Κύστη Κόκκυγος

Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στη δερματική περιοχή μεταξύ των γλουτών και πιο συγκεκριμένα στη μεσογλουτιαία πτυχή. Αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ασθενή στην καθημερινή του ζωή, εξαιτίας των επίπονων συμπτωμάτων της.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ασθενείς και κυρίως σε όσους παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα ή είναι παχύσαρκοι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες εμφανίζουν την πάθηση σε συχνότητα 2.2 με 4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Παρατηρείται μία υψηλότερη συχνότητα της πάθησης σε ηλικίες 16-20 ετών, ενώ μετά τα 35 έτη οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης μειώνονται ριζικά. Άνθρωποι με καθιστική ζωή ή εργασία γραφείου αποτελούν επίσης συχνούς ασθενείς.

Κύστη Κόκκυγος σε παιδιά ή εφήβους

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία πάθηση που προκαλείται σπάνια σε παιδιά, σε συχνότητα 2-3 παιδιών ανά 1000. Ωστόσο, σημειώνεται μία ραγδαία αύξηση περιστατικών στους εφήβους. Σε αυτό συμβάλει ιδιαίτερα η καθιστική ζωή εξαιτίας του διαβάσματος.

Ποια τα αίτια της κύστης κόκκυγος;

Μερικά από τα σημαντικότερα αίτια εμφάνισης της κύστης κόκκυγος αποτελούν η έντονη τριχοφυΐα και η παχυσαρκία. Στην παθοφυσιολογία της πάθησης φαίνεται πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως οι τρίχες της περιοχής «γυρίζουν», με αποτέλεσμα την εισχώρηση τους και τη δημιουργία φλεγμονής.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Συμπτώματα

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα των ασθενών που πάσχουν από κύστη κόκκυγος περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στη μεσογλουτιαία περιοχή. Σταδιακά, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και εάν συσσωρευθεί πύον εντός της κύστης (απόστημα), ο πόνος είναι έντονος και απαιτείται άμεση χειρουργική παροχέτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται πυρετός, ναυτία και οξύς πόνος όταν ο ασθενής κάθεται. Η φλεγμονώδης κύστη περιέχει ορώδες υγρό με πύον και αίμα.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

Κύστη Κόκκυγος

 

Κύστη κόκκυγος – Θεραπεία

Σε πρώιμες μορφές της κύστης κόκκυγος, συστήνεται συνήθως συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή αντιβιοτικών. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνο παροδικά.

Κύστη Κόκκυγος

Κύστη ΚόκκυγοςΟ εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, θα σας συστήσει τη θεραπεία που ταιριάζει τόσο στις ανάγκες και την περίπτωσή σας, όσο και στο στάδιο που βρίσκεται η πάθηση.

Κριτικές Ασθενών

Κώστας Κ.

Συνήθως φοβόμαστε τους γιατρούς και τις επεμβάσεις. είχα πρόβλημα με τη βουβωνοκήλη μου για πάνω από ένα χρόνο. Mου συνέστησαν τον κο Σπυρόπουλο. Πολύ καλό άνθρωπο και φανταστικό γιατρό. Ότι μου είπε πριν την επέμβαση έγινε. Σε μια μέρα βγήκα και οδήγησα. Δεν πόνεσα καθόλου και σήμερα μετά από 10 μέρες αισθάνομαι πολύ καλά. Σηκώνω βάρη κανονικά. Ας είναι καλά ο κος Σπυρόπουλος.

Νικολέτα Μ.

Πάρα πολύ ενημερωμένος, σχολαστικός και καταρτισμένος Χειρουργός. Πολύ επεξηγηματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος κήλης που είχα, την οποία και χειρούργησε λαπαροσκοπικά όπως μου είχε πει. Άριστος επιστήμονας.

Κύστη κόκκυγος – Θεραπεία με νυστέρι

Η θεραπεία με νυστέρι αποτελεί την παραδοσιακή τεχνική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, αφαιρώντας την κύστη και τους συνοδούς πόρους. Με χρήση τοπικής αναισθησίας, ο ιατρός εκτελεί τομές στα απαραίτητα σημεία με τη χρήση νυστεριού. Έπειτα, όταν αφαιρεθεί η κύστη, είτε πραγματοποιούνται ράμματα ή παραμένει η τομή ανοιχτή έως ότου επουλωθεί. Αν και πιο επώδυνη, είναι η τεχνική με το μικρότερο ποσοστό υποτροπής.

Κύστη Κόκκυγος

Κύστη Κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος – Θεραπεία με Laser

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία μόλις σε 15-20 λεπτά με χρήση Laser και τοπική αναισθησία.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με χρήση Laser, αποτελεί μία αναίμακτη και ασφαλή μέθοδο. Αφού πραγματοποιηθεί τοπική αναισθησία στον ασθενή, εφαρμόζεται ειδική δέσμη laser ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης. Η ακτινοβολία που εφαρμόζεται, προκαλεί φωτοθερμική κατασροφή των τοιχωμάτων της κύστης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 68 33 193 & 6944 452 148

Πλεονεκτήματα θεραπείας κύστης κόκκυγος με Laser

Μετρικά από τα πλεονεκτημάτα της συγκεκριμένης τεχνικής, που ωστόσο προτείνεται κυρίως σε μικρές κύστεις, είναι:

  • Ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία
  • Σύντομη διάρκεια, περίπου 15 λεπτών
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Άριστο αισθητικά αποτέλεσμα χωρίς σημάδια ή ουλές
  • Άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα
  • Οριστική θεραπεία που δεν απαιτεί μετεγχειρητικό χρόνο επούλωσης μηνών
  • Δυνατότητα ανώδυνης επανάληψης της θεραπείας (συνεδρίας) σε μεγαλύτερες / υποτροπιάζουσες κύστεις

 

Αν κι εσείς υποφέρετε από κύστη κόκκυγος και βιώνετε την καθημερινή ταλαιπωρία και περιορισμό σε δραστηριότητες εξαιτίας των συμπτωμάτων, κλείστε άμεσα ραντεβού με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Η πολυετής εμπειρία και εξειδίκευσή του στη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, υπόσχεται άρτια και οριστικά αποτελέσματα.

  • Άτομα με έντονη τριχοφυΐα, καθώς τρίχες μπορεί να γυρίσουν προς το εσωτερικό του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονή
  • Άτομα με παχυσαρκία
  • Άτομα που πιέζουν για πολλές ώρες τη συγκεκριμένη περιοχή (καθιστικό επάγγελμα, οδηγοί)

Εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης. Αρχικά, μόνο η διόγκωση μπορεί να είναι εμφανής. Επί φλεγμονής, ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο στην περιοχή, ερυθρότητα και πρήξιμο. Σε πιο προχωρημένα στάδια, ειδικά όταν ο ασθενής κάθεται, ο πόνος χειροτερεύει. Ακόμα, μπορεί να εμφανίσει πυρετό και κακοδιαθεσία.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος στην οξεία φάση της φλεγμονής είναι αντιβιοτική αγωγή και επί αποστήματος η παροχέτευση του πύου. Η οριστική αντιμετώπισή της διενεργείται είτε με αφαίρεση της κύστης είτε – συχνότερα πια – με την καταστροφή της κύστης με τη χρήση Laser.

Υπάρχουν κάποια μέτρα που θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κύστη κόκκυγα. Αυτά είναι η άσκηση, η μείωση σωματικού βάρους και η αποτρίχωση της περιοχής.

Επικοινωνία

Επικοινωνία