Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Πού εφαρμόζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI);

Ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι ο πιο εύχρηστος τρόπος για την εκτίμηση του βαθμού της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί το ύψος και το σωματικό βάρος του ατόμου ώστε να αξιολογήσει την ύπαρξη παχυσαρκίας ή όχι. Ο τρόπος που υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μέσω της διαίρεσης του βάρους (σε kg) με το τετράγωνο του ύψους (σε m).

 

Τι δείχνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI);

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της ορθής αναλογίας σωματικού βάρους και ύψους ενός ατόμου. Τα άτομα που έχουν BMI κάτω από το φυσιολογικό θεωρούνται ελλιποβαρή ενώ τα άτομα με υψηλό BMI μπορεί να είναι είτε υπέρβαρα ή να πάσχουν από κάποιο τύπο παχυσαρκίας.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 2004), η αξιολόγηση του σωματικού βάρους ανάλογα με την ποσότητα του λιπώδους ιστού που φέρουν οι ενήλικες, είναι η ακόλουθη:

Κατηγορία BMI (kg / m2)
Ελλιποβαρής <18,52
Φυσιολογικό βάρος 18,5-24,99
Υπέρβαρος 25,0-29,99
Παχυσαρκία ≥30
Παχυσαρκία τύπου І 30,0-34,99
Παχυσαρκία τύπου ІІ 35,0-39,99
Παχυσαρκία τύπου ІІІ >40,0

 

Για πιο σαφή αποτελέσματα, καθώς ενδέχεται οι τιμές να εμφανίζουν κάποιες μικρές αποκλίσεις ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου, διενεργούνται επιπρόσθετες μετρήσεις. Μια από αυτές είναι η λιπομέτρηση και η βασική θερμιδομετρία, μέσω της οποίας υπολογίζεται το ακριβές ποσοστό λίπους, η μυϊκή μάζα και ο βασικός μεταβολισμός σε θερμίδες.

 

Πώς σχετίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) με την παχυσαρκία;

Όσο αυξάνεται ο BMI τόσο περισσότερο λιπώδη ιστό θεωρείται ότι διαθέτει ένα άτομο (με εξαίρεση άτομα με υπεραναπτυγμένη μυϊκή μάζα, όπως π.χ. οι επαγγελματίες αθλητές). Όταν η αύξηση του λιπώδους ιστού αγγίζει ή ξεπερνά τα όρια της παχυσαρκίας, τότε αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Οι συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία, είναι:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Η χολολιθίαση / παγκρεατίτιδα
  • Τα αναπνευστικά προβλήματα
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Η αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
  • Το μεταβολικό σύνδρομο
  • Νεφρική βλάβη
  • Η οστεοαρθρίτιδα

 

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Η διάγνωση σε συνδυασμό με ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην κλινικά σοβαρή μορφή της είναι μόνο χειρουργική. Όλες οι επεμβάσεις τις παχυσαρκίας διενεργούνται με σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική προσέγγιση.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, με εξειδίκευση στη χειρουργική της παχυσαρκίας, επισημαίνει τις σημαντικότερες επεμβάσεις:

 

Το είδος της επέμβασης κατά της παχυσαρκίας αποφασίζεται από τον Χειρουργό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σημαντικές παραμέτρους που αφορούν τον ασθενή, τις συνοδές παθήσεις και τη διαιτητική του συμπεριφορά. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας & Διαβήτη της Κλινικής Metropolitan General και Εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για τη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού πλάνου προσαρμοσμένου στη δική σας περίπτωση.