Φαγούρα στον πρωκτό

Φαγούρα στον πρωκτό

Η φαγούρα στον πρωκτό, γνωστή και ως πρωκτικός κνησμός, είναι μια συχνή και αρκετά δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία αιτιών που την προκαλεί. Λόγω της εντόπισης, η κατάσταση αυτή προκαλεί συχνά αμηχανία σε πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τη διερεύνηση μίας πιθανής υποκείμενης πάθησης.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της φαγούρας στον πρωκτό;

Η φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να προκληθεί εξαιτίας διαφορετικών αιτιών. Οι κυριότερες είναι οι ακόλουθες:

 

Πέραν των ανωτέρω, διάφορες άλλες συστηματικές ή τοπικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρωκτικό κνησμό. Αυτές είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η κακή υγιεινή της πρωκτικής περιοχής, η κακή διατροφή αλλά και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη φαγούρα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

 

Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να τη συνοδεύουν;

Λοιπά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την πρωκτική φαγούρα είναι πολλά και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Τα συνηθέστερα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι τα παρακάτω:

 • Ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από την πρωκτική περιοχή
 • Πόνος ή δυσφορία κατά την κένωση
 • Αίμα στα κόπρανα η στο χαρτί τουαλέτας μετά το σκούπισμα
 • Αίσθημα πληρότητας στον πρωκτό
 • Σκίσιμο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
 • Εκκρίσεις από την περιοχή του πρωκτού

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή και ταυτόχρονα με τη φαγούρα στον πρωκτό. Σε περίπτωση εμφάνισής τους, είναι σημαντικό να λάβετε το συντομότερο δυνατό ιατρική συμβουλή για να προσδιοριστεί η αιτία εμφάνισής τους ώστε να ακολουθήσει εξατομικευμένη θεραπεία.

 

Φαγούρα στον πρωκτό – Διάγνωση

Η διάγνωση των παθήσεων που προκαλούν φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να περιλαμβάνει ποικίλες εξετάσεις, όπως:

 • Φυσική εξέταση, για να αναζητηθούν σημάδια ερυθρότητας, πρηξίματος ή μόλυνσης.
 • Ανάλυση κοπράνων, για ενδείξεις λοίμωξης ή φλεγμονής.
 • Βιοψία δέρματος, για να επιβεβαιωθούν δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα.
 • Κολονοσκόπηση, για να επιβεβαιωθούν γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
 • Αλλεργικά τεστ για να διαπιστωθεί εάν η φαγούρα αποτελεί αλλεργική αντίδραση.

 

Η φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρής πάθησης. Για τον λόγο αυτό, κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς και στη συνέχεια να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

 

Φαγούρα στον πρωκτό – Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό, με βάση τα υποκείμενα αίτια. Στις συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνονται η διατήρηση της υγιεινής της πρωκτικής περιοχής, η εφαρμογή τοπικών αλοιφών, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και οι αλλαγές στη διατροφή. Από την άλλη, εάν η φαγούρα αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αιτιολογικά η ίδια η πάθηση.

 

Σε περίπτωση που εμφανίζετε φαγούρα στον πρωκτό, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός θα σας κατευθύνει, προσφέροντας τον απαραίτητο διαγνωστικό και θεραπευτικό αλγόριθμο για να απαλλαγείτε οριστικά από την ενοχλητική αυτή κατάσταση.

 

contact

contact