Αιμορραγία πρωκτού

Η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα για τον ασθενή καθώς μπορεί να τη συνδέσει με πολύ σοβαρές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρών παθήσεων αλλά και λιγότερο σοβαρών. Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται στον ιατρό του προκειμένου να λαμβάνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η σωστή ενημέρωση τον ασθενή και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορούν να τον γλιτώσουν από μεγάλη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία και να τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει την υγεία του αποφεύγοντας σοβαρές επιπλοκές.

 

Αιμορραγία πρωκτού: Ποιες είναι οι κύριες αιτίες

Η αιμορραγία του πρωκτού μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα παθήσεων. Οι κυριότερες αιτίες που σχετίζονται με αυτή, είναι:

 • Διογκωμένες αιμορροΐδες / αιμορροϊδοπάθεια. Προκαλείται εξαιτίας της διόγκωσης των αιμορροΐδων και ένα από τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η αιμορραγία πρωκτού. Με την εξέλιξη της πάθησης, η αιμορραγία γίνεται όλο και πιο έντονη.
 • Ραγάδα πρωκτού. Αποτελεί ένα σχίσιμο το οποίο παρουσιάζεται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και οφείλεται στη χρόνια δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα.
 • Περιεδρικό συρίγγιο. Αποτελεί μια χρόνια πάθηση η οποία οφείλεται στη μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό.
 • Εκκολπώματα παχέος εντέρου. Πρόκειται για μικρά εξογκώματα τα οποία μοιάζουν με σάκους και αναπτύσσονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα. Αποτελούν χρόνιες παθήσεις του εντέρου οι οποίες εκδηλώνονται με την παρουσία αίματος στον πρωκτό και άλλα συμπτώματα.
 • Έλκος στον στόμαχο ή το λεπτό έντερο. Τα έλκη συνοδεύονται συχνά από αιμορραγία στον πρωκτό ή ακόμη και μαύρα κόπρανα.
 • Μεγάλοι πολύποδες παχέος εντέρου. όταν η αιμορραγία πρωκτού οφείλεται σε πολύποδες παχέος εντέρου, απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου. Μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων του πρωκτού.

 

Ποια συμπτώματα μπορούν να συνοδεύουν την αιμορραγία πρωκτού;

Ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, η αιμορραγία πρωκτού μπορεί να συνοδεύεται από διαφορετικά συμπτώματα. Τα βασικότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος/ δυσφορία στο ορθό ή τον πρωκτό
 • Κνησμός ή ερεθισμός
 • Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Αλλαγές στην εμφάνιση των κοπράνων
 • Κόπωση ή αδυναμία
 • Αίσθημα ζάλης/ λιποθυμικές τάσεις

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού;

Όταν εμφανιστεί αιμορραγία στον πρωκτό θα πρέπει αρχικά να διαγνωστεί η πάθηση που την προκαλεί και στη συνέχεια ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Για τη διάγνωση απαιτείται το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή, η φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις. Ο ιατρός αφού καταγράψει τα συμπτώματα του ασθενή και ενημερωθεί αναλυτικά για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του, θα προχωρήσει στη φυσική εξέταση της πρωκτικής περιοχής. Ανάλογα με τα ευρήματα, στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις για να οριστικοποιήσει τη διάγνωσή του.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Όπως γίνεται κατανοητό, η θεραπεία της αιμορραγίας στον πρωκτό δεν είναι μόνο μία, αλλά εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση. Ορισμένες παθήσεις του πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω συντηρητικής θεραπείας αρχικά και στη συνέχεια εάν αυτή δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την πάθηση να εφαρμοστεί χειρουργική θεραπεία. Πλέον όμως, όταν αναφερόμαστε σε χειρουργική θεραπεία δεν εννοούμε αποκλειστικά την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν επώδυνη με δύσκολη μετεγχειρητική περίοδο. Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία μέσω ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων όπως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική.

Σε περίπτωση που εμφανίσατε αιμορραγία πρωκτού επικοινωνήστε με τον γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα, με συνέπεια και επαγγελματισμό.