Λάσπη στη χολή

Λάσπη στη Χολή

Η λάσπη στη χολή (χολικό ίζημα) είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που εμφανίζεται στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και επιπλοκές όπως αυτά της χολολιθίασης.

 

Πώς δημιουργείται η λάσπη στη χολή;

Ο ρόλος της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει την χολή και να την απελευθερώνει προωθώντας την προς το λεπτό έντερο, κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Όταν όμως η χοληδόχος κύστη παρουσιάζει δυσκινησία ή δεν αδειάζει πλήρως, δημιουργούνται μικρά σωματίδια μέσα στη στάσιμη χολή (πυκνή χολή). Τα σωματίδια αυτά είναι ένα μίγμα χοληστερόλης, αλάτων ασβεστίου και χολερυθρίνης. Η αυξημένη συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χολή οδηγεί στη δημιουργία της χολικής λάσπης (ίζημα).

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν λάσπη στη χοληδόχο κύστη δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι παρόμοια με αυτά των πετρών στη χοληδόχο κύστη. Συχνά, η πάθηση γίνεται αντιληπτή όταν εκδηλώνονται συμπτώματα άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη χολική λάσπη, όπως για παράδειγμα η οξεία παγκρεατίτιδα.

Τα συχνότερα ενοχλήματα που σχετίζονται με τη χολική λάσπη είναι:

 • Κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται μετά το γεύμα, ιδίως όταν αυτό είναι λιπαρό (εντοπίζεται κυρίως στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας)
 • Ναυτία και έμετος
 • Αίσθημα δυσπεψίας

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο Ιατρός αρχικά θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Ακολούθως, θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση κατά την οποία θα ασκήσει πίεση σε συγκεκριμένα σημεία της κοιλιακής χώρας. Με στόχο την επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης, θα ζητηθεί επιπλέον ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας για την απεικόνιση της χοληδόχου κύστης.

 

 

Μπορεί η λάσπη στη χολή να προκαλέσει προβλήματα / επιπλοκές;

Η παρουσία της χολικής λάσπης συνήθως δεν δημιουργεί ιδιαίτερα ενοχλήματα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα ή να εκδηλωθούν επιπλοκές, κάποιες από τις οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι σημαντικότερες επιπλοκές που δημιουργεί η λάσπη στη χολή, είναι:

 • Οι πέτρες στη χολή: προκαλούν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και σχεδόν πάντα χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
 • Απόφραξη στο χοληδόχο πόρο: πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία.
 • Χολοκυστίτιδα: υποτροπιάζοντα επεισόδια φλεγμονής της χοληδόχου κύστης.
 • Οξεία παγκρεατίτιδα: είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος η οποία χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η λάσπη στη χολή;

Ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσου, η θεραπεία αρχικά μπορεί να είναι συντηρητική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αγωγή, ειδική διατροφή και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Όταν η πάθηση προκαλεί έντονα συμπτώματα και πόνο, οριστική λύση αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπισή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιείται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, με τη διενέργεια χολοκυστεκτομής. Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική τεχνική χολοκυστεκτομής είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή. Τα οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πολλαπλά, καθώς εξασφαλίζει:

 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην καθημερινότητα
 • Ελάχιστο πόνο

 

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει διενεργήσει χιλιάδες επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής, κάθε βαρύτητας. Επικοινωνήστε μαζί του για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της πάθησής σας, με στόχο ένα εξατομικευμένο πλάνο οριστικής θεραπείας.