Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Χολοκυστίτιδα και συμπτώματα τα οποία θορυβούν τον ασθενή
Οι πέτρες στη χολή είναι συμπαγείς εναποθέσεις που αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη και χολερυθρίνη και αναπτύσσονται εντός της χοληδόχου κύστης. Η χολολιθίαση, όπως είναι γνωστή αυτή η πάθηση, μπορεί να παραμείνει για καιρό ασυμπτωματική. Το γεγονός ότι η πάθηση ενδέχεται να παραμείνει σιωπηλή για μακρό χρονικό διάστημα δεν σημαίνει πως αν εκδηλωθεί δεν μπορεί να προκαλέσει οξεία συμπτωματολογία ή ακόμα και επιπλοκές. Στις εν δυνάμει επιπλοκές της νόσου συγκαταλέγεται και η χολοκυστίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή της χοληδόχου κύστης. Σε αντίθεση με την απλή χολολιθίαση, η οξεία χολοκυστίτιδα εμφανίζεται γενικά με έντονα και άκρως δυσάρεστα συμπτώματα που ωθούν τον ασθενή στο να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Τι είναι η χολοκυστίτιδα και γιατί προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα;
Η χολοκυστίτιδα είναι μια πάθηση της χοληδόχου κύστης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς, κάτω από το ήπαρ. Ο βασικός της ρόλος είναι η αποθήκευση της χολής, ενός υγρού που συμβάλλει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και μέσω ενός σωληναρίου που λέγεται χοληδόχος πόρος, μεταφέρεται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης. Όταν όμως η χοληδόχος κύστη παρουσιάζει φλεγμονή, διακυβεύεται όχι μόνο η λειτουργία αλλά και η συνολική ακεραιότητα του οργάνου. Η χολοκυστίτιδα είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οξεία, εμφανίζεται δηλαδή απότομα και με έντονα συμπτώματα.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οξείας χολοκυστίτιδας:
- Λιθισιακή χολοκυστίτιδα: Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και σχετίζεται με την παρουσία χολόλιθων (πέτρες στη χολή). Όταν αυτοί οι λίθοι αποφράσσουν τον κυστικό πόρο, εμποδίζουν την έξοδο της χολής, προκαλώντας τη συσσώρευσή της και ενδεχομένως βακτηριακές λοιμώξεις που οδηγούν σε φλεγμονή.
- Αλιθισιακή χολοκυστίτιδα: Πρόκειται για μια πιο σπάνια αλλά σοβαρή μορφή της νόσου, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Μπορεί να προκληθεί από διαταραχές στη ροή του αίματος προς τη χοληδόχο κύστη (ισχαιμία), κινητικές δυσλειτουργίες ή παρασιτικές λοιμώξεις.
Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα, καθώς η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης οδηγεί σε απόφραξη της χολής, διόγκωση του οργάνου και πιθανές επιπλοκές, όπως μόλυνση ή ακόμη και ρήξη της χοληδόχου κύστης.
Χολοκυστίτιδα και συμπτώματα ή δυνητικές επιπλοκές που προκαλεί
Η οξεία χολοκυστίτιδα συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά μετά από την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Οξύς πόνος στο άνω δεξί μέρος της κοιλιάς, που μπορεί να αντανακλά προς τη ράχη ή τον δεξιό ώμο.
- Ναυτία και έμετος.
- Υψηλός πυρετός και ρίγη.
- Διάταση της κοιλιάς και ευαισθησία στο άγγιγμα.
- Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών) σε σοβαρές περιπτώσεις.
- Εφίδρωση και αίσθημα κακουχίας.
Αν η χολοκυστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:
- Εμπύημα της χοληδόχου κύστης, δηλαδή συσσώρευση πύου στο όργανο.
- Νέκρωση των ιστών του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης λόγω ελλιπούς αιμάτωσης (γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα)
- Διάτρηση της χοληδόχου κύστης, που μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα.
- Χολοκυστικό συρίγγιο, όπου η χοληδόχος κύστη προσκολλάται σε γειτονικά όργανα, δημιουργώντας ανώμαλες επικοινωνίες.
- Περιτονίτιδα εάν η χολοκυστίτιδα προκαλέσει ρήξη της χοληδόχου κύστης και το περιεχόμενό της διαρρεύσει εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Επιλογές θεραπείας για τη χολοκυστίτιδα
Η θεραπεία της οξείας χολοκυστίτιδας είναι κατά κανόνα χειρουργική και δεν θα πρέπει να καθυστερεί.. Η επέμβαση εκλογής ονομάζεται χολοκυστεκτομή και περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση συνιστάται επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί ξανά χολοκυστίτιδα η οποία συνεπάγεται εντονότερα συμπτώματα και συχνότερες επιπλοκές. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αποτρέπει την επανεμφάνιση της χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση πραγματοποιείται σχεδόν πάντα με κάποια ελάχιστα επεμβατική τεχνική όπως η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η πιο συχνή επιλογή και πραγματοποιείται με τη χρήση του λαπαροσκοπίου, ενός οργάνου το οποίο διαθέτει πηγή φωτός και κάμερα στο άκρο του. Το όργανο αυτό εισάγεται μέσω μίας εκ των μικροτομών που διενεργούνται και χρησιμεύει στη μεταφορά της εικόνας του εσωτερικού της κοιλίας σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, από την οποία ο γενικός χειρουργός παρακολουθεί και προσαρμόζει τους χειρισμούς του. Για να αποκτηθεί η απαιτούμενη ορατότητα ενδοκοιλιακά και ο απαραίτητος χώρος για την εκτέλεση της επέμβασης, η χειρουργική διαδικασία ξεκινά με εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα στη κοιλιακή χώρα. Αφού γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί η χοληδόχος κύστη απομακρύνεται ολόκληρη, μέσω μιας εκ των μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα.
Η ρομποτική χολοκυστεκτομή από την άλλη πλευρά πραγματοποιείται με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος και των βραχιόνων που αυτό φέρει, παρέχοντας μεγάλη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών και μοναδική οπτική του χειρουργικού πεδίου, μέσω της ειδικής ρομποτικής κονσόλας. Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική τεχνική επιτρέπουν την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω πολύ μικρών τομών, μειώνοντας τον μετεγχειρητικό πόνο και την περίοδο νοσηλείας. Η επέμβαση και στις δύο τεχνικές διενεργείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 30 έως 90 λεπτά.
Γενικά, η χολοκυστίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών. Ως προς τη θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την ανακούφιση των ασθενών με χολοκυστίτιδα που βιώνουν ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα. Αν ο ασθενής πάσχει από χολοκυστίτιδα, ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, μπορεί να τον καθοδηγήσει κατάλληλα στην επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπευτικής μεθόδου. Ο ιατρός, με πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική, απαλλάσσει οριστικά τους ασθενείς από κάθε παθολογική κατάσταση της χοληδόχου κύστης, ανώδυνα, με ασφάλεια και με άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα.