αίμα στον πρωκτό

Αίμα στον πρωκτό: Πού μπορεί να οφείλεται;

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν παρατηρήσουμε αίμα στον πρωκτό;

Το αίμα στον πρωκτό (απώλεια αίματος από τον πρωκτό) συνιστά μια κατάσταση, η οποία συνήθως προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασθενείς. Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα, να το παρατηρήσει ο πάσχων στο εσώρουχό του, στο χαρτί υγείας ή να τρέχει στη λεκάνη της τουαλέτας.

Τις περισσότερες φορές το αίμα στον πρωκτό αποδίδεται σε καλοήθεις αιτίες, ωστόσο αποτελεί ένα σύμπτωμα, το οποίο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται επιπόλαια από τους ασθενείς και χρήζει προσεκτικής διερεύνησης.

 

Τι θα πρέπει να προσέξετε σχετικά με το αίμα στον πρωκτό;

Για τη διερεύνηση της αιτίας που προκαλεί το αίμα στον πρωκτό, o ιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με:

 1. Το χρώμα του αίματος. Το χρώμα που εμφανίζεται μπορεί να είναι έντονο κόκκινο, σκούρο κόκκινο ή μελανό (μαύρο). Στην πρώτη περίπτωση, το αίμα προέρχεται μάλλον από αιμορραγία στο κόλον ή στο ορθό. Το σκούρο κόκκινο ή καφέ αίμα μπορεί να σημαίνει αιμορραγία σε κάποιο σημείο, πιο ψηλά στο παχύ ή το λεπτό έντερο, ενώ το μελανό χρώμα που εμφανίζεται στα κόπρανα, μπορεί να προδίδει αιμορραγία στο στομάχι.
 2. Την καθαρότητα του αίματος. Ο ασθενής θα πρέπει να παρατηρήσει εάν το αίμα είναι καθαρό ή έχει προσμίξεις βλέννας ή πύου.
 3. Αλλαγές στις εντερικές σας συνήθειες.
 4. Την ποσότητα του αίματος. Η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος, θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή σε άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
 5. Την ύπαρξη πόνου. Όταν το αίμα στον πρωκτό συνδυάζεται με παρουσία πρηξίματος στην κοιλιά, θα πρέπει να αναφερθεί επειγόντως σε κάποιον ειδικό ιατρό.

Τι άλλα συμπτώματα συνοδεύουν το αίμα στον πρωκτό;

Τα συμπτώματα της πρωκτορραγίας διαφοροποιούνται, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Αίσθημα πόνου ή/και πίεση στον πρωκτό
 • Σύγχυση
 • Αίσθημα ζάλης
 • Λιποθυμική τάση
 • Εφίδρωση

Ποιες αιτίες προκαλούν αίμα στον πρωκτό;

Αιτία της πρωκτορραγίας μπορεί να είναι:

 • Διογκωμένες αιμορροΐδες / αιμορροϊδοπάθεια: Πρόκειται για την πιο κοινή αιτία, στην οποία οφείλεται η παρουσία αίματος στον πρωκτό. Στατιστικά 1 στους 3 ανθρώπους αντιμετωπίζει την πάθηση, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του. Οι αιμορροΐδες είναι αγγεία γεμάτα αίμα, τα οποία χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού και στον μηχανισμό εγκράτειας των κοπράνων. Η αιμορροϊδοπάθεια προκύπτει, όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και ξεκινήσουν να προκαλούν συμπτώματα στους ασθενείς. Από το 1ο κιόλας στάδιο της πάθησης, μπορεί ο ασθενής να παρατηρήσει αίμα στον πρωκτό. Όσο η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται και τα στάδια εξελίσσονται, η πρωκτορραγία γίνεται όλο και πιο έντονη.
 • Ραγάδα πρωκτού: Πρόκειται για ένα σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Αυτό συμβαίνει συνήθως εξαιτίας ακραίας δυσκοιλιότητας ή πολύ σκληρών κοπράνων. Το 50% των ραγάδων πρωκτού υποχωρούν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου. Σε περιπτώσεις χρόνιων ραγάδων, που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, ακολουθούνται ορισμένες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης.
 • Περιεδρικό Συρίγγιο: Πρόκειται για μια μη φυσιολογική δίοδο επικοινωνίας του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Στα συμπτώματα της πάθησης, περιλαμβάνεται η εκροή δύσοσμου υγρού από την περιοχή, το οποίο ανάλογα με το στάδιο μπορεί να έχει πρόσμιξη αίματος.
 • Εκκολπωμάτα παχέος εντέρου: Τα εκκολπώματα είναι σακοειδείς σχηματισμοί που προβάλλουν μέσα από τα τοιχώματα συνήθως του παχέος εντέρου, προκαλώντας αιμορραγία και λοιμώξεις.
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα: Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν το σύνολο ή μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα και συχνά εκδηλώνονται με αιματηρές κενώσεις.
 • Έλκη: Η εμφάνιση έλκους στον στόμαχο ή στο λεπτό έντερο μπορεί να συνοδευτεί από απώλεια αίματος. Η αιμορραγία, ιδίως από έλκος στο δωδεκαδάκτυλο, προκαλεί την εμφάνιση μαύρων κοπράνων (μέλαινες κενώσεις) που μοιάζουν με πίσσα.
 • Μεγάλοι πολύποδες παχέος εντέρου: Οι μεγάλοι πολύποδες ενδέχεται να αιμορραγούν. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εξαλλαγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου: Ένα από τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό. Η παρουσία του συμπτώματος όμως, δεν θα πρέπει να πανικοβάλει τον ασθενή, αλλά να τον κινητοποιήσει και να τον ωθήσει στην αναζήτηση ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης του προβλήματός του.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το αίμα στον πρωκτό;

Οι θεραπείες διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση που προκαλεί το σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιμορραγία στον πρωκτό σταματά, εφόσον αντιμετωπιστεί η αιτία της.

Καταστάσεις όπως οι οξείες ραγάδες του πρωκτού μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου ή να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Άλλες παθήσεις, όπως οι χρόνιες ραγάδες ή η αιμορροϊδοπάθεια προχωρημένου σταδίου, απαιτούν χειρουργική παρέμβαση. Το θετικό είναι, πως πλέον διαθέτουμε επιλογές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οριστικά, με ασφάλεια και χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Για περισσότερες απαντήσεις και πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αίματος στον πρωκτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο του Γενικού Χειρουργού Δρ Χαράλαμπου Σπυρόπουλου. Ο Χειρουργός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση όλης της γκάμας των ορθοπρωκτικών παθήσεων.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οφείλεται αποκλειστικά σε αιμορροΐδες και επαναπαύονται, εφαρμόζοντας ατομική, συντηρητική θεραπεία. Δεδομένης της πιθανότητας συνύπαρξης σοβαρότερων παθήσεων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ιατρό σας ώστε να εξακριβωθεί ακριβώς η αιτία.

Σημαντικό ρόλο παίζει αν το αίμα είναι αναμειγμένο με τα κόπρανα, η συνύπαρξη πόνου κατά την κένωση, η ποσότητα και το χρώμα του αίματος και αν συνυπάρχει έξοδος πύου ή βλέννας.

Μπορεί να νιώσετε ζαλάδες, τάση προς λιποθυμία, ναυτία, πόνο, εφίδρωση.

Θα πρέπει να μεταβείτε στον εξειδικευμένο ιατρό για άμεση κλινική εκτίμηση. Εξετάσεις που μπορεί να απαιτηθούν είναι η πρωκτοσκόπηση, ορθοσκόπηση ή η ολική κολονοσκόπηση.

Αναλόγως με την πάθηση που προκαλεί την απώλεια αίματος, προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Κάποιες παθήσεις υποχωρούν μόνες τους, άλλες με συντηρητική θεραπεία και πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν χειρουργική παρέμβαση.

contact

contact