Επιμήκης Γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι)

Γαστρικό Μανίκι

Τι είναι το γαστρικό μανίκι (επιμήκης γαστρεκτομή);

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι (Sleeve Gastrectomy) αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του στομάχου, περίπου το 85%, με διατομή και συρραφή του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονά του.

Πότε και γιατί υποβάλλεται ο ασθενής σε γαστρικό μανίκι;

Γαστρικό Μανίκι

Γαστρικό Μανίκι

Παράλληλα αντιμετωπίζονται και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Χειρουργική Επέμβαση για την επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι)

Η χειρουργική επέμβαση για την επιμήκη γαστρεκτομή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, με την εκτέλεση 4-5 τομών περίπου 1 εκατοστού. Η επέμβαση διενεργείται με τη χρήση μικροκάμερας και ειδικών λεπτών εργαλείων. Με την κατάλληλη τεχνική αφαιρείται κάθετα ένα τμήμα του στομάχου και δημιουργείται ένα επίμηκες γαστρικό υπόλειμμα (σαν μανίκι) που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού αρχικού μεγέθους του στομαχιού (χωρητικότητα 60 – 100 ml). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω τόσο περιορισμού στη λήψη της τροφής όσο και μέσω κάποιων πιο πολύπλοκων ορμονικών μηχανισμών.

Γαστρικό μανίκι - Πλεονεκτήματα

Η επέμβαση είναι μία από τις συχνότερα διενεργούμενες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παγκοσμίως καθώς παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:

-Προκαλεί άμεσο κορεσμό στη λήψη τροφής (περιορισμένο μέγεθος του στομάχου)

-Αφαιρείται το τμήμα (θόλος) του στομάχου που εκκρίνεται η ορμόνη γκρελίνη (ορεξιογόνος ορμόνη), με αποτέλεσμα μετεγχειρητικά να παρατηρείται ανορεξία, που μειώνει επιπλέον τη λήψη τροφής.

-Δεν υπάρχει ξένο σώμα (όπως στο ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο).

-Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεταβολικών επιπλοκών μετεγχειρητικά.

-Δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, τουλάχιστον στα πρώτα έτη από την επέμβαση.

Γαστρικό μανίκι – Άμεσες επιπλοκές

Αναφορικά με τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το γαστρικό μανίκι, εκείνες που είναι άμεσες μετεγχειρητικά αφορούν ένα ποσοστό περίπου 1-4% των ασθενών. Τέτοιες επιπλοκές αποτελούν η διαφυγή στο σημείο διατομής, η αιμορραγία, καθώς και η κάκωση σπληνός.

Γαστρικό μανίκι – Παρενέργειες

Μία από τις σημαντικότερες παρενέργειες στο γαστρικό μανίκι, θεωρείται η ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Γαστρικό Μανίκι

Γαστρικό Μανίκι

Κριτικές Ασθενών

Γιάννης Σ.

Ο γιατρός ήταν πολύ επεξηγηματικός και φιλικός, αλλά κυρίως σου έδινε τη βεβαιότητα ότι είναι άριστος επιστήμονας. Έχει αυτή τη μαγική προσέγγιση που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ασφαλής και σίγουρος. Αν και είχα επισκεφθεί άλλους χειρουργούς για το πρόβλημά μου (που με αγχώνει πολύ!) χωρίς να νιώθω εμπιστοσύνη, πλέον αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο χειρουργείο! Ευχαριστώ!

Αντώνης Τ.

Εξαιρετικός γιατρός, εμπνέει εμπιστοσύνη με τον τρόπο που προσεγγίζει την περίπτωσή σου ,διαθέτοντας παράλληλα άριστες ιατρικές γνώσεις και εμπειρία! Συγχαρητήρια!

Γαστρικό Μανίκι – τι να προσέξει ο υποψήφιος ασθενής

Ο ασθενής συνίσταται να προσέξει τα παρακάτω σχετικά με το γαστρικό μανίκι:

  • Δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε άτομα που τρώνε γλυκά διότι οι τροφές αυτές έχουν μαλακή σύσταση και πολλές θερμίδες. Περνούν εύκολα και γρήγορα από το στόμιο, ο θύλακος αδειάζει και επανέρχεται το αίσθημα της πείνας, το οποίο μειώνει την επιτυχία της επέμβασης σε βάθος χρόνου.
  • Στηρίζεται στο μικρό αριθμό γευμάτων. Τα πολλά μικρά γεύματα και τσιμπολογήματα βάζουν θερμίδες
  • Μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (απαιτείται ταυτόχρονη διόρθωση διαφραγματοκήλης αν συνυπάρχει) ή να προκαλέσει την εμφάνιση «de novo» γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ένα ποσοστό ασθενών
  • Υπάρχει μικρή επανάκτηση βάρους σε μικρό ποσοστό ασθενών λόγω του ότι το γαστρικό «μανίκι» μπορεί να «ξεχειλώσει»

Γαστρικό μανίκι - Κόστος

Το κόστος για το γαστρικό μανίκι είναι σχετικά προσιτό, αν αναλογιστεί κανείς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ασθενείς με χρόνια παχυσαρκία, μπορούν να απαλλαχθούν οριστικά από τα περιττά κιλά, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Γαστρικό μανίκι – Διατροφή

Σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του ασθενούς που υποβάλλεται σε μία επέμβαση όπως το γαστρικό μανίκι, διαδραματίζει η διατροφή.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει υγρές τροφές, ώστε να μην επιβαρύνει το νέο, μικρότερο στομάχι. Από την 3η μέχρι την 6η εβδομάδα, μπορεί να ξεκινήσει την κατανάλωση μαλακών τροφών όπως ο πουρές ή τα λιωμένα λαχανικά. Μετά το πέρας της 6ης εβδομάδας, ο ασθενής μπορεί πλέον να επιστρέψει στην κατανάλωση 3-5 μικρών γευμάτων στέρεας τροφής ημερησίως.

Με την πάροδο των μηνών, επέρχεται η σταδιακή αύξηση στην προσλαμβανόμενη τροφή. Ωστόσο, ο ασθενής αλλάζει πια τις διατροφικές του συνήθειες, με βασική προϋπόθεση την κατανάλωση τροφών με μέτρο και ισορροπία. Συχνά και μικρά γεύματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό γλυκών και αλκοόλ και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας, μειώνουν τον κίνδυνο επανάκτησης βάρους.

Αν υποφέρετε από παχυσαρκία και έχετε κουραστεί από τις πολυάριθμες, ανεπιτυχείς προσπάθειες απώλειας βάρους, συμβουλευθείτε τον γενικό χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, ώστε να προχωρήσετε στην οριστική αντιμετώπισή της με τη χρήση εξειδικευμένων και σύγχρονων τεχνικών. Η πολυετής εμπειρία και γνώση του στη βαριατρική χειρουργική θα σας βοήθησει να επιλέξετε την κατάλληλη τεχνική που θα ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες σας.

  • Με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, το μέγεθος μικραίνει και μπορεί να δεχθεί μικρότερες ποσότητες τροφής
  • Αφαίρεση της ορμόνης γκρελίνης, η οποία ζητά φαγητό
  • Κατακόρυφη μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Σε αντίθεση με το γαστρικό δακτύλιο, δεν προστίθεται ξένο σώμα

Η επιμήκης γαστρεκτομή αντιμετωπίζει την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπερχοληστερολαιμία, υπνική άπνοια και άλλες παθήσεις σχετικά με την παχυσαρκία.

Η επιμήκης γαστρεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά, δημιουργώντας μικρές τομές και με την βοήθεια μικροκάμερας και λεπτών εργαλείων. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Τα τελικά αποτελέσματα είναι εμφανή μετά από 2-3 χρόνια από την επέμβαση.

Γενικά θεωρείται μια οριστική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σημειώνεται ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών ανακτά ένα 5-10% του σωματικού βάρους τους.

Επικοινωνία

Επικοινωνία