περισφιξη κήλης

Περίσφιξη Βουβωνοκήλης | Πότε η αντιμετώπιση της κήλης σας πρέπει να είναι άμεση;

Βουβωνοκήλη ονομάζεται το εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα, στη βουβωνική χώρα (μεταξύ κορμού και μηρού), όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο προβάλλει μέσω μίας οπής του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος. Οφείλεται σε έναν συνδυασμό μυϊκής αποδυνάμωσης της περιοχής και αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης.

Περίσφιξη Βουβωνοκήλης ονομάζεται ο μόνιμος εγκλωβισμός του σπλάχνου εντός του κηλικού σάκου, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανάταξής του στην κοιλιακή χώρα. Αποτελεί την πιο επικίνδυνη αλλά και συχνή επιπλοκή της βουβωνοκήλης.

Στραγγαλισμός Βουβωνοκήλης συμβαίνει όταν το περιεχόμενο της κήλης είναι τόσο ισχυρά περισφιγμένο, ώστε διακόπτεται η αιμάτωσή του και το τμήμα του σπλάγχνου οδηγείται σε νέκρωση.

Τι συμβαίνει κατά την περίσφιξη του περιεχομένου της βουβωνοκήλης;

Το σπλάγχνο -συνήθως έντερο- που προπίπτει δια του βουβωνικού στομίου πιέζεται, με αποτέλεσμα να διακόπτεται αρχικά η φλεβική απορροή του.

Άμεσο επακόλουθο είναι η εμφάνιση οιδήματος (πρηξίματος) του προσβεβλημένου οργάνου, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της απόφραξης και τελικά τη διακοπή και της αρτηριακής παροχής. Πιο απλά δηλαδή διακόπτεται η αιμάτωση, με επακόλουθο την ισχαιμία και τη νέκρωση του σπλάγχνου.

Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το εγκλωβισμένο σπλάχνο είναι κάποιο τμήμα του εντέρου, η περίσφιξή του προκαλεί αρχικά διακοπή της κυκλοφορίας του εντερικού περιεχομένου (ειλεός) και σε επόμενο στάδιο ισχαιμία και τελικά διάτρηση του εντέρου, τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα με συνέπεια βαριές επιπλοκές ή ακόμη και  θάνατο.

Αυτή είναι η αιτία που κάθε βουβωνοκήλη, πόσο μάλλον όταν είναι μη ανατάξιμη, έχει απόλυτη ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περίσφιξης βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη στο αρχικό της στάδιο μπορεί να είναι ασυμπτωματική, δηλαδή να μην προκαλεί κάποια ενόχληση στον πάσχοντα, πέρα από ένα ελαφρύ «τσούξιμο» ή «κάψιμο» στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Η πιο σημαντική ένδειξη μιας βουβωνοκήλης είναι το χαρακτηριστικό εξόγκωμα, το οποίο μπορεί να είναι εμφανές μόνο όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια στάση και να εξαφανίζεται όταν ξαπλώνει.

Σε περίπτωση περίσφιξης του περιεχομένου της κήλης τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει άμεσα να ανησυχήσουν το πάσχοντα και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Οξύς συνεχής πόνος
  • Φλεγμονή ή ευαισθησία της περιοχής γύρω από την κήλη
  • Ερυθρότητα
  • Τοπική θερμότητα
  • Πυρετός
  • Αυξημένος καρδιακός σφυγμός
  • Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων
  • Γενικευμένο κοιλιακό άλγος

Τι θα πρέπει να κάνετε;

Όπως προαναφέρθηκε η περίσφιξη βουβωνοκήλης αποτελεί ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Συνεπώς οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με κάποιον Εξειδικευμένο Χειρουργό για να λάβουν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους λίγους Χειρουργούς στην Ελλάδα με τόσο εκτενή ενασχόληση στην αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία όλες τις σύγχρονες μεθόδους ενδοσκοπικής ελάχιστα τραυματικής αποκατάστασης κηλών. Ταυτοχρόνως είναι πιστοποιημένος Χειρουργός στην εκτέλεση Ρομποτικών Χειρουργικών επεμβάσεων στο κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας.

Επικοινωνήστε με το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο και λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης σας, ώστε να αποφευχθούν όλες οι δυσάρεστες και επικίνδυνες επιπλοκές.