Μεταβολική Χειρουργική

 

Τι είναι η Μεταβολική Χειρουργική;           

Αναφορές για βελτίωση του διαβήτη μετά από επεμβάσεις του γαστρεντερικού συστήματος υπάρχουν σχεδόν εδώ και εκατό χρόνια. Διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονταν σε επέμβαση γαστρεκτομής για την αντιμετώπιση γαστρικού έλκους ή για καρκίνο στομάχου, μετεγχειρητικά παρουσίαζαν βελτίωση του διαβήτη, χωρίς ωστόσο ποτέ να δοθεί η δέουσα σημασία σε αυτό το εύρημα.

Με την ανάπτυξη της χειρουργικής της παχυσαρκίας, ιδίως μέσω της επέμβασης της γαστρικής παράκαμψης στις αρχές της δεκαετίας του ‘80,  άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά οι αναφορές περιπτώσεων βελτίωσης η ακόμα και θεραπείας του διαβήτη και είναι πλέον τεκμηριωμένο πως οι αλλαγές στην ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν άμεσες αλλαγές στο μεταβολισμό του διαβήτη.

 

Μεταβολική Χειρουργική

 

Μετά τη μακρά αυτή διαδρομή κατανόησης του ρόλου του πεπτικού συστήματος στην εμφάνιση του διαβήτη 2, η μεταβολική χειρουργική αναγνωρίστηκε πλέον επίσημα. Ορίζεται ως η ανατομική τροποποίηση του γαστρεντερικού συστήματος που αλλοιώνει την ανταλλαγή κυτταρικών σημάτων σε μοριακό επίπεδο και οδηγεί σε βελτίωση της ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού, της θερμιδικής πρόσληψης και των μεταβολικών διαταραχών, ιδίως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα της μεταβολικής χειρουργικής παρέμβασης είναι ευεργετικά:

  • Μεγαλύτερη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου
  • Μείωση των απαιτούμενων φαρμάκων
  • Μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών επιπλοκών
  • Μείωση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνων και συνολικής θνησιμότητας
  • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους
  • Καλύτερη ποιότητα ζωής