ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΗΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

Το πρώτο χρονικό διάστημα μετά από μία χειρουργική επέμβαση αποτελεί συχνό παράγοντα άγχους για τους περισσότερους ανθρώπους που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική διαδικασία. Οι σύγχρονες ωστόσο χειρουργικές τεχνικές έχουν απλοποιήσει τόσο την ίδια την επέμβαση, όσο και τα επόμενα στάδια.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά τη σύγχρονη αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος θεωρείται πλέον απλή διαδικασία για την πλειοψηφία των ασθενών, επιφέροντας ελάχιστες διαφοροποιήσεις στην καθημερινότητά τους και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η λαπαροενδοσκοπική και ρομποτική προσπέλαση επιτρέπουν συνήθως τη διαδικασία ημερήσιας επέμβασης και νοσηλείας, χωρίς την ανάγκη διανυκτέρευσης στο νοσοκομείο.
Παρακάτω αναφέρονται και αναλύονται όλα τα στάδια αποκατάστασης, καθώς και ορισμένες απλές οδηγίες, οι οποίες θα διευκολύνουν σημαντικά τη διαδικασία ανάρρωσης και επανόδου στην καθημερινή δραστηριότητα.

Αμέσως μετά την επέμβαση

Αμέσως μετά τη λήξη του χειρουργείου και ανάλογα με τη μορφή της κήλης και την τεχνική αποκατάστασης, αφού ο ασθενής συνέλθει, φάει κάτι ελαφρύ, πιει νερό και ουρήσει, είναι έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι του. Η συνήθης παραμονή έπειτα από την ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης μίας κήλης (ιδίως για βουβωνοκήλες, μικρές κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες και μηροκήλες) κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 – 6 ώρες. Δεν απαιτείται μεγαλύτερη παραμονή ή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, ενώ επιτρέπεται να εκτελεσθούν οι περισσότερες βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει φροντίσει να συνοδεύεται από κάποιον άλλον ενήλικα, ο οποίος θα μπορέσει κα οδηγήσει για την επιστροφή, καθώς η οδήγηση απαγορεύεται την ημέρα του χειρουργείου.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

Καλό θα ήταν ο ασθενής να έχει εξασφαλίσει μία ολόκληρη ημέρα άδειας από τη δουλειά του μετά την ημέρα του χειρουργείου. Με την επιστροφή του στο σπίτι συνιστάται ξεκούραση και αποχή από οποιαδήποτε σωματική άσκηση. Μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα κόπωσης την ίδια ημέρα, το οποίο ενδεχομένως να διαρκέσει για μία ή δύο ακόμη ημέρες, αλλά πολύ σύντομα θα υποχωρήσει. Ο πόνος του μετεγχειρητικού σταδίου είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ σε περίπτωση που νιώσετε κάποια μικρή ενόχληση μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με ένα απλό παυσίπονο, τύπου παρακεταμόλης.

Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε την πρώτη εβδομάδα

Ο Χειρουργός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις δραστηριότητες που επιτρέπονται ή απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης σας.

 • Μπάνιο: Επιτρέπεται το μπάνιο στο σπίτι σας την ίδια κιόλας ημέρα του χειρουργείου, με τη χρήση αδιάβροχων επιθεμάτων. Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται μετά από 5 ημέρες.
 • Οδήγηση: Ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα.
 • Περπάτημα: Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση, 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο. Το περπάτημα είναι θεμιτό, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων και δεν επιβαρύνει το κοιλιακό τοίχωμα
 • Άθληση: Ανάλογα με τη μορφή της αθλητικής δραστηριότητας, ο ασθενής θα λάβει συγκεκριμένες οδηγίες. Για τις συνήθεις περιπτώσεις βουβωνοκηλών και ομφαλοκηλών, το τρέξιμο επιτρέπεται εντός 2 ημερών και η ήπια γυμναστική μετά από 7 ημέρες. Για κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άρση βάρους, συνήθως απαιτούνται 15-20 ημέρες..
 • Σεξουαλική επαφή: Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται έπειτα από 2 ημέρες
 • Επιστροφή στην εργασία: Κατά κανόνα η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση. Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς σας, ο Ιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέχετε.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, έπειτα από τις σύγχρονες επεμβάσεις αποκατάστασης μίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι σπάνιες. Συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να σας θορυβήσουν και να σας οδηγήσουν στην άμεση επικοινωνία με τον Ιατρό σας είναι τα εξής:

 • Πυρετός
 • Έντονη και αδικαιολόγητη εφίδρωση
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Ερυθρότητα στο σημείων των μικροτραυμάτων
 • Αιμάτωμα

Οι νέες τεχνικές αναδόμησης του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικών ενδοσκοπικών και ρομποτικών τεχνικών (TEP και eTEP) αποτελούν πλέον διαθέσιμα εργαλεία στο χειρουργικό μας οπλοστάσιο. Καλέστε το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, εξειδικευμένο χειρουργό (specialized hernia surgeon) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της αποκατάστασης της κήλης σας.

 

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

 

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει συνήθως στο νοσοκομείο περίπου 3 έως 6 ώρες. Μετά το χειρουργείο, ο πόνος είναι ελάχιστος. Μπορεί να επιστρέψει σπίτι του και στις βασικές καθημερινές δραστηριότητές του. Σημαντικό είναι να μην οδηγήσει εκείνη την ημέρα και να συνοδεύεται από κάποιο κοντινό του άτομο.

Συνιστάται ξεκούραση και αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για λίγες ημέρες.

 • Μπορεί να κάνει μπάνιο την πρώτη κιόλας ημέρα.
 • Μπορεί να οδηγήσει την δεύτερη ημέρα από την επέμβαση.
 • Μπορεί να περπατήσει 2 ώρες μετά το χειρουργείο.
 • Όποια σωματική άσκηση περιλαμβάνει την άρση βάρους, πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από 15 ημέρες.
 • Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες.
 • Η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται άμεσα (εκτός αν πρόκειται για βαριά χειρωνακτική εργασία)

 • Αιμάτωμα
 • Δεκατική πυρετική κίνηση
 • Δυσκολία κατά τη διάρκεια ούρησης
 • Ερυθρότητα στο σημείο των μικροτραυμάτων