Κίνδυνοι Ομφαλοκήλης

Κίνδυνοι/Επιπλοκές Ομφαλοκήλης

 

Οι ομφαλοκήλες αφορούν περίπου το 10% των συνολικών περιστατικών κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Μπορούν να εμφανιστούν και στα δύο φύλα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι συχνότερες ωστόσο σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη καθώς και στα νεογνά , όπου συνήθως όμως υποχωρούν μετά από λίγους μήνες. Η ομφαλοκήλη, όπως και κάθε μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρώιμα μετά τη διάγνωσή της. Οι κίνδυνοι που ενέχει η αναβολή χειρουργικής διόρθωσης της  ομφαλοκήλης θα αναλυθούν παρακάτω.

 

Τι είναι όμως η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μια μορφή κήλης που εμφανίζεται ως διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού (παραομφαλοκήλη). Ουσιαστικά, δημιουργείται όταν προβάλει, μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος, περιεχόμενο της κοιλιακής κοιλότητας (συχνότερα τμήμα εντέρου ή ενδοκοιλιακό λίπος), στην περιοχή του ομφαλού. Βασικότερο χαρακτηριστικό της ομφαλοκήλης είναι η αλλοίωση της φυσιολογικής εικόνας του ομφαλού, καθώς σταματάει να είναι εμφανής η χαρακτηριστική εσοχή του. Στην ομφαλική περιοχή αναπτύσσεται ένα φούσκωμα το οποίο αλλάζει σε μέγεθος ανάλογα με τη δραστηριότητα του ασθενή. Για παράδειγμα, μεγαλώνει όταν ο ασθενής γελάει ή βήχει, ενώ αντιθέτως υποχωρεί όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Βασικότερο σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι η διόγκωση της περιοχής του ομφαλού. Η διόγκωση συνοδεύεται ενίοτε από άτυπα ενοχλήματα, ακόμη και πόνο, σε περίπτωση που εμφανιστούν επιπλοκές. Πολλοί ασθενείς των οποίων η ομφαλοκήλη έχει μεγαλύτερο μέγεθος, αναφέρουν έντονη δυσφορία στο στομάχι, σε συνδυασμό με κοιλιακό άλγος.

 

Κίνδυνοι ομφαλοκήλης: Τι είναι η περίσφιξη της ομφαλοκήλης;

Η σοβαρότερη επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη του σπλάγχνου που περιέχει.  Η περίσφιξη είναι μία σοβαρή κατάσταση που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης αντιμετώπισης υπάρχει ο κίνδυνος ισχαιμίας και νέκρωσης του οργάνου, γεγονός που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.

Συνοπτικά, σε περίπτωση περίσφιξης συμβαίνουν τα ακόλουθα:

 • Στραγγαλίζεται το σπλάγχνο που έχει εγκλωβιστεί στο κοιλιακό τοίχωμα.
 • Εάν πρόκειται για τμήμα εντέρου: Παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του περιεχομένου του γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη.
 • Διαταράσσεται ή διακόπτεται η αιμάτωση του εντέρου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ισχαιμίας και νέκρωσής του.

 

Κίνδυνοι ομφαλοκήλης: Ποια είναι τα συμπτώματα της περίσφιξης;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως την περίσφιξη της ομφαλοκήλης είναι τα ακόλουθα:

 • Έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα
 • Ναυτία ή/και έμετος
 • Πυρετός
 • Φλεγμονή στην περιοχή γύρω από την κήλη
 • Πόνος στην περιοχή της διόγκωσης
 • Ερυθρότητα ή/και θερμότητα στην περιοχή της διόγκωσης
 • Ταχυκαρδία
 • Ειλεός

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι μόνο χειρουργική και πραγματοποιείται σχεδόν πάντα με την τοποθέτηση πλέγματος. Δεδομένου ότι η ομφαλοκήλη έχει την τάση να μεγαλώνει και να προκαλεί όλο και πιο έντονα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της περίσφιξης, καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση. Οι πιο σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης της ομφαλοκήλης περιλαμβάνουν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και συγκεκριμένα τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση.

 

 

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Παράλληλα, έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia  στο Grosseto της Ιταλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του  Illinois, Prof. Pier Cristoforo Giulianotti. Ως εκ τούτου διαθέτει την απόλυτη εξειδίκευση για την ενδεδειγμένη επιλογή ασφαλούς θεραπείας της ομφαλοκήλης, προσαρμόζοντας το θεραπευτικό πλάνο στις ανάγκες κάθε ασθενούς.