Ομφαλοκήλη

Πίνακας Περιεχομένων

Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Παρατηρείται ως μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού, ενώ συνήθως σταματάει να είναι εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή. Στη θέση της εσοχής εκείνης παρατηρείται πλέον ένα «φούσκωμα», το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Πού εμφανίζεται συχνότερα η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη συνήθως υποχωρεί αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Όλες οι έγκυοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού προβολή του ομφαλού, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της κύησης η «ομφαλοκήλη» αυτή συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Εάν όμως παραμείνει, είναι αναγκαία η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι:

– η παχυσαρκία

– οι πολλαπλές κυήσεις

– η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ ένας μεγάλος όγκος στην κοιλιακή χώρα)

– η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)

Ομφαλοκήλη- Συχνότερα Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού και η εμφάνιση ενοχλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους της και επιπλοκών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλούνται διαταραχές στην πέψη, εντερικές διαταραχές, καθώς και αίσθημα βάρους. Πολλοί ασθενείς με μεγάλη ομφαλοκήλη αναφέρουν έντονη δυσφορία στο στομάχι, σε συνδυασμό με κοιλιακό άλγος.

 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο:

210 68 33 193 & 6944 452 148

Πώς τίθεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευκολία μέσω μίας κλινικής εξέτασης συνδυαστικά με το ιστορικό του ασθενούς, από έναν έμπειρο γενικό χειρουργό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια συμπληρωματικού υπερηχογραφήματος για τη λεπτομερέστερη απεικόνιση της περιοχής.

Ομφαλοκήλη και χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική και συνίσταται στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης, είτε με ράμματα μόνο (αν η κήλη είναι μικρή) ή με χρήση πλέγματος. Οι σύγχρονες μελέτες ωστόσο υποστηρίζουν πως ακόμη και σε μικρές κήλες, η τοποθέτηση πλέγματος ελαχιστοποιεί την υποτροπή.

Ομφαλοκήλη και πιθανές επιπλοκές

Μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη του σπλάγχνου που περιέχει, οπότε η χειρουργική επέμβαση καθίσταται επείγουσα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί ισχαιμία ή και νέκρωση του οργάνου με σοβαρά επακόλουθα.

Ομφαλοκήλη και άσκηση

Λανθασμένα, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συντηρητικές τεχνικές, όπως η σωματική άσκηση ή η χρήση ζώνης (κηλεπιδέσμου), συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Αντίθετα, η έντονη άσκηση ασθενών με ομφαλοκήλη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

Συχνή ερώτηση ασθενών αποτελεί το πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη, μετά τη διάγνωση της. Σύμφωνα με το γενικό χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο:

Ομφαλοκήλη
Ομφαλοκήλη

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης επικοινωνήστε με το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο στους αριθμούς:

210 68 33 193 & 6944 452 148

Λαπαροσκοπική επέμβαση αντιμετώπισης ομφαλοκήλης
Η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους κήλης, είναι η λαπαροσκοπική. Μέσω μικροτομών, εισάγεται ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας (το λαπαροσκόπιο), ώστε να απεικονίζεται λεπτομερώς η περιοχή της κήλης και με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων πραγματοποιείται η αποκατάστασή της. Σχεδόν πάντα εισάγεται ένα ενισχυτικό υλικό που λέγεται πλέγμα ώστε να εξασφαλιστεί η οριστική λύση του προβλήματος.
Ομφαλοκήλη
ΟμφαλοκήληΠοια η πορεία της ομφαλοκήλης μετεγχειρητικά;

Η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης έχει άφθονα πλεονεκτήματα μετεγχειρητικά:

– Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.

– Η ανάρρωσή του είναι ταχύτατη, αφού μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια κιόλας ημέρα.

– Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς δυσμορφίες ή ουλές.

– Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες εντός ολίγων ημερών.

 

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για τη διάγνωση και θεραπεία της ομφαλοκήλης, μέσω της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου.

Κριτικές Ασθενών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β.

Πολύ καλός γιατρός, άριστα καταρτισμένος, προσιτός , ευγενής και άμεσος.

Ευρυδίκη Κ.

Ο γιατρός μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη γιατί ήταν πολύ προσεκτικός στην εξέτασή του, σαφής στη διάγνωσή του και στην προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος και πολύ ευγενικός απέναντι σε εμένα και τον συνοδό μου, γιατί είναι αλήθεια ότι τον επισκεφθήκαμε με πολλή αγωνία. Κορυφαίος επιστήμονας και χειρουργός! Τον ευχαριστώ πολύ!!

Γιάννης Σ.

Ο γιατρός ήταν πολύ επεξηγηματικός και φιλικός, αλλά κυρίως σου έδινε τη βεβαιότητα ότι είναι άριστος επιστήμονας. Έχει αυτή τη μαγική προσέγγιση που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ασφαλής και σίγουρος. Αν και είχα επισκεφθεί άλλους χειρουργούς για το πρόβλημά μου (που με αγχώνει πολύ!) χωρίς να νιώθω εμπιστοσύνη, πλέον αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο χειρουργείο! Ευχαριστώ!

Ανάρρωση μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης

Σημαντικά σημεία στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης, αποτελούν:

– Η χρήση μίας ζώνης κοιλίας κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 ημερών

– Η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για 15 ημέρες

– Η ισορροπημένη διατροφή.

Ρομποτική Χειρουργική Ομφαλοκήλης
Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας έχει αναμφίβολα φέρει επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της κοιλιοκηλών (ομφαλοκήλης, επιγαστρικής κήλης ή μετεγχειρητικής κήλης, δηλαδή κήλης που εμφανίζεται επί της τομής μιας παλαιότερης επέμβασης).

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων καθώς και μοναδικές δυνατότητες έναντι οποιαδήποτε άλλης επεμβατικής τεχνικής στη χειρουργική θεραπεία των κοιλιοκηλών:

  • Επιτρέπει την αναδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως σε σύνθετες κήλες, με την ανακατασκευή των μυικών διαμερισμάτων (Component Separation Technique), γεγονός που επιτρέπει την ισχυρή αποκατάσταση της κήλης με τη χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
  • Το σύστημα διαθέτει τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες όπου προσαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία και εκτελεί τις εντολές του χειρουργού με ακρίβεια κινήσεων, που δεν μπορεί να επιτευχθεί από ανθρώπινο χέρι.
  • Παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, καθώς και χρήση ειδικής ανοσοφθορίζουσας όρασης. Συνεπώς ο χειρουργός έχει πολύ καλύτερη οπτική των εσωτερικών δομών του ασθενούς, σε σχέση με τη φυσική ή τη δισδιάστατη λαπαροσκοπική εικόνα.
  • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη, καθώς λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας κινήσεων εκμηδενίζεται ο τραυματισμός των πέριξ ιστών.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα ανάστροφής όρασης (upside down) γεγονός που επιτρέπει τη λεπτομερή ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος εκ των έσω.
  • Παρέχεται η δυνατότητα λεπτομερούς σχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας, ιδίως σε περιπτώσεις σύνθετων, μεγάλων ή υποτροπιαζουσών κοιλιοκηλών.
  • Η επέμβαση διενεργείται μέσω μικροτομών χιλιοστών που στο μέλλον είναι ουσιαστικά «αόρατες».

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

contact

contact