Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική Κήλη

επιγαστρική κήλη ή κήλη της λευκής γραμμής είναι η κήλη που προβάλει στο σημείο μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου.

Πώς δημιουργείται η επιγαστρική κήλη;

Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται όταν εξασθενήσει το μυϊκό τοίχωμα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος και δημιουργηθεί χάσμα εντός των μυϊκών ομάδων.

Τα αίτια της εξασθένησης αυτής συνδέονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και μπορεί να είναι ένας τραυματισμός, ο έντονος βήχας, η άρση βάρους, η παχυσαρκία και η μεγάλη απώλεια βάρους.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα επιγαστρικής κήλης

Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό ως μία διόγκωση ή φούσκωμα που μοιάζει με λίπωμα.

Συνήθως η κήλη ανατάσσεται, επιστρέφει δηλαδή το σπλάγχνο που περιέχει στη θέση του, ιδίως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραμένει συνεχώς σταθερή, προκαλώντας προοδευτικά συμπτώματα όπως τοπική ευαισθησία, σκληρία και πόνο.

Πολλές φορές, οι ασθενείς συγχέουν με την επιγαστρική κήλη μία άλλη παθολογική κατάσταση που ονομάζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, αν και μπορεί να συνυπάρχει με την επιγαστρική κήλη, από μόνη της δεν απαιτεί την ίδια αντιμετώπιση, αφενός γιατί δεν πρόκειται για αληθή κήλη και αφετέρου διότι η διόρθωσή της γίνεται για αισθητικούς λόγους.

Ποιά είναι η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης;

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης γίνεται μόνο χειρουργικά. Η λαπαροσκοπική τεχνική  με την τοποθέτηση πλέγματος, αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς επιτρέπει την αποκατάσταση του χάσματος με τη διενέργεια μικροτομών διαμέτρου λίγων χιλιοστών.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση είναι πολλά, με κυριότερα τα ακόλουθα:

  • ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • μικρότερα ποσοστά επιπλοκών και υποτροπής
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Μπορεί η επιγαστρική κήλη να προκαλέσει επιπλοκές;

Η επιγαστρική κήλη, όπως και κάθε μορφή κήλης, πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές.

Η κυριότερη όλων των επιπλοκών είναι η περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάγχνου που περιέχεται εντός της κήλης.

Για τον λόγο αυτό, αν έχετε συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή αν έχετε ήδη διαγνωσθεί με επιγαστρική κήλη, προγραμματίστε άμεσα ένα ραντεβού σε ειδικό χειρουργό για να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα και οριστικά.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ