Χειρουργική Αντιμετώπιση Διαβήτη τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2  είναι μία πάθηση που στη σκέψη των ασθενών (και πολλών ιατρών) είναι συνυφασμένη με τη χρήση αντιδιαβητικών δισκίων ή ινσουλίνης για την αντιμετώπισή της. τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή και αλλαγή στις κατευθυντήριες οδηγίες, όσον αφορά την εφαρμογή χειρουργικής θεραπείας. Η μεταβολική χειρουργική αποτελεί πλέον το νέο μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση έως και πλήρη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το Σεπτέμβριο του 2015, στα πλαίσια του 3ου διεθνούς συνεδρίου επεμβατικών θεραπειών του διαβήτη στη Μ. Βρετανία, διοργανώθηκε η 2η Διάσκεψη Κορυφής για τη Χειρουργική του Διαβήτη (Diabetes Surgery Summit, DSS-II) υπό την προεδρία του καθηγητή Francesco Rubino και με τη συμμετοχή 30 διεθνών Επιστημονικών Εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρίας Διαβήτη. Η συνάντηση κατέληξε σε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το ρόλο της χειρουργικής στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η διάσκεψη και τα συμπεράσματα της είχαν τόσο σημαντικό αντίκτυπο, ώστε το κορυφαίο περιοδικό Nature να εξηγεί στο εξώφυλλό του τον Μάιο του 2016, “Γιατί η Χειρουργική είναι το μεγάλο νέο στον Διαβήτη τύπου 2”.

Διαβήτης Τύπου 2