Βουβωνοκήλη

Ενότητες

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης, η οποία συναντάται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό.

Ενδοσκοπική Μέθοδος Αποκατάστασης Βουβωνοκήλης: Η «χρυσή» ελάχιστα επεμβατική επιλογή

 

 

Ο Dr. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους κορυφαίους ιατρούς στην Ελλάδα που έχουν εξειδικευθεί  στη σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης, την Ενδοσκοπική Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση (TEP). Επιπλέον αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Χειρουργούς, που έχουν λάβει πιστοποίηση για τη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από το Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). 

Μπορείτε να δείτε τα video καθώς και να μάθετε αναλυτικές πληροφορίες παρακάτω, ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Χειρουργό για επίλυση οποιασδήποτε απορίας στους αριθμούς:
210 68 33 193 & 6944 452 148

Δείτε τηλεοπτικές εκπομπές με τον Δρ. Σπυρόπουλο Χαράλαμπο να ενημερώνει για τις κήλες:

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος | Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Ρομποτική ή Ενδοσκοπική Χειρουργική Θεραπεία για τις Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος | Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Ρομποτική-Ενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία για τις κήλες | Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Σύγχρονη αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Στο βίντεο, ο Γενικός Χειρουργός Χ. Σπυρόπουλος, διακεκριμένος χειρουργός αριστείας στη χειρουργική κηλών και πιστοποιημένος  Master Surgeon in hernia surgery απαντά σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση, τη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.

 

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού και είναι δυνατό να υπάρχει δεξιά, αριστερά ή-συχνά- και αμφίπλευρα. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (συνηθέστερα ενδοκοιλιακό λίπος ή τμήμα του εντέρου) προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Η προβολή αυτή μπορεί να προκαλεί ενόχληση και πόνο, ιδιαίτερα όταν το άτομο βήχει ή σκύβει για να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο, ή μπορεί να είναι και ασυμπτωματική για μακρό χρονικό διάστημα.

 

βουβωνοκήλη

Σε ποιους ανθρώπους μπορεί να εμφανιστεί βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη δημιουργείται λόγω αύξησης της πίεσης στην ενδοκοιλιακή χώρα. Πιο τυπικά παραδείγματα ατόμων με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης βουβωνοκήλης:

 • Άτομα που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες
 • Άτομα που σηκώνουν μεγάλα βάρη
 • Αθλητές
 • Γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης
 • Άτομα με πλεονάζον σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
 • Χρόνιοι καπνιστές
 • Άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα με βουβωνοκήλη δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Εδώ, σημαντικό παράγοντα αποτελεί η γενετική προδιάθεση του ατόμου, δηλαδή μία γενετικά καθορισμένη κακή συνδεσμολογία στα κοιλιακά τους τοιχώματα.

Σύγχρονη Χειρουργική Θεραπεία της Βουβωνοκήλης

Βρισκόμαστε στην εποχή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η εξέλιξη φυσικά δεν μπορούσε να μην επεκταθεί και στη χειρουργική θεραπεία των κηλών. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση αποτελεί την τεκμηριωμένα πρώτη επιλογή, ωστόσο η ενδοσκοπική μέθοδος TEP (Totally Extraperitoneal Repair), αποτελεί το βήμα παραπάνω στη χειρουργική θεραπεία. Η επέμβαση αυτή, αν και τεχνικά απαιτητική, θεωρείται η πλέον αρμονική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική TEP; Γιατί αυτήν και όχι την κλασική ή και παραλλαγές της ¨ανοιχτής¨ χειρουργικής;

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση TEP αποτελεί ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις βουβωνοκήλης, καθώς σχετίζεται με ελάχιστο ποσοστό μετεγχειρητικής νοσηρότητας αλλά και υποτροπής. Η επέμβαση απαιτεί 3 μικροτομές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά η καθεμία. Ο χειρουργός εισάγει προσεκτικά το λαπαροσκόπιο (μικροκάμερα), το οποίο συνδέεται με μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας ώστε να έχει λεπτομερή και μεγενθυμένη την εικόνα της πάσχουσας περιοχής. Η κήλη ανατάσσεται και τοποθετείται ένα βιοσυμβατό, μη απορροφήσιμο (ενίοτε και πλήρως απορροφήσιμο / βιοσυνθετικό) πλέγμα στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι ένα «καινούριο», ισχυρό τοίχωμα.

Η τεχνική αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με διάφορες επεμβάσεις ανοιχτής (με τομή) χειρουργικής που έχουν αναπτυχθεί ως εναλλακτικές, κυρίως λόγω της μεγάλης καμπύλης εκμάθησης που έχει η συγκεκριμένη επέμβαση. Ονόματα τεχνικών όπως OnStep, Tipp κλπ, αφορούν αποκλειστικά και μόνο ανοικτές επεμβάσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν λόγω δυσκολίας των χειρουργών να εκπαιδευτούν στην ενδοσκοπική τεχνική TEP.

Όλες ανεξαιρέτως οι ανοικτές τεχνικές, υπολείπονται της ενδοσκόπησης καθώς σχετίζονται με μετεγχειρητικό και χρόνιο πόνο ενώ η αποκατάσταση της κήλης, με την τοποθέτηση πλέγματος, διενεργείται ουσιαστικά «τυφλά», μέσω τομής.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος στο CNN Greece, σχετικά με τη συχνότερη μορφή κήλης, τη βουβωνοκήλη και τη σύγχρονη αντιμετώπισή της.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 68 33 193 & 6944 452 148

Φάκελος Βουβωνοκήλη - Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος - CNN Greece

Φάκελος Βουβωνοκήλη - Δρ. Χαρ. Σπυρόπουλος - CNN Greece

Γιατί είναι καλύτερη η Ενδοσκοπική Χειρουργική τεχνική TEP από την κλασική λαπαροσκοπική τεχνική;

Η ενδοσκοπική τεχνική TEP, δεν είναι (αν και συχνά συγχέεται) η λαπαροσκοπική μέθοδος διόρθωσης της κήλης που διενεργείται από την πλειοψηφία των χειρουργών που χειρουργούν λαπαροσκοπικά και η οποία ονομάζεται τεχνική TAPP (Transabdominal PrePeritoneal Repair). Στην τεχνική TAPP -όπως δηλώνει και η ονομασία της – η επέμβαση διενεργείται ενδοκοιλιακά (με είσοδο των χειρουργικών εργαλείων εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας). Αντίθετα, η τεχνική TEP διενεργείται ουσιαστικά σε έναν μικρό χώρο εντός των μυικών διαμερισμάτων στο κοιλιακό τοίχωμα, χωρίς επαφή με τα σπλάγχνα της κοιλίας.

Γιατί να επιλέξετε την τεχνική ΤΕP;

 • Διενεργείται μέσω ελάχιστων οπών, οπότε η βλάβη στους ιστούς είναι αμελητέα
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Είναι η μοναδική τεχνική που επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλης επιφάνειας πλέγματος (συνήθως 12×15 εκ), κάτι που με βάση τη βιβλιογραφία ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής
 • Επιτρέπει την εισαγωγή και ανατομική ενσωμάτωση τρισδιάστατων πλεγμάτων (3D) ώστε η αποκατάσταση να είναι απολύτως αρμονική
 • Λόγω του στενού χώρου που διενεργείται η επέμβαση, δεν χρειάζεται καθήλωση του πλέγματος με υλικά ή ράμματα που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια ενόχληση (σε καμία άλλη τεχνική δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο), οπότε είναι τελείως ανώδυνη
 • Επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας, ενισχύοντας το χάσμα και τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα εκ των έσω
 • Επιτρέπει την αποκατάσταση διπλών βουβωνοκηλών (άμφω) διαμέσου των ίδιων μικρών οπών
 • Επιτρέπει τη σύγχρονη διόρθωση με το ίδιο πλέγμα κηλών που μπορεί να συνυπάρχουν αλλά να μην είχαν αναγνωριστεί προεγχειρητικά (π.χ. μηροκήλη)
 • Αποφεύγει την κάκωση νεύρων και ευαίσθητων αγγείων της περιοχής, ιδίως σε σχέση με την αιμάτωση των όρχεων στους άνδρες ασθενείς
 • Το μετεγχειρητικό στάδιο μειώνεται σημαντικά και η ανάρρωση είναι ταχύτατη
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Δεν υπάρχει είσοδος χειρουργικών εργαλείων στην κοιλία, κάτι που αυξάνει τον πόνο και τον κίνδυνο επιπλοκών.

βουβωνοκήλη

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η τεχνική αυτή αποτελεί την μοναδική επιλογή των αθλητών για την αντιμετώπιση μίας ιδιαίτερης μορφής «κήλης» που συχνά παρουσιάζουν, τη λεγόμενη sportsman’s hernia, καθώς με την ενδοσκοπική αποκατάσταση επιστρέφουν ταχύτατα σε πλήρες αγωνιστικό επίπεδο στα αθλήματά τους.

Ποιο είναι το κόστος της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής τεχνικής TEP;

Το κόστος της επέμβασης στο νοσοκομείο μας είναι σχεδόν το ίδιο με την ανοιχτού τύπου τεχνική, με μοναδικό όμως πλεονέκτημα ότι ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα και την εργασία του. Συγκριτικά λοιπόν, το κόστος μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μικρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν χάνεται ούτε μια παραγωγική μέρα δουλειάς. Είναι, για τους πολυάσχολους ασθενείς, η τυπική επέμβαση του Σαββατοκύριακου, δηλαδή το χειρουργείο διενεργείται Σάββατο, την Κυριακή ο ασθενής χαλαρώνει στην οικία του και τη Δευτέρα επιστρέφει φυσιολογικά στην εργασία του.

 

Ποιος μπορεί να εφαρμόσει την Ενδοσκοπική Χειρουργική τεχνική TEP;

Η επέμβαση TEP είναι τεχνικά απαιτητική. Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί (και το κάνει ακόμη για να φέρνει όλες τις καινοτόμες τροποποιήσεις) για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή την τεχνική, σε κέντρα αριστείας στο εξωτερικό, ώστε να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του οριστική θεραπεία της βουβωνοκήλης, με απόλυτη ασφάλεια, ελάχιστο ρίσκο υποτροπής αλλά και ομαλή μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ο Χ. Σπυρόπουλος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργικής των κηλών (European Hernia Society) με συνεχή παρουσία στις σημαντικότερες συναντήσεις των experts στις νέες τεχνικές  αντιμετώπισης των κηλών.

Τέλος ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει λάβει πιστοποίηση από το Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC) για τη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι από τους ελάχιστους πιστοποιημένους χειρουργούς ως Master Surgeon in Hernia Surgery στη χώρα μας.

 

Εξειδίκευση στη τεχνική ΤEP:

Η εξειδίκευση στην ενδοσκοπική τεχνική TEP έγινε στο νοσοκομείο German Red Cross – Clementinenhaus Hospital, στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου ο Χ. Σπυρόπουλος  θήτευσε δίπλα στον Dr. med. Andreas Kuthe, Διευθυντή του τμήματος Γενικής Χειρουργικής (Department for General, Visceral and Trauma Surgery at the DRK Clementinenhaus hospital). Ο Dr. Kuthe είναι ιδρυτικό μέλος της German Hernia Society (DHG), που αποτελεί το κεντρικό ίδρυμα στη Γερμανία που θέτει τα κριτήρια ποιότητας και πιστοποίησης των κέντρων αντιμετώπισης της κήλης.

Η συνεχής ενημέρωση και επικαιροποίηση της τεχνικής διενεργείται με συχνές επισκέψεις και σε άλλα κέντρα αριστείας του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου “Virgen del Rocío” στη Σεβίλλη, Ισπανία (Chief:  Salvador Morales-Conde, Unit of Innovation in Minimally Invasive Surgery, Upper GI and Bariatric Surgery) και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Colchester, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Prof. Roger Motson, The ICENI Centre, Colchester University Hospital and Anglia Ruskin University, Essex, UK).

Σήμερα, μετά πλέον από πολυάριθμες ενδοσκοπικές επεμβάσεις TEP, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με απόλυτη ασφάλεια μία απαιτητική τεχνική.

Εάν λοιπόν έχετε εμφανίσει συμπτώματα βουβωνοκήλης, μην φοβάστε και μην χαλάτε την ποιότητα ζωής σας.  Απευθυνθείτε άμεσα στον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση. Ελλείψει συντηρητικής μεθόδου θεραπείας, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη μέθοδο αντιμετώπισης.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TEP) να πραγματοποιείται από τον έμπειρο γενικό χειρουργό Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.

 

 

1) Ενδοσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με χρήση υψηλής ευκρίνειας 4Κ λαπαροσκοπικού εξοπλισμού

2) Χειρουργημένος ασθενής με τεχνική ΤΕΡ με αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη

3) Χειρουργημένος ασθενής με τεχνική Tep που λαμβάνει εξιτήριο 3 ώρες μετά

 

Ενδοσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης με χρήση υψηλής ευκρίνειας 4Κ λαπαροσκοπικού εξοπλισμού

 

Αναθεωρημένες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες Χειρουργικής Αντιμετώπισης της Κήλης

Οι πρόσφατες αναθεωρημένες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη σύγχρονη αντιμετώπιση των κηλών της βουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη και μηροκήλη), απαντούν με σαφήνεια σχετικά με τις χειρουργικές μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιούνται και διαλύουν πολλούς μύθους που κυκλοφορούν διαδικτυακά για εναλλακτικές τεχνικές . Παράλληλα, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα σημαντικής εμπειρίας από την πλευρά του χειρουργού για την οριστική αντιμετώπιση της κήλης, με μικρό ποσοστό επιπλοκών. Σύμφωνα με τις οδηγίες:

 • Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης απαιτεί την τοποθέτηση πλέγματος
 • Η λαπαροενδοσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο μετεγχειρητικό και χρόνιο πόνο και είναι λιγότερο δαπανηρή, σε σχέση με την κλασική ανοικτή τεχνική
 • Ανοικτές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως προσομοιάζουν με την ενδοσκοπική τεχνική, όπως η ONSTEP. TIPP, TREPP, Ugahary, Wantz κλπ., δεν είναι αποδεκτές επιλογές και πρέπει να διενεργούνται μόνο στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων
 • Οι άμφω βουβωνοκήλες (και στις δύο πλευρές) πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λαπαροενδοσκοπική τεχνική
 • Η ενδοσκοπική τεχνική TEP δεν απαιτεί καθήλωση του πλέγματος, οπότε σχετίζεται με μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο
 • Στην περίπτωση που είναι αναγκαία η διενέργεια ανοικτής επέμβασης, η χρήση τοπικής αναισθησίας αντενδείκνυται
 • Σε γυναίκες με κήλη στη βουβωνική χώρα, η ενδεικνυόμενη τεχνική είναι πάντα η λαπαροενδοσκοπική καθώς με αυτήν μπορεί να διορθωθεί ταυτόχρονα και η μηροκήλη αν συνυπάρχει

H ενδοσκοπική επέμβαση αποκατάστασης βουβωνοκήλης είναι τεχνικά απαιτητική επέμβαση. Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, πιστοποιημένος  Master Surgeon in Hernia Surgery, έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί (και το κάνει ακόμη για να φέρνει όλες τις καινοτόμες τροποποιήσεις) για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή την τεχνική, σε κέντρα αριστείας στο εξωτερικό, ώστε να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του  θεραπεία της βουβωνοκήλης, με απόλυτη ασφάλεια και μικρό ρίσκο υποτροπής.

Ο Χ. Σπυρόπουλος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργικής των κηλών (European Hernia Society) και είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις σύγχρονες τάσεις της χειρουργικής αντιμετώπισης των κηλών.

Επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο στους παρακάτω αριθμούς:

210 68 33 193 & 6944 452 148

Ρομποτική Χειρουργική Βουβωνοκήλη

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος χειρουργικής αποκατάστασης της Βουβωνοκήλης εκμεταλλεύεται τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Η διαθεσιμότητα και η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα ενός χειρουργού, καθώς επιτρέπει την αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών, η προσπέλαση των οποίων ήταν μέχρι πρότινος δυσχερέστατη.

Κατά τη διενέργεια μίας χειρουργικής επέμβασης με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci®, τα χειρουργικά εργαλεία είναι τοποθετημένα σε τρεις αρθρωτούς βραχίονες, με μεγάλη ευχέρεια και εμβέλεια κινήσεων. Στον τέταρτο βραχίονα είναι τοποθετημένη μία τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ευκρίνειας, η οποία παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου. Ο χειρουργός ελέγχει τη χρήση όλων των βραχιόνων μέσω μίας κονσόλας που βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα. Η διάταξη αυτή επιτρέπει στο χειρουργό, αφενός καλύτερη και λεπτομερέστερη ευκρίνεια του πεδίου και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια κινήσεων.

Ποια είναι οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής στην αποκατάσταση της Βουβωνοκήλης;

Τα οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής, όπως και σε όλο το εύρος των χειρουργικών επεμβάσεων, είναι πολλαπλά στην αντιμετώπιση των βουβωνοκηλών:

 • Πλήρης αρμονία στην ανατομική αποκατάσταση της κήλης
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών
 • Αποφυγή υποτροπών
 • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
 • Μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων στην καθήλωση του χειρουργικού πλέγματος
 • Εξαιρετική δυνατότητα λεπτομερών χειρισμών σε σύνθετες / υποτροπιάζουσες βουβωνοκήλες
 • Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών
 • Δυνατότητα λεπτομερούς προσχεδιασμού της χειρουργικής διαδικασίας
 • Μικρός τραυματισμός των γύρω ιστών

 

 

Συνηθίζεται να είναι η λαπαροσκόπηση αλλά πιο εξελιγμένη και λιγότερο επεμβατική είναι η ενδοσκοπική μέθοδος TEP.

Το πιθανότερο είναι να σημαίνει βουβωνοκήλη.

Διότι πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση.

Το κόστος είναι ίδιο με αυτό της κλασικής τεχνικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του και δεν χάνει μέρες δουλειάς.

Πιστοποιημένος Χειρουργός Κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έλαβε 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών  πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, στο οποίο διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα ο Δρ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.

                                 

πιστοποιημένος χειρουργός κηλών

βουβωνοκήλη