Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρά τη συχνότητά της όμως, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν αλλά και πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του συγκεκριμένου προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων πρόληψής του.

 

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Δυσκοιλιότητα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να αποβάλλει τα κόπρανα από τον οργανισμό του ή οι κενώσεις του γίνονται λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η συχνότητα με την οποία κάθε άτομο επισκέπτεται την τουαλέτα ποικίλλει. Συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν κενώσεις περισσότερες από μία φορές την ημέρα, ενώ άλλοι έχουν μόλις τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε οργανισμός όμως είναι διαφορετικός και για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό κάθε άτομο να γνωρίζει το μοτίβο της εντερικής του δραστηριότητας ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί.

 

Ποια συμπτώματα την υποδηλώνουν;

Κάθε άτομο μπορεί να μεταφράζει διαφορετικά τη δυσκοιλιότητα, ανάλογα με τον τρόπο που τη βιώνει. Συνοπτικά, τα συμπτώματα της μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Λιγότερες κινήσεις του εντέρου συγκριτικά με τις συνήθεις
 • Έντονη προσπάθεια για την προώθηση των κοπράνων
 • Επώδυνες κενώσεις
 • Μικρά και σκληρά κόπρανα
 • Κοιλιακή δυσφορία ή/και φούσκωμα
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης
 • Απώλεια της όρεξης

 

Ποιες παθήσεις σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα;

Η χρόνια εμμένουσα δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παθήσεων. Οι συχνότερες εξ αυτών είναι η αιμορροϊδοπάθεια και η κήλη.

 

Δυσκοιλιότητα και αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια συνηθισμένη πάθηση του ορθοπρωκτικού σωλήνα η οποία χαρακτηρίζεται από διόγκωση των αιμορροΐδων και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η αιμορραγία, ο πόνος και ο κνησμός.

Όταν ένα άτομο έχει δυσκοιλιότητα τείνει να σφίγγεται κατά τη διάρκεια των εντερικών κενώσεων για να αποβάλει τα κόπρανα. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να αυξήσει την πίεση στο ορθό και τον πρωκτό, οδηγώντας στην εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας.

 

Δυσκοιλιότητα και κήλη

Ο όρος κήλη αναφέρεται σε μια αρκετά συχνή πάθηση η οποία προκαλείται όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο διαπερνά το κοιλιακό τοίχωμα μέσω ενός αδύναμου σημείου. Συνήθως συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό εξόγκωμα, ευαισθησία ή και πόνο.

 

Η ύπαρξη χρόνιας δυσκοιλιότητας, λόγω της έντονης προσπάθειας αφόδευσης, είναι δυνατόν να επιβαρύνει περισσότερο ένα ήδη εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Η πρόσθετη αυτή πίεση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας κήλης ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα κήλη.

 

Πρόληψη δυσκοιλιότητας

Για να αποφύγετε την εμφάνιση των δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν συσχετιστεί με τη χρόνια δυσκοιλιότητα, είναι εξαιρετικής σημασίας να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως ή να την προλάβετε προτού εμφανιστεί. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:

 • Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ειδικότερα, συστήνεται να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
 • Ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως για να διεγείρετε τους μύες του εντέρου σας.
 • Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τις επεξεργασμένες και πλούσιες σε λιπαρά τροφές.
 • Καθιερώστε μια ρουτίνα για τις κενώσεις σας π.χ. μετά το γεύμα ή με το πρωινό ξύπνημα.

 

Εάν τα προληπτικά μέτρα δεν αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα η οποία παραμένει ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια ιατρική επίσκεψη για να προσδιοριστούν τα αίτια εμφάνισής της και να οριστεί η κατάλληλη θεραπεία της.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος θα σας βοηθήσει να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας (αιμορροϊδοπάθεια και κήλη) με τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς χειρουργικές μεθόδους.