Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Τι είναι η χολοπαγκρεατική εκτροπή;

Η λαπαροσκοπική χολοπαγκρεατική εκτροπή αποτελεί μία δυσαπορροφητικού τύπου επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας. Αν και τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά, αποτελεί μία τεχνικά απαιτητική επέμβαση με πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικών, κυρίως, επιπλοκών, γεγονός που απαιτεί αυστηρή μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς.

Ενδείξεις χολοπαγκρεατικής εκτροπής

Μερικές από τις ενδείξεις για εκτέλεση χολοπαγκρεατικής εκτροπής είναι:

 • Αρρύθμιστο μεταβολικό σύνδρομο
 • BMI > 60
 • Ιστορικό βαρείας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 • Ιστορικό σοβαρής δυσλιπιδαιμίας
 • Αποτυχία προηγούμενης επέμβασης κατά της παχυσαρκίας

Προεγχειρητική προετοιμασία χολοπαγκρεατικής εκτροπής

Κατά την προεγχειρητική προετοιμασία της χολοπαγκρεατικής εκτροπής, ο ασθενής πραγματοποιεί τις εξής εξετάσεις:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • Σπιρομέτρηση
 • Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας

Επίσης θα λάβει σαφείς διατροφικές συμβουλές για πριν και μετά το χειρουργείο.

Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθεί έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να βεβαιωθεί ότι είναι συναισθηματικά έτοιμος για αυτήν την χειρουργική επέμβαση.

Διαδικασία χολοπαγκρεατικής εκτροπής

Κατά τη διαδικασία της χολοπαγκρεατικής εκτροπής πραγματοποιείται διαχωρισμός του στομάχου, με δημιουργία ενός γαστρικού θυλάκου χωρητικότητας 40-60 ml. Ουσιαστικά, η τροφή πλέον από το γαστρικό θύλακο διέρχεται απευθείας πολύ περιφερικά στο λεπτό έντερο. Η επέμβαση δε δρα τόσο με περιορισμό στη λήψη τροφής αλλά κυρίως με ορμονικούς μηχανισμούς σε συνδυασμό με τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, λίπους και συμπλόκων υδατανθράκων.

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατική ΕκτροπήΗ επέμβαση συντελεί σημαντικά στη ρύθμιση ή και την ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Παράλληλα, θεραπεύει συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας, όπως:

 

 • Άπνοια στον ύπνο
 • Υπέρταση
 • Σύνδρομο υποαερισμού
 • Υπερχοληστερολαιμία
 • Υπερτριγλυκεριδαιμία

Ωστόσο, μετά την επέμβαση συνίσταται η δια βίου παρακολούθηση από τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, καθώς και συχνές εργαστηριακές εξετάσεις για την αποφυγή μεταβολικών διαταραχών.

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Μετεγχειρητική πορεία χολοπαγκρεατικής εκτροπής

Κατά τη μετεγχειρητική πορεία της χολοπαγκρεατικής εκτροπής:

 1. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο κυμαίνεται περίπου στις 3-4 ημέρες.
 2. Μετά την επέμβαση, διενεργούνται, με τη βοήθεια από φυσιοθεραπευτή, ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινητοποίηση για την άμεση αποκατάσταση του ασθενούς, καθώς και την αποτροπή εμφάνισης πνευμονίας.
 3. Για τις πρώτες 15 ημέρες μετά την επέμβαση, η διατροφή του ασθενούς (καθορίζεται από τη διαιτολογική ομάδα) αποτελείται κυρίως από υγρά.
 4. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές το δραστηριότητες άμεσα. Ωστόσο, σε περίπτωση που αισθάνεται καταβολή, η ανάπαυση βοηθά σημαντικά στην ενδυνάμωση.
 5. Η καθημερινή κινητοποίηση είναι απαραίτητη.

Πλεονεκτήματα Χολοπαγκρεατικής Εκτροπής

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης χολοπαγκρεατικής εκτροπής περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
 • Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
 • Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping)
 • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις (απώλεια 80-90% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6 μήνες)
 • Βελτίωση ή και πλήρης ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
 • Ελάττωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 • Βελτίωση ή και πλήρης ίαση της αρτηριακής υπέρτασης

Μειονεκτήματα χολοπαγκρεατικής εκτροπής

Το βασικά μειονεκτήματα της επέμβασης είναι ότι είναι μία τεχνικά απαιτητική επέμβαση, με διατομές και αναστομώσεις (χειρουργικές ενώσεις) στομάχου και εντέρου που ενέχουν κάποιους κινδύνους διαφυγής. Επιπλέον, το κόστος της επέμβασης είναι σχετικά υψηλό, ενώ υφίσταται και ο κίνδυνος εμφάνισης μακροπρόθεσμων μεταβολικών επιπλοκών (υποπρωτεϊναιμία, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων). Ως εκ τούτου προτείνεται κυρίως σε ασθενείς με τη λεγόμενη υπερ-παχυσαρκία (BMI > 60).

Αν κι εσείς πάσχετε από παχυσαρκία και τις παθήσεις που προκαλεί, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για μία εξειδικευμένη διάγνωση, καθώς και την επέμβαση που συνιστάται με βάση τα χαρακτηριστικά σας. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία και μετεκπαίδευση σε χειρουργικές επεμβάσεις όπως η χολοπαγκρεατική εκτροπή και άλλες βαριατρικές επεμβατικές τεχνικές.

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή