χολή

Xολή και συμπτώματα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χολή είναι το υγρό που παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, ένα όργανο στην κάτω επιφάνεια του ήπατος. Ρόλος της χολής είναι να συμβάλλει στην πέψη των τροφών και, για να το πετύχει αυτό, η χοληδόχος κύστη μετά από ένα γεύμα συσπάται και προωθεί τη χολή στο λεπτό έντερο. Εκεί, η χολή αναμειγνύεται με το υγρό που παράγει το πάγκρεας και δημιουργείται ένας «χυμός» αναγκαίος για τη διαδικασία της πέψης.

 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναφέρουν τη χοληδόχο κύστη ως «χολή». Με την καθομιλουμένη ορολογία λοιπόν, η «χολή» είναι το όργανο που αφαιρείται κατά την επέμβαση της χολοκυστεκτομής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χολής.

 

Χολή: Ποιες είναι οι σημαντικότερες παθήσεις;

 

Χολολιθίαση

Η συχνότερη πάθηση της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή και εμφανίζεται όταν η αλλαγή στη σύσταση της χολής, κυρίως, οδηγεί στον σχηματισμό πετρών. Η χολολιθίαση οφείλεται κατά κύριο λόγο στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και δευτερευόντως στην παχυσαρκία και τη μη ισορροπημένη διατροφή. Επιπροσθέτως, λόγω της χολολιθίασης μπορεί να εμφανιστούν στον οργανισμό ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως ο κωλικός χοληφόρων, η οξεία χολοκυστίτιδα και η χοληδοχολιθίαση.

 

Πολύποδες της χοληδόχου κύστης

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μικρές προσεκβολές στο εσωτερικό του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πολυπόδων με συχνότερους τους χοληστερινικούς πολύποδες, τα αδενομυώματα, τους φλεγμονώδεις πολύποδες και τα αδενώματα. Οι πολύποδες είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις αλλά -επί μεγάλου ιδίως μεγέθους- δεν αποκλείεται η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις.

 

Οξεία χολοκυστίτιδα

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και διαχωρίζεται σε δύο τύπους τη λιθισιακή χολοκυστίτιδα και τη αλιθισιακή χολοκυστίτιδα. Η λιθισιακή χολοκυστίτιδα είναι ο συχνότερος τύπος και σχετίζεται με τη χολολιθίαση. Αντίθετα, η αλιθισιακή χολοκυστίτιδα είναι πιο σπάνια μορφή αλλά και εξαιρετικά σοβαρή. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και η εξέλιξή της μπορεί να είναι απότομη.

 

Συμπτώματα παθήσεων της χολής

Οι παθήσεις της χολής εμφανίζουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει για να ζητήσει ιατρική θεραπεία. Φυσικά, κάθε πάθηση εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα ή μπορεί να είναι ασυμπτωματική στα πρώτα της στάδια. Σε γενικές γραμμές τα συνηθέστερα συμπτώματα των παθήσεων της χολής, είναι:

  • Πόνος στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς
  • Ναυτία, τάση για εμετό ή εμετός
  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας
  • Μετεωρισμός
  • Πυρετός
  • Ίκτερος

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις της χολής;

Για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει πάντοτε να προηγείται η ακριβής διάγνωση της πάθησης σε κάθε ασθενή. Δεδομένου ότι οι διαφορετικές παθήσεις της χολής μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτωματολογία, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται σε έναν έμπειρο ιατρό, ο οποίος μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων θα είναι σε θέση να προσδιορίσει την υποκείμενη πάθηση. Οι περισσότερες παθήσεις της χολής αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τη μέθοδο της χολοκυστεκτομής, κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη.

 

Η σύγχρονη χειρουργική προσέγγιση της χολοκυστεκτομής είναι σχεδόν αποκλειστικά  ελάχιστα επεμβατική και περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χολοκυστεκτομή. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή με κυριότερα:

  • Το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα / ελάχιστο πόνο
  • Την ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Την ασφαλέστερη χειρουργική προσέγγιση με την αναγνώριση ευαίσθητων δομών μέσω ανοσοφθορίζουσας όρασης
  • Την ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες

 

Για εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με τη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός, με πολυετή εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων της χολής, θα σας καθοδηγήσει εξατομικευμένα και με ασφάλεια στην οριστική αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.