Διαφραγματοκήλη

Ενότητες

diafragmatokili

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

H διαφραγματοκήλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Είναι μία συχνή πάθηση καθώς αφορά το 10% του πληθυσμού άνω των 40 ετών, ενώ αγγίζει το 50% σε ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Οι κύριες μορφές της πάθησης είναι η ολισθαίνουσα και η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη, ανάλογα με το τμήμα και τη μορφή της ολίσθησης του στομάχου.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια της διαφραγματοκήλης;

Μερικά από τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της διαφραγματοκήλης είναι τα εξής:

- αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (λόγω χρόνιου βήχα, δυσκοιλιότητας)

- αυξημένη συσπαστικότητα του οισοφάγου

- ηλικία άνω των 50 ετών

- παχυσαρκία

- κάπνισμα

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;

Σε μικρές διαφραγματοκήλες, τα συμπτώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η πάθηση ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν από ήπια έως σοβαρά ενοχλήματα.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα άτομα με διαφραγματοκήλη δεν έχουν ενοχλήσεις από την κήλη αυτή καθ’ αυτή αλλά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι ίσως το πιο σταθερό χαρακτηριστικό της διαφραγματοκήλης. Μερικά από τα συμπτώματα της πάθησης είναι:

 • Δυσπεψία / φούσκωμα / δυσκαταποσία
 • Δυσφαγία
 • Ναυτία / αναγωγές
 • Οπισθοστερνικό άλγος (κάψιμο)
 • Όξινες ερυγές (ρέψιμο)

diafragmatokili

diafragmatokili

Χαρακτηριστικά:

Διαφραγματοκήλη και καρδιά

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν παραπονιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης στην καρδία σε συνδυασμό με την αίσθηση βάρους και πίεσης στο στήθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε μεγάλες διαφραγματοκήλες, όπου πλέον αναπτύσσονται πιεστικά φαινόμενα στο θώρακα.

Διαφραγματοκήλη και αρρυθμίες

Εξίσου συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διαφραγματοκήλη είναι οι αρρυθμίες, κυρίως μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής.

Διαφραγματοκήλη και δύσπνοια

Ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης αποτελεί η εμφάνιση αισθήματος δύσπνοιας, που συχνά μπορεί να συνυπάρχει με πόνο στην ανώτερη περιοχή του στομάχου και στο θώρακα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 68 33 193 & 6944 452 148

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαφραγματοκήλης;

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση της διαφραγματοκήλης είναι:

– Η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή αλλιώς γαστροσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται η περιοχή διαμέσου μίας συνδεδεμένης βιντεοκάμερας.

Η αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας

– Η ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος με τη χρήση βαρίου.


Πώς αντιμετωπίζεται η διαφραγματοκήλη;

Φαρμακευτική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις διαφραγματοκήλης

Όταν η διαφραγματοκήλη βρίσκεται στα πρώτα στάδια, η αντιμετώπιση είναι ουσιαστικά η φαρμακευτική αγωγή εναντίον της συνυπάρχουσας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Διαφραγματοκήλη και φυσική άσκηση

Σε πρώιμα στάδια της πάθησης προτείνεται αερόβιος φυσική άσκηση που μπορεί να ενισχύσει το διάφραγμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίμονα συμπτώματα. Για τη μείωση των συμπτωμάτων της διαφραγματοκήλης επίσης είναι σημαντικό οι ασθενείς να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Σε περιπτώσεις ειδικά παχυσαρκίας, η σημαντική απώλεια βάρους είναι απαραίτητη.

Διαφραγματοκήλη και διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαφραγματοκήλης. Τα μεγάλα γεύματα και η κατανάλωση λιπαρών τροφών, επιτείνουν συμπτώματα όπως η καούρα, η ναυτία και η δυσπεψία. Για το λόγο αυτό, προτιμάται η κατανάλωση συχνών, μικρών γευμάτων με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική, ρομποτική) χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαφραγματοκήλη με διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος ή με την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι υποψήφιοι για την οριστική χειρουργική αντιμετώπισή της. Η επέμβαση διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπική ή ρομποτική αποκατάσταση) και επανατοποθετείται το τμήμα του στομάχου που είχε μετακινηθεί στο θώρακα στη φυσιολογική του θέση. Συγχρόνως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δημιουργείται και μία μορφή βαλβίδας στο άνω τμήμα του στομάχου (θολοπλαστική) ώστε να αποτραπεί η υποτροπή και να εξαφανιστεί πλήρως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

diafragmatokili
diafragmatokili

Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική τεχνική, πέρα από την εγγύηση του βέλτιστου αποτελέσματος, χαρίζει και μία σύντομη και εύκολη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα,

-η επέμβαση διαρκεί μία περίπου ώρα

-η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί μία ημέρα

-ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος

-ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες

-το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Αν πάσχετε από διαφραγματοκήλη και υποφέρετε από τα επίμονα και ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο στην ελάχιστα χειρουργική αντιμετώπισή της, Γενικό Χειρουργό Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Η πολυετής εμπειρία και γνώση του εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

210 68 33 193 & 6944 452 148

 

Ρομποτική Χειρουργική Διαφραγματοκήλης

Η ρομποτική χειρουργική έχει βρει την απόλυτη εφαρμογή στην αντιμετώπιση παθήσεων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci®, που χρησιμοποιείται για τις επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής είναι το μοναδικό εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA).

Κατά τη διενέργεια της ρομποτικής επέμβασης ο χειρουργός βρίσκεται σε μία ρομποτική κονσόλα, απ’ όπου χειρίζεται τους τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες του συστήματος. Οι τρεις από τους τέσσερις βραχίονες φέρουν τα χειρουργικά εργαλεία και εκτελούν με ακρίβεια χιλιοστού τις εντολές του ιατρού. Στον τέταρτο βραχίονα είναι τοποθετημένη μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας, η οποία παρέχει στο χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και των εσωτερικών δομών του ασθενούς.

Τα πλεονεκτήματα του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci®,  έναντι των υπόλοιπων χειρουργικών μεθόδων στη θεραπεία της διαφραγματοκήλης, είναι πολλαπλά:

 • Επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση όλων των ευαίσθητων δομών πέριξ της διαφραγματοκήλης και τον ατραυματικό διαχωρισμό τους.
 • Επιτρέπει μοναδικής ευκρίνειας τρισδιάστατη όραση ακόμη και εντός του μεσοθωρακίου (όπου συχνά ευρίσκεται μεγάλο μέρος του στομάχου).
 • Επιτρέπει την ισχυρή συρραφή των σκελών του διαφράγματος με τη βοήθεια της αρθρωτής κίνησης των βραχιόνων του ρομποτικού συστήματος.
 • Διευκολύνει τη σύγχρονη παρασκευή του στομάχου για την δημιουργία γαστρικής βαλβίδας με στόχο την αντιμετώπιση της συχνά συνυπάρχουσας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών.
 • Παρέχει μεγαλύτερη σωματική άνεση στο χειρουργό, καθώς μπορεί να διενεργεί την επέμβαση ενώ κάθεται μπροστά στην κονσόλα. Αυτό εξασφαλίζει την άνεση και τη διαύγεια του ιατρού καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Εξασφαλίζει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα λόγω μικρότερων τομών.
 • Υπάρχουν 4 τύποι διαφραγματοκήλης ανάλογα με τη μορφή και το τμήμα ολίσθησης του στομάχου, με κυριότερες την ολισθαίνουσα και την παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη.

  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  • Τραυματισμός διαφράγματος
  • Πολλαπλές κυήσεις
  • Παχυσαρκία
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία ή άρση βαρών,
  • Κάπνισμα και χρόνιος βήχας

  Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Δυσκολία στην πέψη
  • Αίσθημα κορεσμού στομάχου
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ναυτία και κοιλιακό άλγος
  • Αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο,
  • Όξινες ερυγές (ρέψιμο)

  Η διάγνωση γίνεται μέσω 3 εξετάσεων:

  • Eνδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή αλλιώς γαστροσκόπηση
  • Η αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας
  • Η ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος

  Η αντιμετώπιση γίνεται αρχικά συντηρητικά, μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης και σε μεγάλες διαφραγματοκήλες ή σε έντονα συμπτώματα, χειρουργικά, μέσω της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής προσέγγισης.

 

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Δείτε επίσης...