Διαφορές λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής κηλών

Λαπαροσκοπική Vs Ρομποτική χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προόδους της χειρουργικής επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας, με ιδιαίτερη εφαρμογή στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η λαπαροσκοπική και ρομποτική προσέγγιση αποτελούν την εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής, ωστόσο έχουν συγκεκριμένες διαφορές.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η σύγχρονη χειρουργική προσέγγιση της πλειοψηφίας των ασθενών με κάποια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος περιλαμβάνει την λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική. Τα κύρια σημεία εμφάνισης μίας κήλης είναι στη βουβωνική χώρα (στους άντρες κατά βάση) και τον ομφαλό και τον μηριαίο δακτύλιο (κυρίως στις γυναίκες). Επιπλέον, κήλη μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε σημείο παλαιάς χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κήλη).

Κατά τη λαπαροσκοπική χειρουργική προσέγγιση, εισάγεται στο σώμα του ασθενούς, μέσω μίας μικρής οπής, το λαπαροσκόπιο, ένα εργαλείο που έχει συνδεδεμένη πάνω του μια μικρή κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να βλέπει την κήλη και τα περιβάλλοντα όργανα σε μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Με τη χρήση εργαλείων που επίσης εισάγονται μέσω μικρών οπών, ο Ιατρός αποκαθιστά την κήλη στην οπίσθια επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής θεραπείας των κηλών

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων έναντι της ανοικτής τεχνικής:

 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Καλό αισθητικό αποτέλεσμα
 • Λιγότερος πόνος
 • Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

 

Ρομποτική χειρουργική θεραπεία των κηλών

Η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών αποτελεί μια επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χειρουργός δεν βρίσκεται πάνω από τον ασθενή χειριζόμενος τα χειρουργικά εργαλεία. Αντ’ αυτού, βρίσκεται μπροστά από μια χειρουργική κονσόλα και, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία είναι ενσωματωμένα στις άκρες των τριών ρομποτικών βραχιόνων του ρομποτικού συστήματος. Ο τέταρτος βραχίονας φέρει μια μικροσκοπική κάμερα τελευταίας τεχνολογίας με υψηλή ευκρίνεια, μέσω της οποίας παρέχεται τρισδιάστατη και λεπτομερής εικόνα όλων των εσωτερικών δομών. Έτσι, ο Χειρουργός, αν και είναι μακριά από το χειρουργικό πεδίο, διαθέτει ακρίβεια κινήσεων που δεν μπορεί να είναι εφικτή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

 

Πλεονεκτήματα ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής τεχνικής είναι:

 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Μικρό χειρουργικό τραύμα
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Μεγάλη ελευθερία κινήσεων μέσα στο χειρουργικό πεδίο
 • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών
 • Αρμονική χειρουργική τεχνική
 • Τάχιστη αποκατάσταση

 

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική τεχνική;

Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης των κηλών έχουν βασικό κοινό γνώρισμα το ότι δεν χρειάζεται να γίνει διατομή των μυών. Συνεπώς, ένα “κοινό” πλεονέκτημα των δύο είναι η αποφυγή μείζονος τραυματισμού των ιστών.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική προσέγγιση είναι η λεπτομέρεια στον χειρισμό των χειρουργικών εργαλείων, η ελευθερία των χειρουργικών χειρισμών και η ευκρίνεια του χειρουργικού πεδίου. Στη λαπαροσκοπική προσέγγιση, ο χειρισμός των εργαλείων γίνεται από τον ίδιο τον Χειρουργό ενώ στη ρομποτική προσέγγιση ο χειρισμός των χειρουργικών εργαλείων γίνεται από τον Χειρουργό εμμέσως, μέσω μιας κονσόλας και με τη χρήση ειδικών χειριστηρίων (joysticks).

 

Ποια μέθοδος πλεονεκτεί;

Αναμφίβολα, η ρομποτική τεχνική προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κήλης καθώς προσφέρει:

 • Μοναδική ακρίβεια κινήσεων
 • Δυνατότητα περιστροφής των χειρουργικών εργαλείων κατά 360Ο
 • Απουσία τρέμουλου που φυσιολογικά έχουν τα ανθρώπινα χέρια
 • Εύκολη πρόσβαση ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές της κοιλιακής χώρας
 • Μοναδική ευκολία χειρουργικής συρραφής

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι διαπιστευμένος Χειρουργός Αριστείας στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει λάβει 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Είναι πεπειραμένος και πιστοποιημένος λαπαροσκόπος και ρομποτικός χειρουργός, οπότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ώστε να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ιδανική τεχνική διόρθωσης του δικού σας προβλήματος.