Είδη Επεμβάσεων Παχυσαρκίας

Είδη Επεμβάσεων Παχυσαρκίας

Ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση για την αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας;

Υπάρχουν αρκετές αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Κάθε μία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε κάθε ασθενή θα πρέπει να επιλεγεί εκείνη η εγχείρηση που θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο των συνοδών της παχυσαρκίας νόσων, με τον μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Πόσες είναι οι κατηγορίες επεμβάσεων;

Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας διακρίνονται, ανάλογα με το μηχανισμό δράσης, σε τρεις κατηγορίες. Αυτές είναι: περιοριστικές, δυσαπορροφητικές ή μεικτού τύπου.

  1. Περιοριστικές επεμβάσεις: Στις επεμβάσεις αυτές ο χειρουργός δημιουργεί τις απαραίτητες ανατομικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για περιορισμό στη λήψη τροφής από τον ασθενή. Το αποτέλεσμα είναι ότι επέρχεται πρώιμα ο κορεσμός για λήψη φαγητού και έντονο αίσθημα βάρους. Έτσι, ο συνεργάσιμος ασθενής τροποποιεί τη διαιτητική συμπεριφορά του και μειώνει τη θερμιδική πρόσληψη.
  2. Δυσαπορροφητικές επεμβάσεις: Στις επεμβάσεις αυτές, μέσω ανατομικών τροποποιήσεων, τα «παχυντικά» συστατικά της τροφής δεν πέπτονται και δεν απορροφούνται από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλονται στα κόπρανα
  3. Μεικτές επεμβάσεις: Είναι επεμβάσεις που συνδυάζουν και τους δύο παραπάνω μηχανισμούς.

Πώς γίνεται η επιλογή της επέμβασης;

Η ύπαρξη διαφόρων ειδών επεμβάσεων δηλώνει πως δεν υπάρχει η τέλεια επέμβαση για όλους τους ασθενείς με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία. Η επιλογή των ασθενών βασίζεται στο μέγεθος της παχυσαρκίας τους, στα προβλήματα υγείας που συνυπάρχουν και φυσικά στις διατροφικές συνήθειές τους. Άλλη επέμβαση θα επιλεγεί σε έναν ασθενή με πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος, άλλη σε ασθενή με συνυπάρχουσα βαριά υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άλλη σε ασθενή που καταναλώνει πολλά γλυκά ή «τσιμπολογάει» διαρκώς και άλλη σε ασθενή που καταναλώνει κυρίως όγκο, δηλαδή μεγάλες ποσότητες τροφής.

Ο χειρουργός παχυσαρκίας οφείλει λοιπόν να ενημερώσει ξεκάθαρα για την επέμβαση που ταιριάζει στον ασθενή, εφόσον φυσικά τίθεται η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι ασφαλείς οι επεμβάσεις;

Οι σύγχρονες επεμβάσεις για την παχυσαρκία όταν γίνονται από εξειδικευμένους ιατρούς, με την κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς και την εφαρμογή άρτιας χειρουργικής τεχνικής έχουν σχεδόν μηδενικά ποσοστά θνητότητας και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών. Οι επεμβάσεις διενεργούνται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω μικρών οπών και τη χρήση ενδοκοιλιακής κάμερας, ώστε ο ασθενής να έχει ελάχιστο πόνο, να κινητοποιηθεί άμεσα και να αναρρώσει ταχέως.

Πότε θεωρούνται αποτελεσματικές οι επεμβάσεις;

Αποτελεσματική θεωρείται μία επέμβαση που πετυχαίνει απώλεια > 50% του πλεονάζοντος βάρους ενός ατόμου, με βάση τα δικά του ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Φυσικά απαιτείται να επέλθει όχι μόνο η απώλεια του καταλλήλου βάρους αλλά και η διατήρησή του σε ικανοποιητικά επίπεδα στο χρόνο. η βελτίωση ή πλήρης θεραπεία των παθήσεων που συνοδεύουν την παχυσαρκία και φυσικά η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς μετά από μία μόνο και επιτυχή επέμβαση. Η αποτελεσματικότητα μάλιστα ορισμένων βαριατρικών επεμβάσεων στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχει πλέον ωθήσει στην εφαρμογή τέτοιων επεμβάσεων σε ασθενείς με στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων και μόνο, οριοθετώντας μία νέα κατηγορία χειρουργικής, τη μεταβολική χειρουργική.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ