Λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι μια σύγχρονη μέθοδος που επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης μέσω πολύ μικρών τομών, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή.

 

Λίγα λόγια για τη βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στον ανδρικό πληθυσμό. Η συγκεκριμένη κήλη συναντάται στο σημείο μεταξύ του κορμού και του μηρού, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά του ασθενούς. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι δυνατόν να εμφανιστεί και αμφίπλευρα, δηλαδή και στις δύο πλευρές.

 

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν ένα ενδοκοιλιακό σπλάχνο καταφέρνει να διαπεράσει το κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από κάποιο αδύναμο σημείο του. Όταν συμβεί αυτό, στο σημείο παρατηρείται ένα εξόγκωμα το οποίο αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της βουβωνοκήλης.

 

Πώς τίθεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις για τη διάγνωση της βουβωνοκήλης αρκεί μόνο η φυσική εξέταση του ασθενούς. Συγκεκριμένα, ο ιατρός θα ψηλαφήσει την περιοχή της βουβωνικής χώρας για να ελέγξει εάν υπάρχει το χαρακτηριστικό εξόγκωμα. Επιπρόσθετα, μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να σταθεί όρθιος ή να βήξει, δεδομένου ότι η ορθοστασία και ο βήχας μπορούν να κάνουν την κήλη πιο εμφανή. Στην περίπτωση που ο ιατρός χρειαστεί περισσότερες εξετάσεις για να θέσει τη διάγνωση της βουβωνοκήλης, θα ζητήσει μια απεικονιστική εξέταση π.χ. ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων.

 

Πώς θεραπεύεται η βουβωνοκήλη;

Η μοναδική, οριστική θεραπεία για τη βουβωνοκήλη είναι η χειρουργική θεραπεία. Φυσικά, η προσέγγιση της χειρουργικής θεραπείας δεν είναι η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Με την εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης έχουν ενσωματωθεί πλέον νέες τεχνικές μέσω των οποίων αντιμετωπίζονται πλέον πολλές από τις παθήσεις που παλαιότερα είχαν ως μοναδική λύση την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Ακολούθως, η βουβωνοκήλη πλέον αντιμετωπίζεται με ασφάλεια μέσω της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και συγκεκριμένα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης: Πώς πραγματοποιείται;

Η επέμβαση διεξάγεται μέσα από 3 μικροτομές, μία των 10 χιλιοστών και δύο των 5 χιλιοστών. Από τη μεγαλύτερη τομή εισάγεται το οπτικό λαπαροσκόπιο, ενώ από τις δύο μικρότερες τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Στη συνέχεια ο ιατρός ανατάσσει την κήλη και ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα με ένα ειδικό -απόλυτα συμβατό με το σώμα- πλέγμα.

 

Η πλέον αρμονική ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης ονομάζεται εξωπεριτοναϊκή τεχνική (TEP – Totally Extraperitoneal Repair). Η συγκεκριμένη τεχνική είναι απαιτητική και απαιτεί μεγάλη εκπαίδευση και εξειδίκευση του Χειρουργού. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τεχνική TEP, σε κέντρα αριστείας στο εξωτερικό και την εφαρμόζει επιτυχώς για πολλά χρόνια στο σύνολο σχεδόν των ασθενών του.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης: Ποια τα πλεονεκτήματα;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης παρουσιάζει σαφή και καλά τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα:

 • Ελάχιστη απώλεια αίματος την ώρα της επέμβασης
 • Λιγότερος έως απών πόνος μετεγχειρητικά
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο (λόγω των μικρών τομών)
 • Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής της βουβωνοκήλης

 

Ειδικότερα, τα επιπλέον πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνική TEP, είναι:

 • Επιτρέπει την εισαγωγή και ανατομική ενσωμάτωση τρισδιάστατων πλεγμάτων (3D) για την αρμονική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης
 • Είναι τεχνική που καθιστά δυνατή την τοποθέτηση μεγάλης επιφάνειας πλέγματος (13×17 εκ.)
 • Επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας, ενισχύοντας το χάσμα και τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα εκ των έσω
 • Επιτρέπει τη σύγχρονη διόρθωση επιπλέον κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν με τη χρήση του ίδιου πλέγματος
 • Αποφεύγει την κάκωση νεύρων και ευαίσθητων αγγείων της περιοχής
 • Επιτρέπει την αποκατάσταση διπλών βουβωνοκηλών διαμέσου των ίδιων μικρών οπών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

 

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.