Μηροκήλη

Μηροκήλη

mirokili

Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη είναι μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα. Παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες (70%) λόγω ανατομικής παραλλαγής σε σχέση με τους άνδρες (μεγαλύτερη διάμετρος της πυέλου). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μηροκήλη ανακαλύπτεται εκτάκτως λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, καθώς το μέγεθός της συνήθως δεν ξεπερνά το 1 εκ., καθιστώντας την δύσκολα αναγνωρίσιμη, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα.

Ανατομική εντόπιση της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται ανατομικά στο μηριαίο δακτύλιο, ένα μικρό κανάλι που εντοπίζεται ψηλά στη μέση κάθε μηρού και συγκεκριμένα κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Η διόγκωση που χαρακτηρίζει τη μηροκήλη εντοπίζεται χαμηλότερα από τη βουβωνοκήλη (κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο).

mirokili

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης της μηροκήλης

Σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση της μηροκήλης είναι οι εξής:

-παχυσαρκία

-χρόνια δυσκοιλιότητα

-εγκυμοσύνη

-συστηματική ή απότομη άρση σημαντικού βάρους

-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

-επίμονος βήχας

-γενετική προδιάθεση

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της μηροκήλης αποτελεί η εμφάνιση μίας μικρής διόγκωσης υψηλά στον μηρό, η οποία και αναπτύσσεται σταδιακά. Η διόγκωση αυτή παρατηρείται κυρίως σε όρθια θέση, αλλά και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Η μηροκήλη γίνεται ακόμα πιο εμφανής στο βήχα. Σημειώνεται ακόμη ήπια ενόχληση στη μηροβουβωνική περιοχή που γίνεται εντονότερη όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.

mirokili

mirokili

Συνήθεις επιπλοκές της μηροκήλης

Η μηροκήλη εμφανίζεται συχνά με επιπλοκές όπως η περίσφιξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς το περιεχόμενο της κήλης (σχεδόν πάντα το λεπτό έντερο) εγκλωβίζεται και κινδυνεύει λόγω ισχαιμίας, στο στενό στόμιο της κήλης. Παρουσιάζεται έντονος πόνος στην περιοχή, ερυθρότητα και διόγκωση και στη συνέχεια αναπτύσσονται συμπτώματα απόφραξης του λεπτού εντέρου (φουσκωμένη κοιλία και έμετοι).

Η περίσφιξη είναι μία κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του εγκλωβισμένου σπλάγχνου.

mio

mirokili

Πως γίνεται η διάγνωση της μηροκήλης;

Για τη διάγνωση της μηροκήλης απαιτείται μία λεπτομερής κλινική εξέταση για την αναγνώριση (ψηλάφηση) της διόγκωσης στη μηροβουβωνική χώρα. Συχνά, ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, η μηροκήλη είναι δύσκολο να διακριθεί από τη βουβωνοκήλη. Σε περιπτώσεις που η διάκριση ανάμεσα στις δύο μορφές κήλης είναι δύσκολη, απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία, θέτουν την οριστική διάγνωση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη μηροκήλη;

Όπως σε κάθε μορφή κήλης, πιο επιβεβλημένα ωστόσο στην περίπτωση της μηροκήλης, η άμεση χειρουργική παρέμβαση είναι η αναγκαία θεραπεία σε όλους τους ασθενείς, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών -με κυριότερη εξ ’αυτών την περίσφιξη- είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Χειρουργική αντιμετώπιση της μηροκήλης

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη μέθοδο αποκατάστασης της μηροκήλης. Η λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική χειρουργική με την τοποθέτηση πλέγματος, αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, ιδίως σε εκλεκτικές περιπτώσεις, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπής της μηροκήλης. Κατά τη διάρκεια του λαπαροενδοσκοπικού χειρουργείου χρησιμοποιείται κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μέσω μικρών τομών (0.5 εκ. περίπου) εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία σε έναν πολύ μικρό χώρο, ακριβώς στο σημείο που είναι το στόμιο της κήλης. Ακολούθως, αφού αναταχθεί η μηροκήλη, τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα για την οριστική λύση του προβλήματος

Μετεγχειρητική πορεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης

Η αποθεραπεία μετά την αποκατάσταση της μηροκήλης είναι άμεση, χάρη στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική τεχνική.

mirokili

mirokili

Συγκεκριμένα:

-Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μόνο μία ημέρα.

-Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι απών.

-Η ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική είναι αναίμακτη.

-Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς ουλές και σημάδια.

Αν κι εσείς πάσχετε από μηροκήλη και τα επίμονα συμπτώματά της, συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για την άμεση και ανώδυνη αντιμετώπισή της μέσω της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής τεχνικής.

Δείτε επίσης…

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ