Μηροκήλη

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες (70%) λόγω ανατομικής παραλλαγής σε σχέση με τους άνδρες (μεγαλύτερη διάμετρος της πυέλου). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μηροκήλη ανακαλύπτεται εκτάκτως λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, καθώς το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά το 1 εκ., καθιστώντας την δύσκολα αναγνωρίσιμη, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα.

Ανατομική εντόπιση της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται ανατομικά ως εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή τον μηρό. Προβάλλει στο μηριαίο δακτύλιο,   ένα μικρό κανάλι που εντοπίζεται κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Το μηριαίο κανάλι φιλοξενεί τη μηριαία αρτηρία, φλεβα και νεύρο. Η διόγκωση που δημιουργείται από τη μηροκήλη, εντοπίζεται κάτω ακριβώς από τον βουβωνικό σύνδεσμο, και παρόλο που διαφέρει από τη βουβωνοκήλη, συχνά οι δύο αυτές μορφές κήλης συγχέονται λόγω της κοντινής ανατομικής τους εμφάνισης.

mirokili

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της μηροκήλης

Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση της μηροκήλης είναι οι εξής:

-παχυσαρκία

-χρόνια δυσκοιλιότητα

-εγκυμοσύνη

-συστηματική ή απότομη άρση σημαντικού βάρους

-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

-επίμονος βήχας

-γενετική προδιάθεση

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης;

Η ύπαρξη μηροκήλης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Ένα από τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης αποτελεί η εμφάνιση μίας μικρής διόγκωσης υψηλά στον μηρό, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά. Η διόγκωση αυτή παρατηρείται κυρίως σε όρθια θέση, αλλά και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Η μηροκήλη γίνεται ακόμα πιο αισθητή κατά τη διάρκεια έντονου βήχα. Σημειώνεται ακόμη ήπια ενόχληση στη μηροβουβωνική περιοχή που
γίνεται εντονότερη όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

Συνήθεις επιπλοκές της μηροκήλης

Πολυ συχνά η πάθηση εκδηλώνεται με επιπλοκές, όπως η περίσφιξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς το περιεχόμενο της κήλης (σχεδόν πάντα το λεπτό έντερο) εγκλωβίζεται και κινδυνεύει λόγω ισχαιμίας, στο στενό στόμιο της κήλης. Παρουσιάζεται έντονος πόνος στην περιοχή, ερυθρότητα και διόγκωση και στη συνέχεια αναπτύσσονται συμπτώματα απόφραξης του λεπτού εντέρου (φουσκωμένη κοιλία και έμετοι).

Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του εγκλωβισμένου σπλάγχνου. Συνοδεύεται από έντονο άλγος στη μηροβουβωνική χώρα, ναυτία και έμετο. Σύμφωνα με το Βρετανικό Κέντρο Κήλης, εκτιμάται πως στην περίπτωση περίσφιξης το έντερο μπορεί να επιβίωσει περίπου 8 με 12 ώρες, γεγονός που απαιτεί τη διενέργεια άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Για τη διάγνωση της μηροκήλης απαιτείται μία λεπτομερής κλινική εξέταση για την αναγνώριση (ψηλάφηση) της διόγκωσης στη μηροβουβωνική χώρα. Συχνά, ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, η μηροκήλη είναι δύσκολο να διακριθεί από τη βουβωνοκήλη. Σε περιπτώσεις που η διάκριση ανάμεσα στις δύο μορφές κήλης είναι δύσκολη διεξάγονται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη μηροκήλη;

Όπως σε κάθε μορφή κήλης, πιο επιβεβλημένα ωστόσο στην περίπτωση της μηροκήλης, η άμεση χειρουργική παρέμβαση είναι η αναγκαία σε όλους τους ασθενείς, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών -με κυριότερη εξ ’αυτών την περίσφιξη- είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη μέθοδο αποκατάστασης της μηροκήλης. Η λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική χειρουργική με την τοποθέτηση πλέγματος, αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπής της μηροκήλης. Κατά τη διάρκεια του λαπαροενδοσκοπικού χειρουργείου χρησιμοποιείται κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μέσω μικρών τομών (0.5 εκ. περίπου) εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία σε έναν πολύ μικρό χώρο, ακριβώς στο σημείο που είναι το στόμιο της κήλης. Ακολούθως, αφού αναταχθεί η μηροκήλη, τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Η λαπαροσκοπική/ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης φέρει πολλά πλεονεκτήματα, έναντι της κλασικής ανοιχτής μεθόδου, τα οποία μεταξύ άλλων είναι :

 • μείωση της απώλειας αίματος
 • ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
 • ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • μείωση των επιπλοκών
 • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών
 • αποφυγή υποτροπής

Μετεγχειρητική πορεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση της μηροκήλης στην πλειονότητα τους δεν αντιμετωπίζουν κάποια μετεγχειρητική δυσκολία. Οι περισσότεροι επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους μέσα στο διάστημα λίγων ημερών. Η αποθεραπεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης είναι άμεση, χάρη στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική τεχνική.

Συγκεκριμένα:

 • Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μόνο μία ημέρα.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μειωμένος
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος.
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς ουλές και σημάδια.

Ένα αντιμετωπίζετε και εσείς συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή αν έχετε ήδη διαγνωσθεί με μηροκήλη, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο  για την άμεση και οριστική αντιμετώπισή της.

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 • Αυξημένο σωματικό βάρος
 • Χρόνιος και επίμονος βήχας
 • Επαναλαμβανόμενες κυήσεις
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Άρση βαρέων αντικειμένων

 

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης είναι η σταδιακή διόγκωση πάνω από την περιοχή του μηρού. Η συγκεκριμένη διόγκωση παρατηρείται, συνήθως, όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια στάση ή όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

Διότι η εμφάνιση της μηροκήλης μπορεί να συνοδεύεται από περίσφιξη, όπου το όργανο της κήλης εγκλωβίζεται και απειλείται, προκαλώντας έντονη συμπτωματολογία.

Πέρα από την απαιτούμενη κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, απαιτείται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία. Μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων μπορεί να γίνει η διάκριση μεταξύ μηροκήλης και βουβωνοκήλης.

Η μηροκήλη μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και οριστικά μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία διενεργείται λαπαροσκοπικά με την τοποθέτηση πλέγματος.

Διότι, διαθέτει άψογα αποτελέσματα και μια πληθώρα πλεονεκτημάτων:

 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρή απώλεια αίματος
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Άμεση επιστροφή στο σπίτι
 • Καλύτερη διόρθωση του κοιλιακού χάσματος