Κήλη των αθλητών

Κήλη Αθλητών

«Κήλη» των αθλητών: η πάθηση που κρατάει τους αγωνιζομένους μακριά από τον αγωνιστικό χώρο

Τι είναι η κήλη των αθλητών;

Η κήλη των αθλητών (sportsman’s hernia) ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, είναι μία πάθηση που συναντάται συχνά σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Δεν παρατηρείται αναγκαστικά με την κλασική μορφή της κήλης. Οι αθλητές παρά τον προπονημένο οργανισμό τους, πολλές φορές εμφανίζουν την κάκωση αυτή, ως αποτέλεσμα έντονης καταβολής και προσπάθειας.

Σε τι κατηγορίες ανθρώπων εμφανίζεται συχνότερα το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών;

Η πάθηση εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά σε άνδρες και γυναίκες αθλητές, κυρίως στους ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές. Προκαλείται ως συνέπεια ενός οξέος τραυματισμού των προσαγωγών μυών, μετά από μία απότομη κίνηση κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Οι έντονες απαιτήσεις σε περιπτώσεις πρωταθλητισμού σε συνδυασμό με τον έντονο δυναμισμό που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα αθλήματα, έχουν οδηγήσει σε αυξημένη επίπτωση του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Ωστόσο, η πάθηση συναντάται γενικότερα σε νεαρά άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, όχι απαραίτητα αθλητές, αλλά και σε εργάτες.

Ποια τα συμπτώματα της κήλης των αθλητών;

Το κυριότερο σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. Κινήσεις όπως η στροφή και η έκταση του ισχίου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επώδυνες.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι ο πόνος αντανακλά στην περιοχή των προσαγωγών μυών, ακόμη και τους όρχεις. Οι αθλητές αναφέρουν δυσφορία και ενόχληση κυρίως μετά την αθλητική δραστηριότητα, καθώς και δυσκολία στην έγερση από το κρεβάτι. Ο πόνος επιδεινώνεται με το βήχα, το φτέρνισμα, αλλά και κατά τη σεξουαλική επαφή.

Σε πολλές περιπτώσεις, επειδή η κήλη των αθλητών και η βουβωνοκήλη παρουσιάζουν πόνο στην ίδια περιοχή, συγχέονται.

Παθήσεις που περιλαμβάνονται στο σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών

Ορισμένες από τις παθήσεις που συνυπάρχουν με την κήλη των αθλητών, περιλαμβάνουν:

 • Τενοντοπάθεια των προσαγωγών μυών
 • Τενοντοπάθεια του λαγονοψοίτη μυός
 • Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού μυός
 • Κατάγματα εκ κοπώσεως του ηβικού οστού
 • Τραυματική ηβική οστείτιδα
 • Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου

Διάγνωση της κήλης των αθλητών

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς σε συνδυασμό με προσεκτική  ανάλυση του ιατρικού του ιστορικού. Η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία είναι σαφώς υποβοηθητική.

Κήλη Αθλητών

Κήλη Αθλητών

Κριτικές Ασθενών

Ευρυδίκη Κ.

Ο γιατρός μου ενέπνευσε αμέσως εμπιστοσύνη γιατί ήταν πολύ προσεκτικός στην εξέτασή του, σαφής στη διάγνωσή του και στην προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος και πολύ ευγενικός απέναντι σε εμένα και τον συνοδό μου, γιατί είναι αλήθεια ότι τον επισκεφθήκαμε με πολλή αγωνία. Κορυφαίος επιστήμονας και χειρουργός! Τον ευχαριστώ πολυ !!

Γιάννης Σ.

Ο γιατρός ήταν πολύ επεξηγηματικός και φιλικός, αλλά κυρίως σου έδινε τη βεβαιότητα ότι είναι άριστος επιστήμονας. Έχει αυτή τη μαγική προσέγγιση που σε κάνει να νιώθεις αμέσως ασφαλής και σίγουρος. Αν και είχα επισκεφθεί άλλους χειρουργούς για το πρόβλημά μου (που με αγχώνει πολύ!) χωρίς να νιώθω εμπιστοσύνη, πλέον αισθάνομαι ότι πραγματικά μπορώ να προχωρήσω άφοβα στο χειρουργείο! Ευχαριστώ!

Αλέξανδρος Β.

Πολύ καλός γιατρός, άριστα καταρτισμένος, προσιτός , ευγενής και άμεσος.

Θεραπεία αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών

Η έγκαιρη αναγνώριση της πάθησης και η εφαρμογή οριστική θεραπείας, που είναι αποκλειστικά χειρουργική, αποτελούν προϋποθέσεις ταχείας και πλήρους επαναφοράς στην αρχική υγιή κατάσταση του πάσχοντα.

Κήλη Αθλητών

Κήλη Αθλητών

Η ενδεδειγμένη θεραπεία της κήλης των αθλητών στη σύγχρονη εποχή αφορά την εφαρμογή της λαπαροενδοσκοπικής τεχνικής. Η τεχνική αυτή εγγυάται άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και ταχεία επαναφορά στο πρόγραμμα άθλησης. Αντίθετα, η παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική τεχνική απαιτεί διάστημα οριστικής αποθεραπείας ακόμη και 4-5 μήνες.

Ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών

Η  ενδοσκοπική μέθοδος (ΤΕΡ) αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών πραγματοποιείται με 3 τομές λίγων χιλιοστών. Η επέμβαση διενεργείται σε φυσιολογικά ανατομικά διαμερίσματα εντός των μυικών στρωμάτων, χωρίς να διενεργείται τρώση μυικών ινών. Με τη χρήση ειδικών, λεπτών λαπαροσκοπικών εργαλείων, γίνεται η αποκατάσταση της πάσχουσας περιοχής και η ενίσχυση του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος.

Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών

Ανάμεσα στα κυριότερα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών, είναι:

 

 • σύντομη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης
 • μικρή απώλεια αίματος
 • μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • απουσία ουλών και σημαδιών
 • άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και την άθληση
 • μονάχα μία ημέρα νοσηλείας

 

Είστε κι εσείς αθλητής που υποφέρετε και θέλετε να επιστρέψετε άμεσα στον αγωνιστικό χώρο; Ο γενικός χειρουργός, Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των κηλών, υπόσχεται να αξιολογήσει το πρόβλημά σας και να σας προσφέρει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για μία εξειδικευμένη εκτίμηση και ενημερωθείτε σχετικά με την ενδοσκοπική μέθοδο αποκατάστασης.

 

 

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρ

ουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών
Επικοινωνία

Επικοινωνία