Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD
Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD, FACS

Χειρουργός
Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ General

Λ. Πεντέλης 2,
152 34, Χαλάνδρι

694 44 52 148
210 68 33 193

Δε - Τε - Πε - Παρ
6:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

Επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) ή ”γαστρικό μανίκι”

gastrektomi

Με την κατάλληλη τεχνική αφαιρείται κάθετα ένα τμήμα του στομάχου και δημιουργείται ένα επίμηκες

γαστρικό υπόλειμμα

(σαν μανίκι) που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού αρχικού μεγέθους του στομαχιού (χωρητικότητα 60 – 100 ml). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω τόσο περιορισμού στη λήψη της τροφής όσο και μέσω πολύπλοκων ορμονικών μηχανισμών.

Είναι μία επέμβαση εύκολη τεχνικά η οποία έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό στη βαριατρική επιστημονική κοινότητα, με πολύ καλά μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Τα βασικά πλεονεκτήματά της είναι:

  • Εύκολος κορεσμός
  • Αφαιρείται το τμήμα (θόλος) του στομάχου που εκκρίνεται η ορμόνη γκρελίνη (ορεξιογόνος ορμόνη), με αποτέλεσμα μετεγχειρητικά να παρατηρείται ανορεξία, που μειώνει επιπλέον τη λήψη τροφής.
  • Η τροφή, άπεπτη, εισέρχεται ταχύτερα στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων έκκρισης ανορεξιογόνων ουσιών
  • Δεν υπάρχει ξένο σώμα (όπως ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος).
  • Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεταβολικών επιπλοκών μετεγχειρητικά.
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, τουλάχιστον στα πρώτα έτη από την επέμβαση.

Οι μακροπρόθεσμες μελέτες της επέμβασης, αναδεικνύουν πως η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική επέμβαση στην απώλεια βάρους, ωστόσο έχει και ορισμένα μειονεκτήματα:

  • Δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε άτομα που τρώνε γλυκά διότι οι τροφές αυτές έχουν μαλακή σύσταση και πολλές θερμίδες. Περνούν εύκολα και γρήγορα από το στόμιο, ο θύλακος αδειάζει και επανέρχεται το αίσθημα της πείνας, το οποίο μειώνει την επιτυχία της επέμβασης σε βάθος χρόνου.
  • Στηρίζεται στο μικρό αριθμό γευμάτων. Τα πολλά μικρά γεύματα και τσιμπολογήματα βάζουν θερμίδες
  • Μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (απαιτείται ταυτόχρονη διόρθωση διαφραγματοκήλης αν συνυπάρχει) ή να προκαλέσει την εμφάνιση «de novo» γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών
  • Υπάρχει μικρή επανάκτηση βάρους σε μικρό ποσοστό ασθενών λόγω του ότι το γαστρικό «μανίκι» μπορεί να «ξεχειλώσει»