιθίαση αναφέρεται στην παρουσία λίθων στον χοληδόχο πόρο και αποτελεί μία συχνή επιπλοκή της χολολιθίασης. Η παρουσία λίθων στον χοληδόχο πόρο μπορεί να επιφέρει σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές.
Χοληδοχολιθίαση
Με τον όρο χοληδοχολιθίαση περιγράφεται η λιθίαση του χοληδόχου πόρου, του σωλήνα δηλαδή που φέρει το υγρό της χολής από το ήπαρ προς το έντερο (δωδεκαδάκτυλο). Η χοληδοχολιθίαση είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα εισόδου λίθων από τη χοληδόχο κύστη προς τον χοληδόχο πόρο, αποτελεί δηλαδή επιπλοκή της χολολιθίασης (δευτεροπαθής χοληδοχολιθίαση). Η αυτόχθονη ανάπτυξη λίθων στον χοληδόχο πόρο (πρωτοπαθής χοληδοχολιθίαση) είναι σπάνια.
Υπολογίζεται ότι το 15% των ασθενών με χολολιθίαση θα εμφανίσουν χοληδοχολιθίαση, με τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου να αυξάνονται μετά την ηλικία 50 – 60 ετών. Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της χολολιθίασης μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο λίθων στον χοληδόχο πόρο, με συνέπεια την εμφάνιση σοβαρότερων συμπτωμάτων.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η χοληδοχολιθίαση;
Η χοληδοχολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων, άλλοτε ήπιων και άλλοτε σοβαρότερων:
- Κοιλιακός πόνος : Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πόνο, κυρίως μετά από το γεύμα. Συνήθως, ο πόνος εντοπίζεται στη δεξιά άνω πλευρά της κοιλιακής χώρας, ενώ μπορεί να επεκτείνεται μέχρι και την ωμοπλάτη. Αρκετά συχνά, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να καθηλώσει τον ασθενή
- Ίκτερος : Όταν υπάρχει απόφραξη στον χοληδόχο πόρο, η αδυναμία ομαλής απορροής της χολής προκαλεί την εμφάνιση ικτέρου. Ο ίκτερος χαρακτηρίζεται από γενικευμένο κιτρίνισμα του δέρματος και συχνά συνοδεύεται από κνησμό.
- Χολαγγειίτιδα : Είναι μία σοβαρότατη λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από ίκτερο, πόνο και υψηλό πυρετό
- Παγκρεατίτιδα : Η παρουσία λίθων στο χοληδόχο πόρο και η ενσφήνωσή τους στο τελικό του τμήμα, μπορεί να διαταράξει και τη φυσιολογική απέκκριση από τον παγκρεατικό πόρο, γεγονός που μπορεί να ενεργοποιήσει σοβαρή φλεγμονή στο πάγκρεας (οξεία παγκρεατίτιδα).
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της χοληδοχολιθίασης τίθεται με βάση το ιστορικό της χολολιθίασης και την κλινική συμπτωματολογία. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης ολοκληρώνεται με τον κατάλληλο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Υπερηχογράφημα / αξονική τομογραφία
- Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP)
Πώς αντιμετωπίζεται η χοληδοχολιθίαση;
Η καλύτερη αντιμετώπιση της χοληδοχολιθίασης είναι η πρόληψη εμφάνισής της, με την έγκαιρη αντιμετώπιση της χολολιθίασης. Η πρώιμη χειρουργική αντιμετώπιση της χολολιθίασης προλαμβάνει την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως η οξεία χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα.
Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χολοκυστεκτομή αποτελούν εξαιρετικά ασφαλείς ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης της χολολιθίασης, καθώς προσφέρουν:
- καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου μέσα από την τρισδιάστατη απεικόνιση και μεγέθυνση των εσωτερικών δομών
- απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων
- ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και γρήγορη ανάρρωση
Σε περίπτωση που αναπτυχθεί χοληδοχολιθίαση, η βέλτιστη προσέγγιση είναι να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικός καθαρισμός του χοληδόχου πόρου, μέσω της διενέργειας μίας ειδικής ενδοσκόπησης που ονομάζεται ERCP, πριν από την επέμβαση της χολοκυστεκτομής. Μέσω της τεχνικής αυτής, αφαιρούνται οι λίθοι από τον χοληδόχο πόρο και ενίοτε τίθεται ένας ειδικός νάρθηκας (stent) ώστε η ροή της χολής να είναι ανεμπόδιστη μέχρι τη διενέργεια της οριστικής χειρουργικής παρέμβασης.
Η χοληδοχολιθίαση αποτελεί σοβαρή πάθηση και πρέπει να προλαμβάνεται ή να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος κατέχει μακρόχρονη εμπειρία στη διενέργεια λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων, με ειδική εκπαίδευση στο κέντρο αριστείας της Ρομποτικής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας. Επικοινωνήστε μαζί του για να σας καθοδηγήσει στην επίλυση του χειρουργικού σας προβλήματος.
Πώς δημιουργείται η χοληδοχολιθίαση;
Αποτελεί μία συχνή επιπλοκή της χολολιθίασης και οφείλεται στη μετανάστευση λίθων από τη χοληδόχο κύστη προς τον χοληδόχο πόρο.
Τι μπορεί να προκαλέσει η χοληδοχολιθίαση;
Η χοληδοχολιθίαση μπορεί να γίνει μία αρκετά επικίνδυνη πάθηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές. Συχνά, εκτός από τον κοιλιακό πόνο, μπορεί να προκαλέσει βαριά λοίμωξη ή ίκτερο.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον ιατρό;
Στην περίπτωση που βιώνετε κοιλιακό πόνο, ίκτερο ή εμφανίζετε πυρετό θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ιατρό. Για τη διάγνωση της πάθησης θα χρειαστούν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας ειδικής μαγνητικής τομογραφίας.
Πώς αντιμετωπίζεται η χοληδοχολιθίαση;
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μέσω της διενέργειας λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χολοκυστεκτομής.