διάρκεια αιμορροΐδων

Αιμορροΐδες: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Η έξαρση των αιμορροΐδων είναι μια ενοχλητική και συχνά επίπονη κατάσταση. Ποια είναι όμως η διάρκεια των συμπτωμάτων της αιμορροϊδικής νόσου και πώς μπορεί κάποιος να ανακουφιστεί από αυτά;

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένας φυσιολογικός ανατομικός σχηματισμός στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου. Ο ρόλος των αιμορροΐδων είναι να διευκολύνουν την έξοδο των κοπράνων κατά τη διαδικασία της αφόδευσης, σχηματίζοντας τα λεγόμενα «ανατομικά μαξιλάρια». Πρόκειται δηλαδή για αγγειακούς σχηματισμούς οι οποίοι αυξομειώνονται σε μέγεθος κατά την αφόδευση, επιτρέποντας την αποβολή των κοπράνων χωρίς τραυματισμό των τοιχωμάτων του εντέρου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αιμορροΐδες μπορεί να διογκωθούν σημαντικά, χωρίς να είναι δυνατή η επαναφορά τους σε κανονικό ανατομικό μέγεθος. Η κατάσταση αυτή οδηγεί συχνά σε προβολή των αιμορροΐδων δια του πρωκτού (πρόπτωση), με αποτέλεσμα την εγκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας.

 

Ποια είναι η διάρκεια της αιμορροϊδικής νόσου;

Η έξαρση των αιμορροΐδων μπορεί να έχει διαφορετική ένταση και διάρκεια σε κάθε ασθενή. Συνήθως, οι ελάχιστα διογκωμένες αιμορροΐδες υποχωρούν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η υποχώρησή τους γίνεται αυτόματα χωρίς την εφαρμογή συγκεκριμένης θεραπείας. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες και προβάλλουσες εξωτερικά αιμορροΐδες χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να υποχωρήσουν. Αυτού του είδους οι αιμορροΐδες πολλές φορές εμμένουν και υποτροπιάζουν, προκαλώντας αιμορραγία, πόνο και δυσφορία και καθιστώντας αναγκαία τη χειρουργική παρέμβαση.

 

Αιμορροϊδοπάθεια που επιμένει: Πότε να επισκεφτώ τον Ιατρό μου;

Οι αιμορροΐδες, σε γενικές γραμμές, είναι μια ακίνδυνη πάθηση. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η αιμορροϊδική νόσος γίνεται επίπονη και δυσάρεστη, προκαλώντας μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα. Όταν οι αιμορροΐδες δεν υποχωρούν από μόνες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αξιολογούνται από Γενικό Χειρουργό. Ο Ιατρός, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, συστήνει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως ορισμένα από τα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν την αιμορροϊδοπάθεια, όπως αιμορραγία από τον πρωκτό, αίσθημα βάρους ή αίσθημα ατελούς κένωσης, μπορεί να υποκρύπτουν άλλες, σοβαρότερες παθήσεις, οπότε είναι αναγκαία η άμεση αξιολόγηση από εξειδικευμένο ιατρό.

 

Πώς θεραπεύονται οι Αιμορροΐδες;

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι για την οριστική θεραπεία των αιμορροΐδων. Στα αρχικά στάδια και όταν δεν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, η θεραπεία είναι συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς και τη χρήση τοπικών αλοιφών και αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων.

Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν πετυχαίνει το στόχο της και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν υποχωρούν, τότε μοναδική επιλογή αποτελεί η χειρουργική θεραπεία. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, στις ημέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε περισσότερες από μια θεραπείες. Οι καινοτόμες, ανώδυνες και αναίμακτες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι:

  • Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχου (τεχνική HAL): Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Διαρκεί έως 30 λεπτά, δεν προκαλεί επιπλοκές και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν πραγματοποιούνται τομές στους ιστούς και δεν επηρεάζεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός του εντέρου.
  • Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser (τεχνική LHP): Είναι μία καινοτόμος μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας η οποία προστατεύει επίσης το σφιγκτηριακό μηχανισμό του εντέρου. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του μετά την επέμβαση και από την επόμενη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδίως σε προχωρημένες αιμορροϊδοπάθειες 4ου βαθμού, η ιδανικότερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η κλασική αιμορροϊδεκτομή (Milligan – Morgan). Αν και δεν αποτελεί μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας, είναι μία ριζική επιλογή στην αντιμετώπιση της πάθησης.

 

Σε κάθε περίπτωση αιμορροϊδοπάθειας, ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την κλινική εικόνα και τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.