συμπτώματα από τις αιμορροΐδες

Πόσες ημέρες διαρκούν τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες


Η λέξη αιμορροΐδες χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράφει η πάθηση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια ακίνδυνη νόσος αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη, ενοχλητική και ενίοτε επίπονη για τον πάσχοντα.

Τι είναι στην πραγματικότητα οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύμπλεγμα αγγείων το οποίο έχουν φυσιολογικά όλοι οι άνθρωποι και συναντάται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου. Η λειτουργία των αιμορροΐδων είναι να συμβάλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση, σχηματίζοντας τα λεγόμενα «ανατομικά μαξιλάρια» του πρωκτικού σωλήνα.

 

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια;

Όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν για οποιοδήποτε λόγο, σχηματίσουν διακριτούς όζους και δημιουργήσουν συμπτώματα, εμφανίζεται η αιμορροϊδοπάθεια. Η νόσος μπορεί να χαρακτηρίζεται από προβολή των όζων δια του πρωκτικού δακτυλίου και από χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως:
• Αίσθημα καύσου στην περιοχή
• Ερεθισμός ή κνησμός της περιοχής
• Έντονος πόνος ή δυσφορία
• Αιμορραγία
• Εκκρίσεις βλέννας
• Πρήξιμο γύρω από την περιοχή του πρωκτού
• Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Τι διάρκεια έχει η αιμορροϊδοπάθεια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια για την αιμορροϊδοπάθεια. Οι μικρές, ελαφρά διογκωμένες αιμορροΐδες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες και μάλιστα χωρίς της εφαρμογή κάποιας θεραπείας. Από την άλλη, οι μεγαλύτερες και προβάλλουσες εξωτερικά αιμορροΐδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσουν και ενίοτε εμμένουν και υποτροπιάζουν, προκαλώντας δυσφορία και πόνο στον ασθενή.

 

Ποια είναι τα στάδια της Αιμορροϊδοπάθειας;

Η αιμορροϊδοπάθεια διακρίνεται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος.

1ου σταδίου
Οι αιμορροϊδικοί όζοι βρίσκονται στο εσωτερικό του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου και δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.

2ου σταδίου
Οι όζοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά από λίγο.

3ου σταδίου
Οι όζοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με μηχανική ανάταξη (βοήθεια από τον ίδιο τον ασθενή).

4ου σταδίου
Οι όζοι προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και είναι αδύνατη η ανάταξή τους.

 

Πότε να ζητήσω Ιατρική Συμβουλή;

Αν και η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια ακίνδυνη πάθηση, συχνά μπορεί να γίνει δυσάρεστη και ενοχλητική για τον ασθενή. Στα αρχικά στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά από τον ίδιο τον ασθενή (εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων). Εάν οι διογκωμένες αιμορροΐδες δεν υποχωρήσουν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες, τότε θα πρέπει να προγραμματιστεί επίσκεψη στον Ιατρό. Αντίστοιχα, εάν εμφανιστεί αιμορραγία στην περιοχή του ορθού ή άλλες εκδηλώσεις (αίσθημα ατελούς κένωσης, εκροή βλέννας κ.α), θα πρέπει πάντα να αποκλειστούν ιατρικά άλλα σοβαρότερα αίτια των συμπτωμάτων αυτών. Ως εκ τούτου, ιδίως επί απώλειας αίματος από τον πρωκτό, είναι απαραίτητη η αναζήτηση Ιατρικής βοήθειας.

 

Πως θεραπεύεται η Αιμορροϊδοπάθεια;

Στα πρώτα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας, η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αλλαγή στη διατροφή και χρήση τοπικών αλοιφών και αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επιτυχής και τα συμπτώματα παραμένουν, τότε επιλέγονται πιο δραστικές μέθοδοι. Μια καλή επιλογή, ιδίως στα αρχόμενα στάδια της νόσου, είναι η τεχνική απολίνωσης των αιμορροϊδικών όζων με την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation).

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, επιλέγονται οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πάθηση. Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος HAL (Hemorrhoidal Artery Ligation – Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου) και η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP).

Τέλος, σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις και ανάλογα με την κρίση του Χειρουργού πραγματοποιείται η κλασική αιμορροϊδεκτομή (επέμβαση Milligan – Morgan), υποβοηθούμενη ωστόσο από τη σύγχρονη τεχνολογία (ψαλίδια υπερήχων).

 

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος διαθέτει μακρά εμπειρία σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί του και ενημερωθείτε σχετικά με τις θεραπευτικές μεθόδους και ποια από αυτές ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.