Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατική εκτροπή μακράς έλικας (BPD-LL)

Χολοπαγκρεατική ΕκτροπήΗ επέμβαση αυτή αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή σε εξαιρετικά ακραίες μορφές κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας (Δείκτης Μάζας Σώματος > 60). Πραγματοποιείται διαχωρισμός του στομάχου, με δημιουργία ενός γαστρικού θυλάκου χωρητικότητας 40-60 ml. Το λεπτό έντερο διαιρείται μετά το δωδεκαδάκτυλο. Το περιφερικό άκρο αναστομώνεται με το γαστρικό θύλακο. Σκοπός είναι το συνολικό μήκος της διατροφικής και κοινής έλικας να μην ξεπερνά τα 5 μέτρα, ώστε να επέλθει σημαντικού βαθμού δυσαπορρόφηση κυρίως λίπους και συμπλόκων υδατανθράκων. Ουσιαστικά η τροφή πλέον από το γαστρικό θύλακο διέρχεται απευθείας πολύ περιφερικά στο λεπτό έντερο. Η επέμβαση δε δρα τόσο με περιορισμό στη λήψη τροφής αλλά κυρίως με ορμονικούς μηχανισμούς σε συνδυασμό με τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, λίπους και συμπλόκων υδατανθράκων.

Η επέμβαση αυτή ουσιαστικά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συνοδών νοσημάτων της παχυσαρκίας. Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι πετυχαίνει:

  • Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω πρώιμου κορεσμού της πείνας και συνολικά μείωσης της όρεξης
  • Αλλαγές στην έκκριση ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω παράκαμψης του περιφερικού στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου
  • Αποθάρρυνση του ασθενούς στη λήψη ζάχαρης καθώς προκαλεί ζάλη, υπόταση και ταχυκαρδία όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (σύνδρομο dumping)
  • Μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τις περιοριστικές επεμβάσεις (απώλεια 80-90% του υπερβάλλοντος βάρους σε 6 μήνες)
  • Βελτίωση ή και πλήρης ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Ελάττωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
  • Βελτίωση ή και πλήρης ίαση της αρτηριακής υπέρτασης

Το βασικά μειονεκτήματα της επέμβασης είναι ότι είναι μία τεχνικά απαιτητική επέμβαση, με διατομές και αναστομώσεις (χειρουργικές ενώσεις) στομάχου και εντέρου που ενέχουν κάποιους κινδύνους διαφυγής, το σχετικά υψηλό κόστος της επέμβασης και κυρίως ο κίνδυνος εμφάνισης μακροπρόθεσμα μεταβολικών επιπλοκών (υποπρωτεϊναιμία, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων). Ως εκ τούτου προτείνεται κυρίως σε ασθενείς με τη λεγόμενη υπερ-παχυσαρκία (BMI > 60).

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ