Εξωτερικές Αιμορροΐδες

Εξωτερικές Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύμπλεγμα αγγείων τα οποία βρίσκονται στο κατώτατο τμήμα του παχέος εντέρου, λίγο πιο πάνω από τον πρωκτό. Όταν κάνουμε λόγο για «αιμορροΐδες», στην καθημερινότητα αναφερόμαστε σε μια συχνή πάθηση του πρωκτού, την αιμορροϊδοπάθεια. Η αιμορροϊδοπάθεια προκύπτει όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και πολλές φορές προβάλλουν, με τη μορφή όζων, εκτός του πρωκτικού δακτυλίου. Ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται, διακρίνουμε παραδοσιακά δύο κατηγορίες αιμορροΐδων, τις Εσωτερικές και τις Εξωτερικές Αιμορροΐδες. Πρόκειται για μία ταξινόμηση που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται, αν και πλέον η αιμορροϊδική νόσος θεωρείται μία και αυτοτελής.

 

Τι είναι οι Εξωτερικές Αιμορροΐδες και ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα του πρωκτού και εκδηλώνονται ως μικρά εξογκώματα, ορατά στην περιοχή. Η κύρια παθολογία τους είναι η δημιουργία θρόμβων εντός του αγγείων που τις αποτελούν, προκαλώντας φαγούρα και ερεθισμό και συχνά πόνο και δυσφορία. Παράλληλα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ένα εξόγκωμα εάν αγγίξουν την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι χαρακτηριστικά αποκλειστικά για την ύπαρξη εξωτερικών αιμορροΐδων, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν και άλλες παθήσεις. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο ο ασθενής να ζητά ιατρική συμβουλή, χωρίς φόβο και χωρίς ταμπού λόγω της ιδιαιτερότητας της πάθησης.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των Εξωτερικών Αιμορροΐδων;

Η αιμορροϊδοπάθεια, μπορεί να διαγνωστεί μέσω του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση. Η έγκυρη διάγνωση της νόσου απαιτεί την ιατρική εκτίμηση από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, με εμπειρία στις ορθοπρωκτικές παθήσεις.

Συνήθως, οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι εμφανείς μέσω της απλής επισκόπησης. Η κλινική εξέταση στην οποία προχωρά ο Χειρουργός περιλαμβάνει απαραίτητα τη δακτυλική εξέταση του ορθού και του πρωκτού, ενώ συχνά είναι αναγκαία και η εκτενέστερη εκτίμηση της περιοχής με τη χρήση του πρωκτοσκοπίου. Συμπληρωματικά, ανάλογα με την έκταση της πάθησης και την ηλικία του εξεταζόμενου, μπορεί να προταθούν συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως η ορθοσκόπηση ή η ολική κολονοσκόπηση.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία για τις Εξωτερικές Αιμορροΐδες;

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται μέσω της συντηρητικής θεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, φάρμακα και τοπικές αλοιφές. Εάν όμως η συντηρητική θεραπεία αποδειχτεί αναποτελεσματική και οι αιμορροΐδες γίνουν ενοχλητικές και έντονα συμπωματικές, τότε η χειρουργική αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη.

 

Οι νεότερες τεχνικές που προσφέρουν οριστική, ανώδυνη και αναίμακτη αντιμετώπιση των εξωτερικών αιμορροΐδων, είναι:

  • Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχου (τεχνική HAL): είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία αντιμετωπίζει οριστικά και ανώδυνα τις αιμορροΐδες. Η επέμβαση έχει διάρκεια έως 20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, χωρίς επιπλοκές και με σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο. Παράλληλα, δεν πραγματοποιούνται τομές στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός του εντέρου.
  • Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser (τεχνική LHP): είναι μία καινοτόμος μέθοδος η οποία προστατεύει επίσης το σφιγκτηριακό μηχανισμό του εντέρου. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του και από την επόμενη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Κλασική αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan / Ferguson

Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς, μπορεί να απαιτηθεί η πιο ριζική επιλογή της κλασικής αιμορροϊδεκτομής, ιδίως σε προχωρημένες αιμορροϊδοπάθειες. Η χρήση νέων τεχνολογιών εκτομής ωστόσο, όπως το ψαλίδι υπερήχων και η ενέργεια J-plasma, έχουν ελαχιστοποιήσει σημαντικά τη μετεγχειρητική ενόχληση των ασθενών, ακόμη και μετά τη διενέργεια κλασικής αιμορροϊδεκτομής.

 

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο για την οριστική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων σας. Ο Ιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης αλλά και ποια από αυτές ανταποκρίνεται καλύτερα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής σας περίπτωσης.