Φλεγμονή στον πρωκτό

Φλεγμονή στον πρωκτό: Πού μπορεί να οφείλεται;

Η φλεγμονή στον πρωκτό αποτελεί μια κατάσταση η οποία συχνά προκαλεί άγχος στους ασθενείς. Αν και το σύμπτωμα αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια επικίνδυνη πάθηση, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται ιατρικά και να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με την αιτία πρόκλησής του.

 

Φλεγμονή στον πρωκτό: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες;

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που εμφανίζουν, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, εικόνα φλεγμονής στην περιοχή του πρωκτού. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

 

Περιεδρικό απόστημα

Περιεδρικό απόστημα ονομάζεται η εκδήλωση φλεγμονής στην περιοχή του πρωκτού λόγω συσσώρευσης πύου. Προκαλείται εξαιτίας της απόφραξης κάποιου αδένα της περιοχής, η οποία οδηγεί στη λοίμωξη και τη συλλογή πύου. Πολλές φορές, η συγκεκριμένη φλεγμονή αποτελεί το αρχικό στάδιο του περιεδρικού συριγγίου. Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζει το περιεδρικό απόστημα είναι το οίδημα, η ερυθρότητα και ο έντονος πόνος στην περιοχή. Χαρακτηριστικό του πόνου είναι ότι η έντασή του αυξάνεται κατά την κένωση ή την κίνηση του ασθενούς.

 

Περιεδρικό συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από επικοινωνία του εντέρου με το δέρμα της περιοχής του πρωκτού. Εκδηλώνεται με έκκριση υγρού στην περιοχή του δερματικού στομίου, το οποίο, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, μπορεί να είναι ορώδες, κοπρανώδες, αιματηρό ή πυώδες. Πολύ συχνά, λόγω παροδικής απόφραξης της αποχέτευσης του συριγγώδους πόρου, δημιουργείται οίδημα και φλεγμονή στην περιοχή του δέρματος του πρωκτού, η οποία υποχωρεί αυτόματα με την αυτόματη διάνοιξη του συριγγίου.

 

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση η οποία εμφανίζεται στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του. Συνήθως όμως εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται ειλεός. Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, το αίμα στα κόπρανα και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Η πάθηση, πολύ συχνά συνδέεται επίσης με υποτροπιάζουσες φλεγμονές, αποστήματα και συρίγγια στην περιοχή του πρωκτού. Ως εκ τούτου, συνεχή επεισόδια φλεγμονών στον πρωκτό, ιδίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, θα πρέπει να θέτουν και την υποψία της συγκεκριμένης πάθησης.

 

Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες βρίσκονται φυσιολογικά στο τοίχωμα του ορθοπρωκτικού σωλήνα και σκοπός τους είναι να συστέλλονται κατά την κένωση διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων. Σε περίπτωση όμως που οι αιμορροΐδες διογκωθούν σε μεγάλο βαθμό, ακολουθεί η πρόπτωσή τους και η πρόκληση της αιμορροϊδοπάθειας. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα της απώλειας αίματος και του κνησμού, συχνά η αιμορροϊδική νόσος χαρακτηρίζεται από ερεθισμό της περιοχής του πρωκτού σε συνδυασμό με κνησμό. Φλεγμονή επίσης στην περιοχή συχνά συνδυάζεται με τη θρόμβωση των διογκωμένων αιμορροϊδικών όζων, με συνυπάρχοντα συμπτώματα όπως:

 • αίσθημα καύσου
 • έντονο πόνο
 • αιμορραγία από τον πρωκτό
 • εκκρίσεις βλέννας
 • αίσθημα ατελούς κένωσης

 

Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μία επιμήκης επώδυνη σχισμή που δημιουργείται στον πρωκτικό σωλήνα και μπορεί να έχει έκταση από το δακτύλιο του πρωκτού μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η πάθηση μπορεί να εμφανίσει πληθώρα συμπτωμάτων. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι:

 • ισχυρός πόνος που εμφανίζεται μετά την κένωση και διαρκεί για τις επόμενες ώρες
 • αίσθημα καύσου στην περιοχή
 • κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
 • ζωηρό, κόκκινο αίμα στα κόπρανα
 • δύσοσμες κενώσεις
 • επιπλοκές της ούρησης

 

Καρκίνος πρωκτού

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος του πρωκτού σχετίζεται με λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Τα συμπτώματά του μεταξύ άλλων μπορεί να είναι:

 • έντονη φαγούρα στον πρωκτό
 • αιμορραγία
 • εμφάνιση μιας μάζας στην περιοχή του πρωκτού
 • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
 • πόνος
 • εκκρίσεις βλέννας

 

Πρόπτωση ορθού

Πρόπτωση ορθού ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου (ορθό) προπίπτει έξω από τον πρωκτό. Ανάλογα με τη βαρύτητα της πρόπτωσης, το ορθό μπορεί να προπίπτει έως και 30 εκατοστά. Στα σημαντικότερα συμπτώματα της πάθησης συγκαταλέγονται η αιμορραγία, ο πόνος, η ακράτεια κοπράνων και οι εκκρίσεις βλέννας.

 

Ποια πρέπει να είναι η διαχείριση της πρωκτικής φλεγμονής;

Η φλεγμονή στον πρωκτό δεν έχει μόνο μια αιτία αλλά μπορεί να προκαλείται από διαφορετικές παθήσεις. Συνεπώς, η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι στοχευμένη και να ορίζεται αφού πρωτίστως προσδιοριστεί η αιτία της. Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος από τη ρίζα του και κατ’ επέκταση  στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.

 

Οποιαδήποτε φλεγμονή στην περιοχή του πρωκτού, θα πρέπει να διερευνάται και ανάλογα με το αίτιο πρόκλησής της να καθορίζεται και η θεραπεία της. Επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για μια εξατομικευμένη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία του δικού σας προβλήματος.