Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Παρατηρείται ως μία διαταραχή της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού, ενώ συνήθως σταματάει να είναι εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή. Στη θέση της εσοχής εκείνης παρατηρείται πλέον ένα «φούσκωμα», το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.

Πού εμφανίζεται συχνότερα η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και στα νεογνά. Ωστόσο, στα βρέφη συνήθως υποχωρεί αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής.

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά το πέρας αυτής, ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Όλες οι έγκυοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού προβολή του ομφαλού, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της κύησης η «ομφαλοκήλη» αυτή συνήθως υποχωρεί αυτόματα. Εάν όμως παραμείνει, είναι αναγκαία η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;

Μερικά από τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι:

– η παχυσαρκία

– οι πολλαπλές κυήσεις

– η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ ένας μεγάλος όγκος στην κοιλιακή χώρα)

– η παρουσία ενδοκοιλιακού υγρού (ασκίτης)


Ομφαλοκήλη- Συχνότερα Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού και η εμφάνιση ενοχλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους της και επιπλοκών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλούνται διαταραχές στην πέψη, εντερικές διαταραχές, καθώς και αίσθημα βάρους. Πολλοί ασθενείς με μεγάλη ομφαλοκήλη αναφέρουν έντονη δυσφορία στο στομάχι, σε συνδυασμό με κοιλιακό άλγος.

Πώς τίθεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευκολία μέσω μίας κλινικής εξέτασης συνδυαστικά με το ιστορικό του ασθενούς, από έναν έμπειρο γενικό χειρουργό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια συμπληρωματικού υπερηχογραφήματος για τη λεπτομερέστερη απεικόνιση της περιοχής.

Ομφαλοκήλη και χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική και συνίσταται στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης, είτε με ράμματα μόνο (αν η κήλη είναι μικρή) ή με χρήση πλέγματος. Οι σύγχρονες μελέτες ωστόσο υποστηρίζουν πως ακόμη και σε μικρές κήλες, η τοποθέτηση πλέγματος ελαχιστοποιεί την υποτροπή.

Ομφαλοκήλη και πιθανές επιπλοκές

Μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη του σπλάγχνου που περιέχει, οπότε η χειρουργική επέμβαση καθίσταται επείγουσα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί ισχαιμία ή και νέκρωση του οργάνου με σοβαρά επακόλουθα.

Ομφαλοκήλη και άσκηση

Λανθασμένα, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συντηρητικές τεχνικές, όπως η σωματική άσκηση ή η χρήση ζώνης (κηλεπιδέσμου), συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Αντίθετα, η έντονη άσκηση ασθενών με ομφαλοκήλη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

Συχνή ερώτηση ασθενών αποτελεί το πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη, μετά τη διάγνωση της. Σύμφωνα με το γενικό χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο:

Ομφαλοκήλη

ΟμφαλοκήληΛαπαροσκοπική επέμβαση αντιμετώπισης ομφαλοκήλης
Η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης, σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους κήλης, είναι η λαπαροσκοπική. Μέσω μικροτομών, εισάγεται ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας (το λαπαροσκόπιο), ώστε να απεικονίζεται λεπτομερώς η περιοχή της κήλης και με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων πραγματοποιείται η αποκατάστασή της. Σχεδόν πάντα εισάγεται ένα ενισχυτικό υλικό που λέγεται πλέγμα ώστε να εξασφαλιστεί η οριστική λύση του προβλήματος.
Ομφαλοκήλη
ΟμφαλοκήληΠοια η πορεία της ομφαλοκήλης μετεγχειρητικά;

Η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης έχει άφθονα πλεονεκτήματα μετεγχειρητικά:

– Ο ασθενής δε βιώνει πόνο.

– Η ανάρρωσή του είναι ταχύτατη, αφού μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια κιόλας ημέρα.

– Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς δυσμορφίες ή ουλές.

– Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες εντός ολίγων ημερών.

 

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο, για τη διάγνωση και θεραπεία της ομφαλοκήλης, μέσω της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου.

Ανάρρωση μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης

Σημαντικά σημεία στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς μετά την επέμβαση ομφαλοκήλης, αποτελούν:

– Η χρήση μίας ζώνης κοιλίας κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 ημερών

– Η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για 15 ημέρες

– Η ισορροπημένη διατροφή.

contact

contact

Δείτε επίσης…

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Υποχρεωτικά

GDPR,pll_language

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs
vid
GPS, PREF,VISITOR_INFO1_LIVE, YSC

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ