Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών αποτελεί μία σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, με σημαντικότατα οφέλη για τον πάσχοντα.

 

Τι ονομάζουμε όμως κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia) ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι μία πάθηση που συναντάται συχνότερα σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Αν και εμφανίζεται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές, δεν είναι απίθανο να παρατηρηθεί σε οποιονδήποτε παρουσιάζει έντονη καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Η διαφοροποίησή της είναι ότι – αντίθετα με τον ορισμό της- δεν εμφανίζει απαραίτητα τα συνήθη χαρακτηριστικά των λοιπών κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (δηλαδή το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στην πάσχουσα περιοχή).

 

Ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν την κήλη των αθλητών;

Το βασικότερο σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο έντονος πόνος ο οποίος εμφανίζεται όταν ο ασθενής αθλείται. Ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα έντονος όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις που περιλαμβάνουν στροφή ή έκταση του ισχίου. Επιπρόσθετα, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται με τον βήχα, το φτέρνισμα ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι δύσκολη καθώς όπως προαναφέρθηκε η κήλη αυτή δεν εκδηλώνεται απαραίτητα με την εμφάνιση εξογκώματος. Για τον λόγο αυτό, ο Χειρουργός πρέπει να έχει εμπειρία και εξαιρετική γνώση της ανατομίας της περιοχής ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει σε σωστή διάγνωση.

 

Αρχικά, λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια διενεργείται λεπτομερής φυσική εξέταση. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία) οι οποίες θα ενισχύσουν τη διάγνωση της πάθησης και θα αποκλείσουν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.

 

Θεραπεία της κήλης των αθλητών

Για την οριστική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οποιαδήποτε άλλη συντηρητική τεχνική μπορεί να ανακουφίσει μόνο παροδικά από τα συμπτώματα, χωρίς να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος επανέρχεται μόλις ο ασθενής επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Όσον αφορά στους επαγγελματίες αθλητές, η αναβολή της χειρουργικής θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καριέρα τους.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί πολύ μικρές τομές και εξειδικευμένα εργαλεία για την αποκατάσταση του προβλήματος. Λόγω της φύσης του προβλήματος και των μυϊκών βλαβών που συνήθως εντοπίζονται στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα, η λαπαροσκοπική «οπίσθια» προσπέλαση αποτελεί την πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου, ενός εργαλείου το οποίο εισάγεται στην κοιλιά του ασθενή και φέρει προσαρτημένη μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός έχει εξαιρετική εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

 • Διόρθωση του προβλήματος στη βάση του με τοποθέτηση ειδικού πλέγματος
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Ταχύτερη επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα και τις αθλητικές δραστηριότητες
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

Έκτος από τη λαπαροσκοπική μέθοδο, άλλη μια ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης αθλητών είναι η τεχνική TEP (Totally Extraperitoneal Repair). Αποτελεί μια ενδοσκοπική τεχνική που πραγματοποιείται επίσης μέσω 3 πολύ μικρών τομών. Από τις τομές αυτές εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία στα φυσιολογικά ανατομικά διαμερίσματα εντός των μυϊκών στρωμάτων, χωρίς να πραγματοποιείται είσοδος στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

 • Σύντομη διάρκεια διαδικασίας
 • Μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος
 • Σύντομη νοσηλεία (εξιτήριο μετά από λίγες ώρες)
 • Ταχεία επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες
 • Απουσία χρήσης ραμμάτων και καθηλωτικών υλικών για το πλέγμα αποκατάστασης
 • Απουσία ουλών και σημαδιών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Η πολυετής του εμπειρία και εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική του κοιλιακού τοιχώματος τον καθιστούν ιδανική επιλογή για εσάς που επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε οριστικά και με ασφάλεια το πρόβλημά σας και να επιστρέψετε γρήγορα στις αθλητικές σας δραστηριότητες.