Κύστη κόκκυγος αντιμετώπιση

Κύστη κόκκυγος: αντιμετώπιση

Η κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα. Τα συμπτώματα της πάθησης ποικίλουν και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή. Είναι σαφές πως πρόκειται για μία πάθηση αμιγώς χειρουργική η οποία, για να έχει οριστική θεραπεία, πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό.

 

Τι είναι όμως η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή η οποία δημιουργείται στη μεσογλουτιαία πτυχή, στην περιοχή του κόκκυγα. Η πάθηση προσβάλλει συχνότερα το αντρικό φύλο, εξαιτίας την έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της κύστης.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί απολύτως τα ακριβή αίτια δημιουργίας της κύστης κόκκυγος. Παρόλα αυτά, ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή της, είναι:

 • Η αυξημένη τριχοφυΐα της περιοχής
 • Η τριβή του δέρματος πάνω από τον κόκκυγα
 • Το αντρικό φύλο
 • Η παχυσαρκία
 • Η καθιστική ζωή

 

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν την κύστη κόκκυγος;

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι ήπια και περιλαμβάνουν ενόχληση, ερυθρότητα και οίδημα. Με την εξέλιξη όμως της πάθησης και την επιμόλυνση της κύστης ακολουθεί και η επιδείνωση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η κύστη διαπυηθεί και δημιουργηθεί απόστημα, τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά συστηματικής φλεγμονής (πυρετός, έντονος πόνος, κακοδιαθεσία, ναυτία). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κύστη θα πρέπει να παροχετεύεται χειρουργικά ώστε να αφαιρεθεί το πύον πριν να αντιμετωπιστεί οριστικά η νόσος.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Ο ιατρός, έχοντας την κατάλληλη εμπειρία, μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της πάθησης και να αποκλείσει άλλες παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η διάγνωση τίθεται μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, ενώ συνήθως δεν απαιτούνται απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις.

 

Κύστη κόκκυγος αντιμετώπιση

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι εξειδικευμένη και καθορίζεται από τον γενικό χειρουργό έπειτα από την κλινική εξέταση του ασθενούς. Οι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος που εφαρμόζονται σήμερα, είναι η κλασική θεραπεία με νυστέρι και η ενδοσκοπική θεραπεία με laser.

 

Θεραπεία με νυστέρι

Η θεραπεία με νυστέρι αποτελεί την κλασική τεχνική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος. Αναλυτικότερα, η κύστη και οι συνοδοί πόροι αφαιρούνται χειρουργικά και το τραύμα παραμένει συνήθως ανοιχτό, ώστε να γίνονται καθημερινές αλλαγές και η επούλωση να επέλθει καθυστερημένα (κατά δεύτερο σκοπό). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διενεργηθούν παραλλαγές (με μερική συρραφή) για τη γρηγορότερη επούλωση του τραύματος. Η ανοικτή χειρουργική θεραπεία (με νυστέρι) παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό υποτροπής, ωστόσο είναι επώδυνη και ισοδυναμεί με μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

 

Θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και αποτελεί την πλέον σύγχρονη θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Πρόκειται για μια ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο η οποία διενεργείται μέσω τοπικής αναισθησίας. Κατά την επέμβαση προηγείται ο καθαρισμός του εσωτερικού της κύστης με τη χρήση ειδικού ενδοσκοπίου και ακολουθεί η  καταστροφή των τοιχωμάτων της κύστης μέσω της εκπομπής ενέργειας μέσω της ίνας Laser.

Η θεραπεία με laser έχει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή:

 • Είναι ανώδυνη και αναίμακτη
 • Έχει σύντομη διάρκεια
 • Δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο
 • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Επιτρέπει την άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα
 • Παρέχει τη δυνατότητα ανώδυνης επανάληψης της θεραπείας σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη

 

Για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.