Χειρουργική Παχυσαρκίας

Η χειρουργική της παχυσαρκίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών που στοχεύουν στην οριστική αντιμετώπιση της πάθησης. Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφίβολα μία μάστιγα της εποχής, με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά επίπτωσης.

Αν και τα αίτια που προκαλούν την παχυσαρκία ποικίλουν, μερικά από τα συνηθέστερα περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Άτομα που προτιμούν τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή ζάχαρη, έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή σωματική δραστηριότητα και συνηθίζουν να κοιμούνται λίγες ώρες, αποτελούν συνήθως τους κλασικούς υποψήφιους ασθενείς. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κληρονομική προδιάθεση ή διάφορες συνυπάρχουσες παθήσεις, συντελούν σημαντικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον αναγνωρισμένη πάθηση, η οποία έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, αφού δεν επηρεάζει μονάχα την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου, αλλά και τη ψυχολογία και την κοινωνική του ζωή. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία νόσο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη ενός οριστικού αποτελέσματος.

Πότε ένας ασθενής θεωρείται υπέρβαρος και πότε παχύσαρκος;

Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) καθορίζει πότε ένα άτομο είναι παχύσαρκο και σε τι βαθμό, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου, βάσει περίπτωσης.

Συντηρητικές Μορφές Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας

Όλα τα παχύσαρκα άτομα αρχικά καταφεύγουν σε συντηρητικές μορφές αντιμετώπισης της πάθησης, με ή χωρίς την καθοδήγηση ιατρού ή διαιτολόγου. Αυτό απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής και συχνά συνεπάγεται εξαντλητικές δίαιτες και ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Αν και η συντηρητική αυτή αντιμετώπιση είναι αρχικά αναγκαία, συνήθως αν δε γίνει συντονισμένα και συστηματικά, δεν προσφέρει μακροπρόθεσμα σταθερά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας είναι απαραίτητα στοιχεία για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

 

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας;

Όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά συγκεκριμένα όρια ή/και εμφανιστούν συγκεκριμένες παθήσεις που συνοδεύουν την παχυσαρκία, η χειρουργική θεραπεία κρίνεται πλέον απαραίτητη.

Σήμερα, η χειρουργική της παχυσαρκίας περιλαμβάνει σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, που δίνουν λύση ακόμη και σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις. Η χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον τομέα της παχυσαρκίας, μειώνοντας σημαντικά το χειρουργικό τραύμα, ελαχιστοποιώντας την περίοδο αποκατάστασης και περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αναπτύσσονται διαρκώς, ενώ προσφέρονται διαφορετικές επιλογές βάσει της εκάστοτε περίπτωσης. Ένας εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα στην επιλογή αυτή, αναλύοντάς σας τη διαδικασία, τη μετεγχειρητική πορεία και το τελικό αποτέλεσμα κάθε τεχνικής.

 

Χειρουργικές Τεχνικές Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

  1. Γαστρική πτύχωση: Αποτελεί μία σχετικά νέα επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, στην οποία δεν διενεργείται αφαίρεση τμήματος του στομάχου. Αντίθετα, πραγματοποιείται αναδίπλωση του στομάχου, με στόχο τη μείωση της χωρητικότητάς του και συνεπώς τον περιορισμό της λήψης τροφής.
  2. Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Η τεχνική αυτή διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους του στομάχου (μέχρι και 85%) επιμήκως, ώστε να περιοριστεί η λήψη τροφής και να επέλθει μετεγχειρητικά ανορεξία.
  3. Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Κατά την επέμβαση αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου που υποδέχεται την τροφή και παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, με στόχο τον περιορισμό απορρόφησης θερμίδων.
  4. Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (μίνι γαστρική παράκαμψη): Αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνικές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Με λαπαροσκοπική ή ρομποτική προσέγγιση, διενεργείται περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου με τη δημιουργία ενός επιμήκους γαστρικού θυλάκου. Το λεπτό έντερο παρακάμπτεται και αναστομώνεται περιφερικότερα, με σκοπό να εισέρχεται η τροφή κατευθείαν στο λεπτό έντερο.
  5. Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Η τεχνική αυτή κατατάσσεται στις αμιγώς δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις. Εάν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης απώτερων μεταβολικών επιπλοκών, καθιστώντας την αυστηρή μετεγχειρητική παρακολούθηση, απαραίτητη.
  6. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης επέμβασης παχυσαρκίας δεν ήταν ικανοποιητικά ή δημιουργήθηκαν επιπλοκές (π.χ. παλαιά τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου), συνιστάται η διενέργεια επανεγχείρησης, με βάση τα αίτια αποτυχίας της πρώτης επέμβασης αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

 

Πως να επιλέξω τον κατάλληλο γενικό χειρουργό για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να επιλέγει έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με εμπειρία στον τομέα αυτό. Ο γενικός χειρουργός, Χαρ. Σπυρόπουλος, με πολυάριθμα περιστατικά θεραπείας της παχυσαρκίας στο ενεργητικό του, μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα στην επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Η εμπειρία και η συνεχής ενημέρωσή του για ό,τι νεότερο στον τομέα της χειρουργικής της παχυσαρκίας, εγγυάται ένα άρτιο και οριστικό αποτέλεσμα.

Αν κι εσείς θέλετε να απαλλαγείτε από την παχυσαρκία, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλο, για τις ενδεδειγμένες τεχνικές και ενημερωθείτε για τη μέθοδο που ταιριάζει στις ανάγκες και την περίπτωσή σας.

Όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά συγκεκριμένα όρια  ή εμφανιστούν συγκεκριμένες παθήσεις όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

 

Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης και ορισμένους σωματοδομικούς  παράγοντες του ασθενή. Κατά μέσο όρο η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1 έως τις 3 ώρες.

 

Αμέσως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής παρακολουθείται στην αίθουσα ανάνηψης και σε λίγη ώρα επιστρέφει στο θάλαμο νοσηλείας του. Την επόμενη ή  την μεθεπόμενη ημέρα επιστρέφει στο σπίτι του και, για το χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο χειρουργός του, ακολουθεί ειδική διατροφή.

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονική διατροφή μετά τη χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας διαφέρει για κάθε ασθενή. Συνήθως γίνεται σταδιακή επανένταξη της τροφής και μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες έως ότου μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στο πλήρες διατροφικό πρόγραμμά του.