ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου, τόσο καλοηθών όσο και νεοπλασματικών. Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας έχουν υπερκεραστεί προβλήματα άλλων μεθόδων, με στόχο το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με εξαιρετική ασφάλεια και ταχεία περίοδο ανάρρωσης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου;

 

Η χειρουργική του παχέος εντέρου συνίσταται στην αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου, με ή χωρίς συνδιενέργεια λεμφαδενικού καθαρισμού. Οι συχνότερες παθήσεις που απαιτούν χειρουργικής παρέμβασης, είναι:

 

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν συνήθως τις παθήσεις του παχέος εντέρου ;

Τα συμπτώματα καθορίζονται από την αιτιολογία και το είδος της πάθησης. Ωστόσο, η πιο συχνή συμπτωματολογία περιλαμβάνει :

 • Πόνο στην κοιλιά
 • Δυσκοιλιότητα / μετεωρισμό (φούσκωμα)
 • Αιμορραγία κατά την κένωση
 • Αδυναμία αποβολής αερίων
 • Αναιμία

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις παχέος εντέρου ;

 

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου είναι ελάχιστα επεμβατική. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή και πλέον η ρομποτική χειρουργική προσπέλαση, αποτελούν την πρώτη επιλογή αντιμετώπισης των ασθενών αυτών, δεδομένης της ογκολογικής επάρκειας αλλά και της ταχύτερης ανάρρωσης που προσφέρουν έναντι της ανοικτής χειρουργικής.

 

Πώς εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική στο παχύ έντερο ;

 

Η ρομποτική χειρουργική (κολεκτομή) είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παρέμβαση που πραγματοποιείται μέσω ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος. Με το σύστημα αυτό, ο ρομποτικός χειρουργός εκτελεί τους χειρουργικούς χειρισμούς με εξαιρετική ακρίβεια και ανατομική αρμονία.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από τη ρομποτική κονσόλα ελέγχου. Η οθόνη της κονσόλας παρέχει μοναδική απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου σε τρισδιάστατη ανάλυση, όπως αναμεταδίδεται από την κάμερα υψηλής ευκρίνειας του ρομποτικού συστήματος. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης την κεντρική μονάδα (boom) που απαρτίζεται από τέσσερις βραχίονες, ένας εκ των οποίων φέρει τη ρομποτική μικροκάμερα και οι υπόλοιποι τα εργαλεία που χειρίζεται ο χειρουργός απομακρυσμένα. Οι δυνατότητες των βραχιόνων είναι μοναδικές, επιτρέποντας στον χειρουργό να εκτελέσει πολύπλοκους χειρουργικούς χειρισμούς με ελάχιστη ιστική βλάβη, επικεντρωμένος μόνο στα σημεία στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η ρομποτική χειρουργική του παχέος εντέρου θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο και πλήρως καταρτισμένο ρομποτικό χειρουργό. Η επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη έκβαση της επέμβασης και την πρόληψη εμφάνισης επιπλοκών.

 

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου;

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλαπλά :

 • Παρέχει υψηλής ευκρίνειας εικόνα του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντας στον χειρουργό να διακρίνει με λεπτομέρεια τις εσωτερικές δομές

 

 • Οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με ακρίβεια στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός στους γύρω ιστούς

 

 • Προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου της αιμάτωσης των τμημάτων του εντέρου που θα επανενωθούν σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τον κίνδυνο αναστομωτικής διαφυγής

 

 • Υπάρχει ευελιξία στις χειρουργικές κινήσεις, προσφέροντας ασφαλή πρόσβαση ακόμη και στις πιο σύνθετες χειρουργικές περιοχές

 

 • Η μείωση του χειρουργικού τραύματος ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο

 

 • Είναι χειρουργική μέθοδος με ελάχιστη απώλεια αίματος

 

 • Ελαττώνει δραστικά τον κίνδυνο σηπτικών επιπλοκών από το τραύμα

 

 • Σχετίζεται με μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

 

 • Προσφέρει γρήγορη ανάρρωση και ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα του ασθενούς

 

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής απαιτεί την ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία του Ρομποτικού Χειρουργού. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι διαπιστευμένος στην εκτέλεση ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ο ιατρός έχει λάβει τη ρομποτική πιστοποίησή του στο νοσοκομείο Misericordia, κέντρο αριστείας ρομποτικής και ορθοκολικής χειρουργικής. Επικοινωνήστε μαζί του για οποιοδήποτε χειρουργικό ζήτημα σας απασχολεί.