Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Είναι ουσιαστικά ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα».
Η χρήση τους έγκειται στην προστασία του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων, και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά στελέχη που ενισχύουν την εγκράτεια και σχηματίζουν φυσιολογικά ογκώματα, εσωτερικά του πρωκτού. Όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και δημιουργήσουν συμπτώματα, τότε η πάθηση ονομάζεται αιμορροϊδική νόσος ή αιμορροϊδοπάθεια.

 

Αιμορροϊδοπάθεια – συχνότητα εμφάνισης

Η πάθηση σημειώνεται με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, εξαιτίας του έντονου ρυθμού ζωής και εργασίας, της μειωμένης σωματικής άσκησης και κυρίως της λανθασμένης διατροφής, σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Αιμορροϊδοπάθεια – παράγοντες εμφάνισης

Μερικοί από τους συχνότερους παράγοντες εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Παχυσαρκία
 • Καθιστική ζωή
 • Εγκυμοσύνη
 • Μεγάλος χρόνος παραμονής στην τουαλέτα κατά την αφόδευση

Αιμορροϊδοπάθεια – Αίτια

Κύρια αιτία θεωρούνται ο λεγόμενος «δυτικός» τρόπος ζωής, δηλ. ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α.

Αιμορροϊδοπάθεια – Μορφές 

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο μορφές: εσωτερικές και εξωτερικές. Διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους.

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους διακρίνονται σε:

 • 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό
 • 2ου βαθμού: προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους
 • 3ου βαθμού: προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή
 • 4ου βαθμού: προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα
Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια – Συμπτώματα

Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως:

 • Πόνος
 • Αιμορραγία: Η αιμορραγία αποτελεί το κυριότερο σύμπτωμα της πάθησης και χαρακτηρίζεται από ανοιχτό κόκκινο χρώμα. Εμφανίζεται μετά την κένωση τόσο στο χαρτί υγείας, όσο και στη λεκάνη.
 • Σιδηροπενική αναιμία: Προκαλείται από τη μακροχρόνια απώλεια αίματος.
 • Πρόπτωση αιμορροΐδων: Αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό σύμπτωμα όταν πλέον οι εσωτερικές αιμορροΐδες προπίπτουν και γίνονται ψηλαφητές.
 • Έκκριση βλέννης: Ο ασθενής την παρατηρεί συνήθως στο εσώρουχο.
 • Τοπικός ερεθισμός, κνησμός: Αποτελούν ίσως τα πιο επίμονα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τον ασθενή στην καθημερινότητά του.
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

 

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Αιμορροϊδοπάθεια – διάγνωση

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας πραγματοποιείται με κλινικό έλεγχο από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό και αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Όταν ο ασθενής παρουσιάζει αιμορραγία, ειδικά σε ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών, είναι απαραίτητο να διενεργείται κολονοσκόπηση, ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη άλλου αιτίου που την προκαλεί.

Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια – Θεραπεία

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους που ξεκινούν από τη συντηρητική αγωγή και καταλήγουν σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, η αντιμετώπιση φυσικά εξατομικεύεται.

 • Αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού

Η θεραπεία είναι συντηρητική. Η αγωγή περιλαμβάνει καλή υγιεινή της πρωκτικής περιοχής και ρύθμιση των κενώσεων με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πολύ νερό. Σπάνια χορηγούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα.

 • Αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού

Η θεραπεία και σε αυτό το στάδιο είναι αρχικά συντηρητική. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά μπορούν να εφαρμοσθούν είτε επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι όπως η περίδεση των αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation – RBL) είτε  χειρουργικές μέθοδοι όπως η απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με την καθοδήγηση υπερήχου (τεχνική HAL).

 • Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού

Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Παγκοσμίως, η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει πλέον σύγχρονες, ανώδυνες τεχνικές:

1) Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχου (τεχνική HAL): Είναι τεχνική κατά την οποία απολινώνονται τα αιμορροϊδικά αγγεία με την καθοδήγηση υπερήχου. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται.

2) Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser (τεχνική LHP): Διενεργείται υπό κατάλληλη περιοχική ή γενική αναισθησία μετά από μικρή παρακέντηση και με τη χρήση ειδικής μυτερής ίνας που εκπέμπει κυκλικά (360°) ενέργεια laser στο εσωτερικό τοίχωμα του αιμορροϊδικού όζου. Εφαρμόζοντας με ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο χιτώνα προκαλούμε άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών και ταυτόγχρονα διαφυλάσσουμε το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα. Η ίνωση, η ουλή που προξενείται δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό που διασφαλίζει ότι ο βλεννογόνος ακολουθεί τον υποκείμενο ιστό αποτρέποντας την υποτροπή και μια νέα πρόπτωση.

Η κλασική επέμβαση αιμορροϊδεκτομής (επέμβαση Milligan-Morgan) εφαρμόζεται πια μόνο σε προχωρημένες και επιπλεγμένες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας.

Αιμορροϊδοπάθεια – συμβουλές αντιμετώπισης

Αν και η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται βάσει του σταδίου και των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης:

 • Καταναλώστε άφθονο νερό και πολλές φυτικές ίνες καθημερινά.
 • Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας (περπάτημα, τρέξιμο, κλπ.)
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
 • Προτιμήστε το πλύσιμο της περιοχής του πρωκτού με χλιαρό νερό, αποφεύγοντας το κρύο ή καυτό νερό.
 • Φορέστε άνετα εσώρουχα και παντελόνια.
 • Αποφύγετε την έντονη άρση βάρους.
 • Μην αναβάλετε την ανάγκη κένωσης.
 • Μην κάθεστε πολλή ώρα στην τουαλέτα

 

Αιμορροϊδοπάθεια – επιπλοκές

Μία από τις συχνές και εξαιρετικά επώδυνες επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας είναι η θρόμβωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής βιώνει οξύ πόνο, ενώ δεν μπορεί να καθίσει ή να πραγματοποιήσει κένωση.

 

Αιμορροϊδοπάθεια

Η επιπλοκή αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Αν κι εσείς πάσχετε από τα έντονα και επίμονα συμπτώματα στην πρωκτική χώρα που σας επηρεάζουν σημαντικά στην καθημερινότητά σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλο. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει τη διάγνωση της πάθησης, προτείνοντας σας ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, βάσει του σταδίου της πάθησης και των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται. Μη ξεχνάτε ότι η άμεση αντιμετώπιση της πάθησης θα σας προφυλάξει από σοβαρές επιπλοκές, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Επικοινωνία

Επικοινωνία